Kaj me čaka, če …

Kaj me čaka, če sem naročen pri vas na pregled prvič?

Prinesite seznam svojih zdravil, ki jih redno jemljete, morebitne izvide koloskopije, ultrazvoka trebuha, programa SVIT, drugih pregledov pri proktologu in podobno. Izpolnite anketni listek, ki ste ga prejeli po pošti in ga prinesite s seboj. Ne pozabite prinesti tudi veljavne napotnice. Ni razloga za strah. Naredili bomo vse, kar je v naših močeh, za vaše dobro počutje med pregledom in za vaše zdravje. Prosimo, da pred prvim pregledom normalno jeste in pijete ter se ne trudite na silo izprazniti ali uporabljati odvajala pred tem, ker to za pregled ni potrebno.

Kaj me čaka, če sem naročen na operacijo dimeljske kile pri vas?

Glede na vaš čas in naše možnosti se bomo po pregledu dogovorili za datum operacije (okvirno v roku 2 mesecev). Prejeli boste navodila za pripravo na operacijo ter list s preiskavami, ki jih boste pred tem opravili pri svojem zdravniku (laboratorij, EKG…). Na dan operacije se boste pogovorili z anesteziologom, s seboj imejte spisek zdravil, ki jih redno jemljete ter še kake druge pomembne izvide (npr. kardiološki). Najverjetneje boste prejeli t.i. spinalni blok, to je anestezijo v hrbtenični kanal, da ne boste čutili bolečin. Pri taki anesteziji ste pri popolni zavesti. Poseg traja približno pol do ene ure. Skozi kožni rez si bomo prikazali strukture v predelu kile in jih zašili ter vstavili posebno mrežico ali čep, ki bosta ohlapno odprtino v trebušni steni ojačila, da ne bi več prihajalo do izpadanja tkiv. Po operativnem posegu boste ležali v sobi za počitek, kjer boste pod skrbnim nadzorom anesteziologa in medicinskih sester. Nekaj ur po posegu, ko prvič odvajate vodo (kar je znak, da je spinalni blok popustil), boste z analgetiki odpuščeni v domačo oskrbo. Potrebujete nekoga od domačih za spremstvo. Zvečer ali naslednji dan zjutraj vas bomo poklicali, da preverimo, kako se počutite. V naslednjih dneh smo v navezi z vami preko telefona, čez teden dni pa pridete na redno kontrolo. Načeloma večina pacientov nadaljnjih kontrol ne potrebuje. Čez kake pol leta vas bomo poklicali za povratno informacijo, kako se počutite in kakšno je stanje v predelu kile. ZAPOMNITE SI: V primeru, da se vam zgodi, da kile nikakor ne morete reponirati – potisniti nazaj, in da se prične na tem mestu huda bolečina ter občutek slabosti in mrzlica, je potreben čim prejšnji pregled pri kirurgu, najbolje kar na urgenci.

Kaj me čaka, če imam analno trombozo?

Osebni zdravnik vam bo dal napotnico pod NUJNO za pregled pri nas – proktologu. Pogledani boste čim prej, to pomeni v roku enega dne. Če proktolog ugotovi, da gre za analno trombozo, bomo z majhnim kratkim posegom v lokalni anesteziji odstranili strdek. Pred tem povejte, ali jemljete zdravila za redčenje krvi in ali ste do sedaj že imeli kako alergično reakcijo na anestetik ali druga zdravila. Bolečina bo po posegu takoj popustila, lahko pa se kasneje pojavi pekoč občutek v predelu operativne rane, kot po vsaki lokalni anesteziji. Pred odpustom boste prejeli vsa navodila za nego rane, ki se bo v roku kakega tedna sama lepo zacelila. Za domov potrebujete svoje domače spremstvo. Če bo proktolog presodil, da morate priti na redni pregled, vas bo nanj naročil. V tem primeru boste potrebovali naslednjič novo napotnico za dalj časa. Če se vam tromboza še kdaj ponovi, sedaj poznate postopek.

Kaj me čaka, če sem naročen na koloskopijo pri vas?

