Slovarček

Splošni pojmi

kolon

debelo črevo; delimo ga na ascendentni, transverzalni, descendentni del, sigmo, rektum in anus.

rektum

danka

anus

zadnjik

proktolog

zdravnik specialist, ki se ukvarja z boleznimi zadnjega dela črevesa

digitorektalni pregled

pregled zadnjika s prstom, ki je osnovna in najbolj enostavna preiskava za pregledovanje črevesa ob kakršnih koli težavah

proktoskopija

je preiskava s kratko kovinsko cevko (do 12 cm), skozi katero vidimo v notranjost anusa

rektoskopija

je preiskava z daljšo kovinsko cevjo (do 25 cm), skozi katero vidimo notranjost danke

koloskop

upogljiva cev s kamero, s katero od znotraj pogledamo debelo črevo

koloskopija

Koloskopija je pregled širokega črevesa s koloskopom. Svetujemo jo pri vseh svojcih bolnikov, ki so imeli raka ali polipe na širokem črevesu. Zaradi vse večjega števila rakastih obolenj na širokem črevesu, pa je priporočljiva preventivna koloskopija po 50 letu starosti.

Krvavitev na blato

krvavitev iz črevesa

V večini primerov sploh ni usodna ugotovitev. Ponavadi gre za benigna obolenja, ki jih je treba ustrezno zdraviti. Vedno je nujno ugotoviti vzrok krvavitve, da z gotovostjo izključimo rakasto obolenje. NIKOLI SE NE ZDRAVITE NA PAMET!

hemoroidi

Hemoroidi so morda najpogostejši vzrok krvavitve iz zadnjika. Hemoroidni venski pletež je normalen preplet žil v zadnjiku, ki omogoča najbolj fino kontrolo zadnjika – zadrževanje vetrov in sluzi. Težave nastanejo, kadar se te žile povečajo. Tako kot se povečajo krčne žile na nogah, se lahko povečajo tudi žilni vozli v zadnjem črevesu. V obeh primerih obstaja zelo pogosta dedna nagnjenost za te težave, stanje pa poslabšajo tudi sedeči in stoječi poklici, zaprtje ter povečan trebušni pritisk pri debelosti. Oseba s povečanimi notranjimi hemoroidnimi vozli ima lahko težave v smislu občutka, da se ne izprazni do konca, močne neboleče krvavitve v školjko ali pa v skrajni fazi izpadanje vozlov iz zadnjika, ki se sami vrnejo not, oziroma jih mora pacient reponirati s prstom. Glede na težave jih delimo v več stopenj. Pri izpadajočih vozlih svetujemo operacijo, sicer pa poskušamo težave ustaviti s t.i. ligaturami.

operacije hemoroidov

Obstaja veliko načinov. Pri nas so najpogostejše operacije po klasični metodi (MM) ali operacija z mehanskim spenjalnikom (PPH, Ligasure, THD …), ki omogoča poseg v globini danke. Operacija z mehanskim spenjalnikom je manj boleča in bolniki si prej opomorejo od posega, vendar so indikacije za to operacijo bolj ozke kot za klasično.

ligatura

je podveza povečanega hemoroidnega vozla ali ohlapne sluznice z elastiko, po kateri se ohlapno podvezano tkivo posuši in odpade. Ta način zdravljenja je primeren le do stopnje, ko vozli ali sluznica ne izpadajo iz zadnjika. Je večinoma neboleč, potrebno se je edino držati navodil, ki jih boste prejeli pri pregledu.

analna tromboza

je tromboza – krvni strdek v zunanjem hemoroidnem vozlu. Najpogosteje trombozira le en sam vozel, kar opazimo kot bolečo zatrdlino ob zadnjiku. Potrebno je čim prej z majhno operacijo prerezati kožo nad vnetim vozlom in odstraniti krvne strdke.

