Rak črevesa

SVIT: je slovenski nacionalni preventivni program za preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesu. Vanj so vključeni moški in ženske med 50. in 69. letom starosti.

Polip: je tkivni izrastek, v katerem so nekoliko spremenjene – displastične celice; displazija je lahko blaga ali huda. Polip je prestopnja raka.

Familiarna polipoza: je podedovano obolenje, pri katerem se pojavljajo polipi širokega črevesa pri več članih iste družine. Polipi so na gosto posejani po debelem črevesu. Pri nenadzorovani bolezni skoraj vedno pride do rakastih sprememb nekako po 30. letu. Ob rednem nadzoru in s pravočasno operacijo pa tudi pri dedni bolezni preprečimo zločest razvoj.

Rak širokega črevesa in danke: postaja najpogostejši rak v naši populaciji, zato je osnovni cilj pregleda bolnika s krvavitvijo na črevo ali z morebitnimi drugimi težavami izključitev ali ugotovitev te diagnoze. Čimprej se bolezen ugotovi, tem bolj uspešno je zdravljenje.

Stoma – izpeljano črevo: na trebušno steno izpeljano črevo po odstranitvi obolelega dela črevesa, kadar gre za spremembe, ki prizadenejo neposredno bližino mišice zapiralke, in je potrebno izrezati tudi zadnjik. Stome so različnih vrst, možne so na vsem poteku prebavne cevi, od želodca do konca širokega črevesa. Bolniki imajo lahko občasne težave in jim skušamo pomagati. Manjše operacije vršimo tudi v našem Medicinskem centru.