Analne bradavice

Kaj so analne bradavice

Pogosto pridejo na pregled bolniki, ki jim v zadnjiku in na okolni koži pričnejo rasti bradavičaste tvorbe, ki so zaradi vlaženja in drgnjenja bolj žive kot navadne bradavice. Včasih so celo zdravniki v zadregi preden postavijo diagnozo. Bolniki imajo resnične težave s higieno, muči jih hudo srbenje. Če so izrastki zelo bujno rastoči, je marsikaterega bolnika strah, da nima morda raka.

Analne in genitalne bradavice so izrastki, ki se pojavljajo v okolici ali v samem anusu, pri ženah tudi na sramnih ustnicah ali v nožnici in na vratu maternice. Najdemo jih tudi na moškem spolovilu, predvsem na glavici in za kožico, ki glavico pokriva. Včasih jih vidimo tudi v dimljah, na notranji strani stegen in na mošnji.

Pojavijo se lahko same od sebe, kot bradavice na rokah. Virusne bradavice so nalezljive. Pri partnerjih pride do intimnih kontaktov in morebitnega prenosa bolezni, zato je vedno potrebno partnersko zdravljenje (pregled spolovila pri moškem in ginekološki pregled pri ženskah!).

Bradavice so izrastki, ki jih povzroča kožni virus. Lahko so ploske ali privzdignjene, posamezne ali številne, majhne ali velike. Včasih se zlivajo v cvetačaste oblike. Po barvi so bledorožnate, belkaste ali mesnate barve in neboleče. Obstoja več vrst okužbe. Nekateri virusi povzročajo bolj  spremembe ob anusu ali na spolovilu, drugi povzročajo spremembe tudi v nožnici in na vratu maternice.

Vse več okuženih

Ker se okužba prenaša s spolnimi stiki (analnimi, vaginalnimi, oralnimi), je pogosta med spolno aktivnimi odraslimi ljudmi. Inkubacijska doba, torej čas od okužbe do razvoja bradavic, se zelo razlikuje od posameznika do posameznika, pri številnih okuženih posameznikih pa se bradavice sploh ne pojavijo.

Breme bolezni, ki jih povzročajo humani papiloma virusi, je precejšnje. Predvidevajo, da je s HPV okuženih približno 15 odstotkov svetovnega prebivalstva, približno en odstotek prebivalstva pa ima genitalne bradavice. Med letoma 1972 in 2002 se je število tovrstnih diagnoz, ki so jih postavili na genitourinalnih klinikah v Veliki Britaniji, povečalo za več kot šestkrat pri moških in za desetkrat pri ženskah.

Tri vrste analnih bradavic

Genitalne bradavice so najpogostejša benigna novotvorba na anogenitalnem območju. Klinično razlikujejo tri vrste bradavic: klasične ostre kondilome (condylomata acuminata), ploščate kondilome (condylomata plana) in gigantske kondilome (condylomata gigantea ali buschke-löwensteinovi kondilomi).

Klasični

Klasični ostri kondilomi nastanejo predvsem na neporoženelem ploščatem epiteliju v prepucijski vrečici pri neobrezanih moških, v sečnici in perianalno, pri ženskah pa na velikih in malih sramnih ustnicah, nožničnem preddvoru, v nožnici, na materničnem vratu in perianalno. Sprva je opaziti en do dva milimetra velike belkaste (če pride do maceracije), sicer pa rožnate izrastke. Ti se sčasoma večajo, tako po številu kot po velikosti, in prerastejo v cvetačaste tvorbe, ki lahko prekrijejo celotne zunanje spolovilo. Nastanejo pecljate vzbrsti, ki so na mestih, kjer so izpostavljene pritisku, sploščene in v obliki petelinje rože. Običajno so kožne do biserne barve in imajo na površini roženo oblogo. Če so izpostavljene maceraciji, postanejo belkaste in zmehčane, v globini kožnih gub lahko tudi odmrejo. Genitalne bradavice v sečnici lahko povzročajo krvavitve, izcedek in zmanjšan curek urina.

Ploščati

Ploščati kondilomi (condolymata plana) so ploščate rožnate papule, ki so lahko tudi številne. Pri moških se pogosteje pojavljajo na prepuciju, pri ženskah na materničnem vratu.

Gigantski

Posebna oblika so hitro rastoči buschenke-löwensteinovi tumorji (condylomata gigantea), ki jih je najti v prepucijski vrečici, perianalno ali na presredku. Rastejo hitro in destruktivno, navzven in navznoter, le redko pa pride do maligne preobrazbe.

Zdravljenje

Zdravljenje je v glavnem kirurško. Izrastke izrežemo ali požgemo. Če jih je manj, jih lahko zamrznemo, namažemo z jedko raztopino Podofilina, znano domače zdravilo pa je mazanje s krvavim mlečkom, vendar ne kot osnovno zdravljenje. Farmacija ponuja danes tudi specifična mazila imiqimod (Aldara), ki so bolj podpora kirurškemu zdravljenju kot pa osnovno zdravljenje. Bolnikom svetujemo, da se po zdravljenju občasno pazljivo pregledajo, če bi se kak izrastek vendarle še pojavil. Pregleda naj se tudi partner.

Bodite pozorni!

Spolne okužbe so pogosto tudi mešane. Pri rizični spolnosti so možne še okužbe s klamidijo, retrovirusi (HIV), gonorejo, sifilisom!