Kolonoskopija

Kolonoskopija, tudi koloskopija je pregled s koloskopom. To je upogljiv inštrument (endoskop), ki omogoča vizualni pregled celotnega debelega črevesa (kolona), od danke do cekuma (slepega črevesa). Preiskava je varen in učinkovit način ugotavljanja bolezenskih sprememb na debelem črevesu, kot so na primer vneta sluznica, polipi ali eventualno rakaste tvorbe.

Po predhodni pripravi vstavimo endoskop skozi zadnjik in si ob napihovanju z zrakom ogledamo stene od znotraj. Preiskava je lahko nekoliko neprijetna in navadno ni boleča. Sluznico pregledamo prek videokamere, ki se povezuje z računalnikom in prikazuje, lahko pa tudi natisne, barvno sliko. Koloskop ima tudi vodila, skozi katera lahko uvedemo inštrumente za odvzem tkiva za preiskave, odstranjevanje polipov ali prekinitev krvavitve. Pomagamo si lahko z vpihovanjem zraka, vode in črpanjem, da si jasno prikažemo vidno polje. Morebitno odstranjeno tkivo pošljemo na histološko preiskavo, kjer se ugotovi kakšne celice se nahajajo v vzorcu.

Cilj je, da odkrijemo spremembe, še preden so nevarne zato svetujemo preiskavo pri vseh svojcih bolnikov, ki so imeli raka ali polipe na debelem črevesu, pri nejasni krvavitvi ali sledovih krvi v blatu. Zaradi vse večjega števila  rakastih obolenj na debelem črevesu pa je priporočljiva preventivna koloskopija po 50 letu starosti.

Zdravnik vam lahko preiskavo priporoči tudi zaradi drugih vzrokov, kot so nepojasnjena slabokrvnost, nepojasnjene bolečine v trebuhu, motnje odvajanja, napenjanje, hujšanje,…

Preiskava je tudi del državnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki – SVIT.

Kar brez skrbi in sramu. Naši koloskopisti se bodo potrudili, da bo preiskava za vas čim manj naporna in da bodo z njo ugotovili, kako zdravo je vaše črevo ter kaj je potrebno narediti, da bi bilo zdravo.

Pri našem proktološkem pregledu ali v sklopu programa SVIT ste prejeli navodila, kako se na preiskavo pripraviti s praški, ki ste jih dobili (Moviprep).

Navodila za čiščenje črevesja z raztopino MOVIPREP Kolonoskopija  (datoteka v .doc formatu)