Preiskave in posegi na zadnjiku in debelem črevesu

Krvavitev na blato je eden od znakov, ki nas opozori, da je nekaj narobe. Opozorilo vzemimo zares, zdravniku pa prepustimo, da bo ugotovil, kako hudo narobe je v resnici. Šele ko bo natančno postavil diagnozo, je čas za ciljano zdravljenje. Zato vzemimo krvavitev kot opozorilo. Nikoli pa se ne zdravimo “na pamet”.

Brez panike ob krvavitvi – večina krvavitev je benignih – nenevarnih. Vsako krvavitev moramo čim prej razjasniti, v vsakem primeru lahko kako pomagamo.

Proktološki pregled

Ko pridete v ordinacijo na pregled k specialistu proktologu se pogovorita o vaših trenutnih težavah, prejšnjih boleznih, zdravljenju, boleznih v družini, itd.

Nato se uležete na levi bok, s koleni pokrčenimi proti bradi, da zdravnik lahko pregleda kožo in okolico ter z digitalnim pregledom (s prstom) potipa začetni del črevesa in analni kanal. Pregled nam da podatke o stanju kože, predhodnih posegih, izpadanju črevesa, črevesni razpoki, vidimo lahko gnojenje, krvavitev, tromboze, dobimo vtis o delovanju mišice zapiralke, … Pregled je nekoliko nelagoden vendar ponavadi neboleč. Če je pregled boleč sklepamo najpogosteje na črevesno razpoko. Pri sveži črevesni razpoki je prisoten krč mišice zapiralke, tako da takrat preiskave sploh ne nadaljujemo.

Pregled ponavadi nadaljujemo s proktoskopijo. Inštrument, ki ima svojo osvetlitev vstavimo v črevo in si skozi odprtino pogledamo v notranjost, kjer iščemo bolezenske spremembe. Pokaže lahko  različne spremembe kot npr.  povečane hemoroide, vneto sluznico, polipe ali eventualno rakaste tvorbe. Skozi proktoskop so možni številni posegi; zdravljena hemoroidov, odvzema vzorcev za preiskave, odstranjevanja polipov,…

Na pregled prinesite seznam svojih zdravil, ki jih redno jemljete, morebitne izvide koloskopije, ultrazvoka trebuha, programa SVIT, drugih pregledov pri proktologu in podobno. Izpolnite anketni listek, ki ste ga prejeli po pošti in ga prinesite s seboj. Ne pozabite prinesti tudi veljavne napotnice. Prosimo, da pred prvim pregledom normalno jeste in pijete ter se ne trudite na silo izprazniti ali uporabljati odvajala pred tem, ker to za pregled ni potrebno.

Ni razloga za strah. Naredili bomo vse, kar je v naših močeh, za vaše dobro počutje med pregledom in za vaše zdravje. Če odlagamo ustrezen pregled bodisi pri splošnem zdravniku ali specialistu, odlagamo postavitev diagnoze, ki je lahko tudi resna.


Rektoskopija

Z rektoskopom, lahko odkrijemo obolenja začetnega dela debelega črevesa, vendar globlje spremembe kot s proktoskopijo. Preiskava je včasih nekoliko neprijetna, predvsem zaradi vpihovanja zraka in anatomije medenice, ni pa nujno. Glede na izvid se bo vaš proktolog odločil, ali morda potrebujete napotitev na kolonskopijo.

Če smo vas na rektoskopijo naročili na prejšnjem pregledu sledite navodilom ki ste jih takrat prejeli. Kaj me čaka, če sem na naslednji kontroli naročen na rektoskopijo?

 

Zdravljenje hemoroidov (ligacija, operacija)

Hemorodi – povečani venski žilni vozli ob anusu, ki se lahko nahajajo na različnih mestih in so različno hudo izraženi. Glede na klinično sliko (izgled) se zdravnik odloči za določen način zdravljenja.

Hemoroidi in »domače« zdravljenje

Hemoroidi so bolezen, ki si jo ljudje najpogosteje zdravijo sami, običajno na neustrezen način. K zdravniku gredo neradi, ker se jim zdi preiskava zoprna, injekcije boleče, operacija pa sploh nekaj groznega. Kot nalašč je na trgu mnogo pripravkov za zdravljenje zlate žile, od mazil in tekočih razkužil, do blažilnih svečk in obetajočih čajev. Žal moramo reči, da zdravljenje na pamet bolj škoduje kot pomaga!