Bolečina v zadnjiku

črevesne razpoke – fisure

so boleče ranice v samem zadnjiku in prav tako eden od najpogostejših vzrokov krvavitve. Krvavitev je največkrat opaziti na papirju po brisanju, ob tem pa ima bolnik večinoma tudi bolečine v zadnjiku. Zahtevajo skrbno zdravljenje, v redkih primerih pa tudi operacijo.

papila

je brazgotinast izrastek, ki nastaja v notranjosti analnega kanala na mestu, kjer se nahaja razpoka – fisura. Njegova površina je gladka, lahko je tako velik, da izpada iz notranjosti analnega kanala ven, zato ga včasih ljudje zamenjujejo za “hemoroid”. Ni nevarna sprememba.

dilatan čepi

so preprosti pripomočki za širjenje zadnjikovega kanala. Gre za tri različno debele votle čepe iz plastičnega materiala. Uporabljamo jih pri zdravljenju fisur v zadnjiku in po operacijah na zadnjiku zaradi hemoroidov, analnih fistul in analnih fisur, da preprečimo zoženje zadnjikovega kanala.

anorektalna bolečina

ima različne vzroke, ki jih poskušamo ugotoviti in zdraviti. Brez strahu in sramu obiščite zdravnika.

stenoza pudendalnega kanala

je vkleščenje pudendalnega živca, pri katerem bolniki tožijo o bolečinah v področju spolovila, ki so močne, globoke in močno prizadenejo kvaliteto življenja. Pogosto se pojavlja tudi analna in urinska inkontinenca ter zmanjšana ali povečana občutljivost v področju oživčenja. Težave nastanejo zaradi stisnjenja živca v predelu pudendalnega kanala. Do tega pride zaradi različnih poškodb v bolnikovem življenju, pri ženah največkrat kot posledica porodnih poškodb (pritisk, podplutba). Že pri pregledu s prstom najdemo občutljivost v predelu pudendalnega kanala, včasih poskušamo omiliti težave z blokado živca v predelu pudendalnega kanala. Trajno olajšanje pa obeta sprostitev živca z operacijo. Zaradi skrite lege tega kanala je poseg zahteven.

bežna bolečina v zadnjiku – proctalgia fugax (nocturna)

gre za nenadno in hudo bolečino v področju zadnjika, ki traja nekaj sekund ali minut, potem pa izgine. Najpogosteje se pojavi ponoči, zato dodatek »nocturna«. Raziskave so pokazale, da gre za mišični krč ob stresni situaciji. Bolečina se pojavi nenapovedano, hitro mine in zato zdravila niso potrebna.

Gnojenje ob zadnjiku

absces  zadnjika

je hudo boleče gnojno vnetje z izvorom v analnem kanalu. Redkeje gre za gnojenje po vnetnih boleznih črevesa in danke (Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis). Po abscesih pogosto ostanejo gnojni kanali – fistule, zaradi katerih se gnojna vnetja ponavljajo. Fistule je potrebno radikalno operirati.

fistula

je gnojni kanal, oziroma v širšem pomenu besede nenaravna povezava med dvema organoma ali organom in kožo.

seton

je nit, s katero omogočimo postopno celjenje sfinktra, preko katerega poteka fistula, ali pa preprečimo, da bi se fistulni kanal prehitro zaprl, torej omogočimo iztekanje gnoja.

sinus pilonidalis

je gnojno vnetje na trtici je pogosta težava zaradi vraščanja lasnih mešičkov v podkožje. Gnojna vnetja se pogosto ponavljajo, če zdravljenje ni pravilno. Potrebna je operativna odstranitev vseh gnojnih votlinic in kanalčkov.

hydrosadenitis suppurativa

je gnojno vnetje žlez znojnic ob zadnjiku, ki nima nobene povezave med črevesom in gnojno votlino, prav tako pa ni na tipičnem mestu za pilonidalni sinus. Podobno trdovratno vnetje se pogosto razvije tudi v pazduhi. Ko so razvite fistule, je potrebna kirurška terapija.

Težave z odvajanjem

inkontinenca za blato

uhajanje blata je veliko pogosteje kot mislimo, predvsem pa se bolniki za pregled in zdravljenje zaradi sramu in strahu odločajo veliko kasneje, kot bi se lahko.

zaprtje – obstipacija

je pogosta težava, predvsem v starosti. S primerno dieto, pitjem zadosti tekočin, gibanjem in ustreznimi zdravili se stanje lahko bistveno izboljša. Odsvetujemo uporabo odvajal. Če težav ne uspete urediti sami, obiščite zdravnika.

