3D ultrazvok

Ultrazvočna preiskava, tudi UZ, omogoča prikaz različnih sprememb v notranjosti telesa s pomočjo zvočnega valovanja s frekvenco nad našim slušnim območjem (nad 20 000 Hz). Posebna glava oddaja in sprejema zvočne valove, ki se odbijajo od notranjih struktur in se v računalniku pretvorijo v sliko. Preiskava ni boleča, in zvoka samega ne občutimo in tudi ne slišimo.

V diagnostiki proktoloških obolenj uporabljamo predvsem endoanalni UZ ( vstavimo ga skozi zadnjično odprtino). S preiskavo si lahko ogledamo notranjo in zunanjo mišico zapiralko, kjer lahko najdemo samo oslabele mišice, lahko pa se pokaže tudi stara raztrganina.

Preiskava je zelo koristna za oceno globine rasti oz. penetracija tumorja v submukozno ali mišično plast črevesne stene.Takšni pregledi so še posebej pomembni pri bolnikih, ki jim uhaja blato. Poškodbe teh mišic so možne pri porodih in včasih ostanejo neprepoznane. S starostjo moč mišic pojema. Oslabelost, ki jo je bilo prej še možno kompenzirati, se pokaže kot popuščanje mišic kar pomeni, da bolnik prične opažati, da mu blato uhaja. Včasih so možne poškodbe mišice zapiralke z enakimi posledicami kot porodne poškodbe, tudi po različnih kirurških posegih na zadnjiku. Takšni posegi so predvsem operacije zaradi gnojenja ob zadnjiku. Posledica takšnega gnojenja so pogosto neprijetne fistule s katerimi se bolnik lahko muči tudi več let. Tudi tu je v pomoč ultrazvok, ki pokaže razvejanost fistul. Pri odločitvi za operacijo je še posebej važno, da s takšno preiskavo lahko ocenimo smer in globino gnojnih kanalov.

V naši ustanovi aparat uporabljamo tudi za diagnostiko ostalih težav, ki jih lahko diagnosticiramo z ultrazvokom (ultrazvok trebušnih organov). Bolnikom priporočamo, da se za tako preiskavo predhodno dogovorijo v naši samoplačniški ambulanti.

Ultrazvok

Ultrazvok – ambulanta

slika 3D endoanalna UZ preiskave

3D endoanalna UZ preiskava brez, posebnosti