Elastična ligatura

je najpogostejši način zdravljenja hemoroidov, Metoda je relativno preprosta, varna in učinkovita pri nižjih stopnjah izpadanja črevesa.

Z inštrumentom (ligator) namestimo elastični gumijast obroček (ligaturo) na bazo hemoridnega pleteža. Ligatura prekine dotok krvi, in zato se le ta posuši in odpade. Ponavadi za vsak slučaj predpišemo antibiotično terapijo.  Poseg je hiter in neboleč, uspeh zdravljenja pa zelo dober, opazno je pomembno izboljšanje v kvaliteti življenja.

Operacija

Višje stopnje hemoridalne bolezni je potrebno zdraviti operativno z izrezom (hemoroidektomija). Čaka vas dokaj kratek (15-30min) operativni poseg, najverjetneje v regionalni anesteziji – spinalni blok, pri kateri boste pri polni zavesti, vendar ne boste čutili bolečin v spodnjem delu telesa. S tem posegom vam bomo odstranili povečane hemoroidne vozle, ki vam že tako dolgo delajo težave.

Po prejetju anestezije boste nameščeni v ležeči položaj s privzdignjenimi nogami, da bo predel zadnjika operaterju najbolje dostopen. Z operaterjem, ki ni nujno zdravnik, ki vas je pregledal in postavil diagnozo, se boste dogovorili, katera od dveh možnih operacij je najbolj ustrezna za vas. Tkiva v zadnjiku se namreč po prejetju spinalnega bloka sprostijo in je včasih šele takrat možno oceniti, koliko vaši hemoroidni vozli izpadajo. Načeloma je za vozle, ki izpadajo, indicirana, oziroma najbolj ustrezna kar klasična operacija zaprta hemoroidektomija.

Sledi razkuževanje, britje operativnega polja in zaščita, nato pa se vse tri hemoroidalne vozle, vsakega posebaj, na poseben način odreže, loči od ostalega tkiva, podveže z elastično ligaturo in na poseben način zašije. Po posegu boste poležali na svoji postelji, pod skrbnim nadzorom anesteziologa in medicinskih sester. Prejeli boste antibiotik, ki bo sluznico obvaroval pred vnetjem. Prejeli boste analgetike. Ko boste lahko odvajali vodo, bo to pomenilo, da je anestezija popustila. Takrat boste lahko odšli domov z domačim spremstvom. Prejeli boste izvid operacije, vprašalnik, ki ga boste do kontrole izpolnjevali, in vsa navodila, kako se obnašati in na kaj biti pozorni v naslednjih dneh po operaciji. Zvečer po posegu, oziroma naslednji dan vas bo vaš kirurg poklical, da preveri, kako se počutite. Na kontrolo boste prišli čez en teden. Te dni morate nujno poskrbeti, da boste mehko odvajali in preprečevali bolečine z analgetiki, ki smo vam jih predpisali. Tri dni boste pili antibiotik za zaščito. Svetujemo tudi, da s prstom masirate oteklino po operaciji, ki je sicer normalen pojav. V primeru mrzlice in vročine, se morate oglasiti na pregled prej. Ob kontrolnem pregledu bomo ocenili, kakšne so operativne rane, morda odstranili kak šiv, ki bi čez nekaj dni tudi sam razpadel. Zadnjik si bomo otipali s prstom in ocenili, ali je oteklina tako močna, da bi vam svetovali uporabo Dilatan čepov. V vsakem primeru pričakujemo, da bo stanje vsak dan boljše.

Kaj me čaka, če sem naročen na operacijo hemoroidov?

Analna tromboza

Nenadna boleča oteklina ob izhodu črevesa, ki bolniku otežkoča hojo in sedenje. Najboljša je čimprejšnja majhna operacija. Osebni zdravnik vam bo dal napotnico pod NUJNO za pregled pri nas – proktologu. Pogledani boste čim prej, to pomeni v roku enega dne.

Če gre za analno trombozo bomo z majhnim kratkim posegom v lokalni anesteziji odstranili strdke. To manjši poseg kjer, boste prejeli lokalni anestetik, da vas ne bo bolelo, čutili pa boste, da se nekaj dogaja. Med posegom zarežemo in izpraznimo strdke, ki so nastali zaradi tromboze (strditve krvi) v enem od zunanjih vozlov in zato povzročajo bolečino.