Rak črevesa

SVIT

je slovenski nacionalni preventivni program za preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesu. Vanj so vključeni moški in ženske med 50. in 69. letom starosti.

polip

je tkivni izrastek, v katerem so nekoliko spremenjene – displastične celice; displazija je lahko blaga ali huda. Polip je prestopnja raka.

familiarna polipoza

je podedovano obolenje, pri katerem se pojavljajo polipi širokega črevesa pri več članih iste družine. Polipi so na gosto posejani po debelem črevesu. Pri nenadzorovani bolezni skoraj vedno pride do rakastih sprememb nekako po 30. letu. Ob rednem nadzoru in s pravočasno operacijo pa tudi pri dedni bolezni preprečimo zločest razvoj.

rak širokega črevesa in danke

postaja najpogostejši rak v naši populaciji, zato je osnovni cilj pregleda bolnika s krvavitvijo na črevo ali z morebitnimi drugimi težavami izključitev ali ugotovitev te diagnoze. Čimprej se bolezen ugotovi, tem bolj uspešno je zdravljenje.

stoma – izpeljano črevo

Na trebušno steno izpeljano črevo po odstranitvi obolelega dela črevesa, kadar gre za spremembe, ki prizadenejo neposredno bližino mišice zapiralke, in je potrebno izrezati tudi zadnjik. Stome so različnih vrst, možne so na vsem poteku prebavne cevi, od želodca do konca širokega črevesa. Bolniki imajo lahko občasne težave in jim skušamo pomagati. Manjše operacije vršimo tudi v našem Medicinskem centru.

Vnetje v črevesu

driska

sprememba v odvajanju blata v smislu večkrat dnevnega odvajanja tekočega blata, ki je lahko povezano z okužbo ali pa je vzrok sprememba v delovanju črevesa. Bodite pozorni na morebitne krvave driske, sluzasto odvajanje, hujšanje, menjavanje zaprtja in drisk in v teh primerih obiščite zdravnika.

KVČB

kronične vnetne črevesne bolezni – Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis, ki se kažeta kot krvave driske in hujšanje predvsem pri mladih. Vzroka za nastanek teh bolezni še do danes nismo odkrili, v redkih primerih gre za dedno nagnjenost.

divertikulitis

je vnetje divertiklov – drobnih mešičkov v steni debelega črevesa, ki nastanejo zaradi oslabitve veziva v steni. V teh mešičkih zastaja blato. Če pride do vnetja, je potrebno antibiotično zdravljenje. Le redko divertikel pregnije in poči. Takrat je praviloma potrebna operacija. Sami divertikli so sicer pogost izvid rutinskih preiskav črevesa in niso nevarni. Najboljše preprečevanje zapletov je skrb za redno in mehko odvajanje, uživanje hrane z obilico rastlinskih vlaknin.

laktozna intoleranca

je stanje, ko oseba nima encima, ki bi prebavil mlečni sladkor – laktozo v črevesu. Takrat pride do drisk in napenjanja. Stanje je precej pogosto in ni nevarno. Ljudje z laktozno intoleranco se bolje počutijo, če iz prehrane izključijo mlečne izdelke.

celiakija

je bolezen črevesnih resic, pri kateri bolniki ne morejo prebaviti beljakovin iz določenih žitaric (pšenice, rži, ječmena in ovsa). Kaže se kot driske in hujšanje.

Srbečica in nega zadnjika

mariske

kožne gube ob zadnjiku, ki lahko ostanejo po nosečnosti. So normalna najdba in niso nevarne.

srbečica – pruritus

izrazito srbenje kože ob zadnjiku ali v zadnjični odprtini. Vzroki so različni; lahko gre za podančice – gliste, ki jih imajo pogosto majhni otroci (značilna je izrazita srbečica proti jutru); lahko gre za specifična kožna obolenja, ki zahtevajo pregled dermatologa ( npr. luskavica, alergični dermatitis…), ali pa gre za izsušeno kožo zaradi pretiranega umivanja in drgnjenja ter nege zadnjika z vlažnimi robčki ali kremami, ki vsebujejo škodljive snovi.

