Krvavitev pri odvajanju – brez bolečine

Takšno krvavitev praviloma povzročajo hemoroidi. Ker pa se za takšno krvavitvijo skrivajo lahko tudi resnejše bolezni, je pravilo, da naj se vsaka krvavitev temeljito razišče. Če bomo odkrili samo zlato žilo, bo spanje dvakrat mirno – za bolnika in zdravnika.

Vzroki za krvavitev so lahko tudi drugje

Če bomo pri pregledu našli vnetje, bomo predpisali ustrezna zdravila.
Nenadna ponavljajoča se kri v blatu pri osebi, ki ima več kot štirideset let, je resen znak. Kar v 20 odstotkih pomeni novotvorbo, na srečo večinoma predstopnjo rakave bolezni – polip (adenom). Manjše polipe, ki so v večini, enostavno odžgemo, večinoma že med samo preiskavo. Zelo redko zahtevajo veliki polipi tudi operacijo. Uporabimo različne instrumente, odvisno od tega, kako globoko v črevesu rastejo spremembe. Z upogljivim optičnim instrumentom – koloskopom lahko pregledamo celotno široko črevo.

Zakaj so preiskave pomembne?

Pravi smisel vseh zahtevnih preiskav širokega črevesa je v tem, da pri bolniku, ki krvavi, pravočasno odkrijemo ali preprečimo nastanek rakave bolezni. Ti bolniki se žal nič bolj ne opazujejo in ne prihajajo k zdravniku nič prej, kot so to delali pred pol stoletja. Ocenjujemo, da se za pregled odločajo v povprečju s polletno zamudo, čeprav jih je kri v izločkih večinoma že prej opozarjala, da se pripravlja nekaj resnega. Pomembno je, da rakavo obolenje odkrijemo čim prej in ga čim prej ustrezno zdravimo. Pravzaprav je sreča, da se v primerjavi z drugimi vrstami raka, rak danke pokaže dokaj zgodaj. Največkrat se pokaže prav s krvavitvijo na blato, ki lahko preneha za krajši ali daljši čas. Včasih pa se rakavo obolenje danke lahko pokaže tudi kot nenadna sprememba v odvajanju (menjavanje zaprtja in drisk).

HEMOROIDI

Kaj so hemoroidi?

Hemoroidi so žilni vozli v zadnjem delu črevesa. Primerjali bi jih lahko s krčnimi žilami na nogah. V obeh primerih obstaja določena dedna nagnjenost, pri hemoroidih pa k nastanku in poslabševanju bistveno pripomore tudi zaprtje – obstipacija. Trdo blato pritiska povečane vozle proti zadnjični odprtini na enak način, kot iztiskamo vrečko majoneze. Na koncu kri udari iz črevesa. Iz nadražene in počene žile še nekaj časa kaplja sveža kri.

Simptomi

Bolniki opisujejo obilno krvavitev, močno obarvano toaletno školjko, kar jih prestraši. Vendar lahko mirno rečemo, da iz hemoroidov ni še nihče izkrvavel. Res pa je, da ob dolgotrajni krvavitvi vendarle lahko pride do slabokrvnosti.

Hemoroidi sčasoma “zorijo”. Če ne pazimo in se ne zdravimo pravilno, se notranji žilni vozli vedno bolj raztegujejo. Pričenjajo izstopati. Takrat je potrebno resnejše zdravljenje. Vendar naj o tem odloči izkušen zdravnik.

Hemoroidi in »domače« zdravljenje

Hemoroidi so bolezen, ki si jo ljudje najpogosteje zdravijo sami, običajno na neustrezen način. K zdravniku gredo neradi, ker se jim zdi preiskava zoprna, injekcije boleče, operacija pa sploh nekaj groznega. Kot nalašč je na trgu mnogo pripravkov za zdravljenje zlate žile, od mazil in tekočih razkužil, do blažilnih svečk in obetajočih čajev. Žal moramo reči, da zdravljenje na pamet bolj škoduje kot pomaga.

Drugi vzroki za krvavitev

V ostalih primerih, predvsem če gre za krvavitev globlje iz debelega črevesa, krvavitev ni vedno tako izrazita. Prav tako ni nujno, da bolnik krvavi stalno. Kri je lahko pomešana z blatom. Včasih je pomešana s sluzjo. Morda je kdaj tudi že delno razpadla tako, da je niti ne prepoznamo več kot kri. Z enostavno “preiskavo blata na kri” poskušamo ugotoviti, ali gre za takšno skrito krvavitev. Vendar ta preiskava ni povsem specifična in tudi če je izvid pozitiven, še ne pomeni, da gre za novotvorbo.

Včasih nekateri bolniki, predvsem ob obilnejši krvavitvi, posebej še, če so imeli težave z želodcem, mislijo, da krvavijo iz želodčne razjede. Krvavitev iz takšne rane je povsem drugačna – bolnik odvaja velike količine črnikastega blata. Prisotni pa so še drugi resni znaki nenadne notranje krvavitve.

Nekateri bolniki s cirozo jeter lahko krvavijo tudi iz hemoroidov. Ta venski pletež je ena od stranskih poti za vračanje krvi v srce, kadar je pretok krvi skozi jetra zaradi ciroze oviran.

Neredko prihajajo na pregled bolniki, ki zaradi srčnih ali žilnih bolezni jemljejo sredstva proti strjevanju krvi – antikoagulantno terapijo. Zaradi teh zdravil se kri slabše strjuje, zato že ob drobnih poškodbah v zadnjiku pride do krvavitev, ki bi jih sicer niti ne opazili.