Bolečina bo po posegu takoj popustila, lahko pa se kasneje pojavi pekoč občutek v predelu operativne rane, kot po vsaki lokalni anesteziji. Pred odpustom boste prejeli vsa navodila za nego rane, ki se bo v roku kakega tedna sama lepo zacelila. Za domov potrebujete svoje domače spremstvo.

Če posega ne naredimo, po večdnevnih težavah takšna bulica lahko poči, izločijo se krvni strdki, ki se še dalj časa čistijo kot stara krvavitev. Bolečina pa ponehuje počasneje.

Kaj naj naredim, če se mi je nenadoma pojavila boleča zatrdlina ob zadnjiku?

Kaj me čaka, če imam analno trombozo?

 

Zdravljenje z Dilatan čepi

če smo vam svetovali zdravljenje z Dilatan čepi imate najverjetneje bolečo razpoko (fisura), zožanje (stenoza) ali oteklino po operaciji, ki je sicer normalen pojav. Svetujemo vam tudi, da s prstom masirate oteklino z naravnimi mazili (npr. oljčno olje).

Čepi so treh različnih debelin, načeloma največji ustreza debelini normalnega blata. Zdravnik se bo odločil, ali bi bilo potrebno uporabljati vse tri čepe, ali le enega. Čep služi temu, da se rana dokončno zaceli. Najbolj priporočljivo je pričeti uporabljati čep po navodilih, dokler je rana še sveža in voljna za pravilno celjenje. Čep vstavite v zadnjik in se usedete na trdo podlago, kot vam bomo tudi razložili in pokazali pri pregledu. V prvih minutah bo mišični krč, ki bolečino že sam po sebi povečuje, popustil, predvsem če uporabljate ob tem tudi mazilo Percutol, ki vsebuje nitroglicerin, ki mišico sprosti. V prvih nekaj dneh se bo bolečina precej zmanjšala.

Na čepu morate sedeti na trdi podlagi 10 min dva do trikrat dnevno do kontrole (prva kontrola čez približno 6 tednov), nato pa se bo zdravnik odločil, kako dolgo jih je še potrebno uporabljati. Načeloma je potrebno čep uporabljati še kak mesec po tem, ko se rana že popolnoma zaceli. To pomeni da, ko ne boste več čutili bolečin ga morate uporabljati še en mesec.

Če se vam je od pregleda, ko smo vam svetovali Dilatan čep, naredila boleča zatrdlina ob zadnjiku ali pa bolečina v zadnjiku kljub pravilni uporabi čepa noče ponehati, se oglasite na pregled urgentno, po predhodnem naročilu po telefonu.

Kaj naj naredim, če me pri uporabi Dilatan čepa močno boli?

Kaj me čaka, če imam diagnozo fisura?

Odstranjevanje perianalnih bradavic

Zdravljenje je v glavnem kirurško. Izrastke izrežemo ali požgemo. Bolnikom svetujemo, da se po zdravljenju občasno pazljivo pregledajo, če bi se kak izrastek vendarle še pojavil saj s posegom lahko odstrani samo že nastale bradavic. Zato je potrebno zdravljenje opraviti do konca z rednimi kontrolami, na katere boste vabljeni. Morda boste prejeli tudi mazilo Aldara, ki deluje lokalno in ga je treba nanesti točno na bradavico, saj lahko nadraži okolno zdravo kožo. Če ste opazili podobne izrastke tudi na spolovilu, je dermatovenerolog pravi naslov. V vsakem primeru morate opozoriti prejšnje spolne partnerje na svojo bolezen, ker je možno, da imajo tudi oni težave. Testirajte se tudi za ostale spolno prenosljive bolezni.

Kaj naj naredim, če opažam ob zadnjiku bradavičaste izrastke?

Kaj me čaka, če imam analne kondilome – bradavice?

 

Sinus pilonidalis

Anorektalna manometrija

merjenje tlaka v zadnjiku predvsem pri inkontinenci in zaprtju.

S posebnim katetrom, ki ga vstavimo v črevo, merimo tlake in ocenjujemo moč pri maksimalnem stisku in pritiske pri obremenitvi ampule rektuma. Bolnik nam pove svoje občutke – kdaj zazna vsebino v danki, kolikšno vsebino blata oz. tekočine v balončku je sposoben zadržati in kdaj dobi poziv za odvajanje. Preiskava nam da pomembne podatke na podlagi katerih se odločimo za zdravljenje.