nega zadnjika

ključno je, da koža celotnega telesa, tako kot tudi koža zadnjika ne prenaša dobro vlage, pretiranega umivanja in kemikalij. Veliko bolje je negovati kožo velikokrat dnevno z naravnimi, mastnimi mazili kot so olivno olje, hladilno mazilo, ognjičeva mast ipd.

nutritivni alergolog

je zdravnik, ki se ukvarja s prehrambenimi alergijami.

samoklistiranje

je klistiranje, ki si ga sami naredimo. Svetujemo ga ljudem s tremi stanji. Prvo, s kroničnim zaprtjem; namen je izprazniti se in navaditi črevo na nek ritem odvajanja. Drugo, ljudem z uhajanjem blata; namen je, da se velik del črevesa izprazni in s tem si kupimo čas do trenutka, ko bi blato lahko ponovno ušlo. Tretje pa je prolaps, pri katerem sluznico “poravnamo” in se nato bolje izpraznimo, sluznica pa je zaščitena.

Virusne okužbe ob zadnjiku

HPV

humani virusi papiloma so virusi, ki se prenašajo z direktnim stikom, predvsem preko spolovil, in povzročajo nastanek bradavičastih izrastkov na koži in sluznici. Poznamo že več kot 150 tipov. Najštevilčnejši so tip 6 in 11, ki povzročata nastanek kondilomov, ter tipa 16 in 18, ki povzročata zločeste spremembe. Danes obstaja cepljenje proti tem štirim tipom, ki se priporoča tako za deklice kot dečke, v izdelavi pa je tudi devetvalentno cepivo.

perianalne bradavice

so virusno obolenje, ki lahko nastane spontano ali se prenesejo z nezaščitenimi spolnimi odnosi. Potrebno je kontrolirano zdravljenje. Nekatere vrste perianalnih bradavic (kondilomov) se lahko tudi maligno spremenijo.

Medenično dno

medenično dno

je splet mišic v spodnjem delu trebuha, ki so oblikovane kot lijak in držijo vse trebušne organe, predvsem pa spodnji del črevesa in spolne organe. V njih so tudi mišice zapiralke, s katerimi nadzorujemo uhajanje vode in blata. Zaradi raznih bolezenskih stanj, starostnih in hormonskih sprememb, predvsem pa poškodb pri npr. porodu, se lahko te mišice okvarijo. Takrat pride do povešenosti notranjih organov, izpadanja črevesa – t.i. prolaps in inkontinence na blato in vodo. Dobro je velikokrat dnevno izvajati vaje za medenično dno kot preventiva ali tudi terapija teh bolezenskih stanj. Teh vaj vas bomo naučili mi ali pa ginekolog.

prolaps

je zdrs oziroma izpad črevesa zaradi ohlapnih veziv in mišic medeničnega dna. To se zgodi v povezavi s porodi, nekaterimi operacijami v spodnjem delu trebuha (tako pri ženskah kot pri moških) in v zvezi z dolgoletnim zaprtjem. Zdrs delimo na več vrst in stopenj. Za zdravljenje tega v prvi vrsti priporočamo preventivno obnašanje – vaje za medenično dno in skrb za mehko odvajanje, sicer pa tudi samoklistiranje in v končni fazi operativno zdravljenje (skozi zadnjik ali pa trebušno odprtino). Nujen je posvet in pregled pri kirurgu ali ginekologu.

rektokela

je stanje, ko se pri ženski pojavi narivanje mehke izbokline skozi nožnico, predvsem ob pritiskanju na blato. Gre za oslabljeno zadnjo steno nožnice, ki se neposredno naslanja na danko. Težave so hujše predvsem pri bolnicah z zaprtjem.

3D endoanalni UZ

je ultrazvočna preiskava, pri kateri s sondo v zadnjiku trodimenzionalno posnamemo globinsko sliko mišic in tkiv v zadnjiku. Ta preiskava je neboleča, varna in v izkušenih rokah zelo natančna. Z njeno pomočjo se odločamo o zdravljenju poškodovanih mišic medeničnega dna, fistul in drugih sprememb.

analna manometrija

je preiskava, pri kateri s sondo v zadnjiku merimo pritisk, ki ga mišice naredijo pri stiskanju sonde. Tako ocenimo, kdaj črevo začuti potrebo po odvajanju, in sposobnost vaših mišic, da zadržijo blato.

