Krvavitev pri odvajanju – z bolečino

Takšno stanje je dokaj pogosto in v resnici tudi najlaže ozdravljivo.

Vzrok je najpogosteje razpoka (fisura) sluznice zadnjika. Praviloma nastane pri bolnikih, ki imajo trdo stolico in poredko odvajajo. Ko pa vendarle morajo na stran, iztisnejo vsaj v začetku trdo, zasušeno blato, pogosto tudi v kepicah. Pri tem ob napenjanju sluznica poči.

Krvavitev je pri fisuri sveža, po navadi kot pas krvi povrhu blata, bolniki pa navajajo tudi kri na papirju, ko se po odvajanju obrišejo.

Bolečina pri fisuri je praviloma prisotna že med samim odvajanjem. Bolniki opisujejo, kot bi jih rezal z nožem. Zelo pogosto pa po odvajanju ostra bolečina traja še razmeroma dolgo časa. Redko, pa vendarle mogoče je, da tudi ob prisotni razpoki bolnik nima večjih bolečin.

Pri pregledu se običajno odkrije poudarjena kožna guba v zadnjiku, ki jo bolniki ocenjujejo kot povečan hemoroidni vozlič.

Pri iztipanju črevesa pa je, po navadi predvsem pri sveži razpoki, bolečina zelo izrazita. Prisoten je dobesedno krč mišice zapiralke, tako da takrat preiskave sploh ne nadaljujemo.

Drug, razmeroma pogost vzrok bolečin je nenadna oteklina ob izhodu črevesa. Večinoma gre za ostro omejeno okroglasto oteklino, ki nastane zaradi tromboze – strditve krvi – v enem od zunanjih vozlov. Tu je v začetku prisotna samo oteklina in bolečina, ki bolniku otežkoča tako hojo kot sedenje. Najboljša je majhna operacija čim prej. Če je ne naredimo, po večdnevnih težavah takšna bulica lahko poči, izločijo se krvni strdki, ki se še dalj časa čistijo kot stara krvavitev. Bolečina počasi ponehuje.