EMG medeničnega dna

je elektrofiziološka preiskava, ElektroMioGram, s katero ocenimo, ali so mišice in živci v medeničnem dnu zdravi in ali je povezava med njimi dobra.

elektrostimulacije

so stimulacije mišic zapiralk v zadnjiku z blagim električnim tokom (podobno kot TENS), ki pomagajo okrepiti sfinktre in zmanjšati težave z uhajanjem blata. Pri nas opravite po nasvetu proktologa 10  poučnih delavnic elektrostimulacij.

rektopeksija

je operativni poseg, pri katerem laparaskopsko ali skozi laparatomijo pričvrstimo danko na križnično kost, da bi preprečili povešenost danke.

operacija po Delorme-u

je operativni poseg, pri katerem skozi zadnjično odprtino pošijemo ohlapno sluznico “kot harmoniko” in jo s tem pričvrstimo ter ji onemogočimo narivanje skozi zadnjik. Primerna je za osebe, ki niso sposobne velikih operativnih posegov.

altemeierjeva operacija

je operativni poseg, pri katerem skozi zadnjično odprtino odstranimo odvečno ohlapno sluznico. Primerna je za osebe, ki niso sposobne velikih operativnih posegov.

STARR

je operativni poseg, pri katerem skozi zadnjično odprtino z mehanskim spenjalnikom odstranimo odvečno ohlapno sluznico v danki.

Drugo

operacije dimeljskih kil po nenapetosti metodi (z mrežico)

so danes najpogostejši način operiranja te vrste kil. Uspehi so bistveno boljši kot pri klasičnem načinu operiranja (recidiv v 1 – 2 %). Bolniki se veliko prej rehabilitirajo.

posegi male kirurgije

preventivno izrezovanje znamenj na izpostavljenih mestih (zaradi nevarnosti maligne spremembe), operacije podkožnih maščobnih in lojnih bul (ateromi, lipomi).

izrezovanje vraščenih nohtov

pri napačnem striženju nohtov pride pogosto do bolečega vraščanja in gnojenja nohtov, predvsem palca na nogi.

bradavice, kurja očesa

so neprijetne spremembe predvsem na nogah. S kirurških posegom jih lahko radikalno odstranimo.

dnevna bolnišnica

je bolnišnica, v kateri se vršijo operativni posegi tekom dneva in so bolniki odpuščeni v domačo oskrbo še isti dan. Operativni posegi so prilagojeni glede na zahtevnost. V primeru, da je potrebna večja operacija ali da je bolnikovo stanje takšno, da bi potrebovalo po operaciji neprestan nadzor, se operativni posegi raje opravijo tekom krajše hospitalizacije v bolnici.
V sklopu naše ustanove deluje operacijski oddelek, ki deluje na principu dnevne bolnišnice. Na ta način opravljamo zahtevnejše proktološke posege. Na enak način lahko v dnevni bolnišnici operiramo tudi bolnike z dimeljskimi, femoralnimi in manjšimi popkovnimi kilami.

bris

je način odvzema celic s površine tkiva ali sluznice; s krtačko pomažemo ali postrugamo celice s površine, nato jih pošljemo na pregled, kjer lahko ugotavljajo, kakšne so odvzete celice.

biopsija

način odvzema koščka tkiva, ki ga nato pošljemo na histološki pregled, kjer s pomočjo mikroskopa ugotovijo, kakšne so celice in kakšna je zgradba tkiva.

laparotomija

je daljši rez na trebušni steni, skozi katerega vstopimo v trebušno votlino. Je klasični pristop za operacije. Obstaja več vrst laparatomij.

laparaskopija

je vrsta operacije, pri kateri skozi nekaj majhnih odprtinic na trebušni steni s pomočjo vpihovanja zraka in kamere ter drugih instrumentov operiramo v notranjosti trebušne votline. Prednost takih operacij je v hitrejšem okrevanju pacienta, vendar so indikacije za tak poseg nekoliko bolj stroge kot za klasično laparatomijo.