Kar brez skrbi in strahu. Tudi tisti del sramu pustite doma, kajti naši koloskopisti se bodo izredno potrudili, da bo za vas preiskava čim manj naporna in da bodo z njo ugotovili, kako zdravo je vaše črevo ter kaj je potrebno narediti, da bi bilo zdravo. V sklopu programa SVIT ali pa pri našem proktološkem pregledu ste prejeli navodila, kako se pripraviti na preiskavo s praški, ki ste jih dobili (Moviprep).

Kaj me čaka, če imam analne kondilome – bradavice?

Proktolog je ugotovil, da imate analne bradavice, ki so nalezljive. Prenašajo se namreč z dotikom, zato se vzdržite spolnih odnosov. Vse kondilome je treba odstraniti, najverjetneje kirurško, to je v lokalni anesteziji (preberite navodila za operacije v lokalni anesteziji) odrezati koščke tkiva, ki bi se čez čas lahko spremenili v maligno tkivo, kar se sicer redko zgodi. Bradavice se rade ponavljajo, zato je treba zdravljenje opraviti do konca z rednimi kontrolami, na katere boste vabljeni. Morda boste prejeli tudi mazilo Aldara, ki deluje lokalno in ga je treba nanesti točno na bradavico, saj lahko nadraži okolno zdravo kožo. Če ste opazili podobne izrastke tudi na spolovilu, je dermatovenerolog pravi naslov. V vsakem primeru morate opozoriti prejšnje spolne partnerje na svojo bolezen, ker je možno, da imajo tudi oni težave. Testirajte se tudi za ostale spolno prenosljive bolezni.

Kaj me čaka, če sem naročen na operacijo hemoroidov?

Čaka vas dokaj kratek (15-30min) operativni poseg, najverjetneje v regionalni anesteziji, pri kateri boste pri polni zavesti, vendar ne boste čutili bolečin v spodnjem delu telesa. S tem posegom vam bomo odstranili povečane hemoroidne vozle, ki vam že tako dolgo delajo težave. Na dan posega bodite tešči. Pri zadnjem pregledu ste dobili pisna in ustna navodila glede operacije. Dobili ste tudi list, na katerem je bil seznam vseh preiskav, ki jih morate opraviti preden anesteziolog potrdi, da ste sposobni te operacije. Z njim se boste na dan operacije tudi pogovorili. Tisti dan morate biti tešči, to pomeni ne pijte niti ne jejte ničesar. Po prejetju anestezije boste nameščeni v ležeči položaj s privzdignjenimi nogami, da bo predel zadnjika operaterju najbolje dostopen. Z operaterjem, ki ni nujno zdravnik, ki vas je pregledal in postavil diagnozo, se boste dogovorili, katera od dveh možnih operacij je najbolj ustrezna za vas. Tkiva v zadnjiku se namreč po prejetju spinalnega bloka sprostijo in je včasih šele takrat možno oceniti, koliko vaši hemoroidni vozli izpadajo. Načeloma je za vozle, ki izpadajo, indicirana, oziroma najbolj ustrezna kar klasična operacija po MM. Sledi razkuževanje, britje operativnega polja in zaščita, nato pa se vse tri hemoroidne vozle, vsakega posebej, na poseben način odreže, loči od ostalega tkiva, podveže z elastično ligaturo in na poseben način zašije. Po posegu boste poležali na svoji postelji, pod skrbnim nadzorom anesteziologa in medicinskih sester. Prejeli boste antibiotik, ki bo sluznico obvaroval pred vnetjem. Prejeli boste analgetike. Ko boste lahko odvajali vodo, bo to pomenilo, da je anestezija popustila. Takrat boste lahko odšli domov z domačim spremstvom. Prejeli boste izvid operacije, vprašalnik, ki ga boste do kontrole izpolnjevali, in vsa navodila, kako se obnašati in na kaj biti pozorni v naslednjih dneh po operaciji. Zvečer po posegu, oziroma naslednji dan vas bo vaš kirurg poklical, da preveri, kako se počutite. Na kontrolo boste prišli čez en teden. Te dni morate nujno poskrbeti, da boste mehko odvajali in preprečevali bolečine z analgetiki, ki smo vam jih predpisali. Tri dni boste pili antibiotik za zaščito. Svetujemo tudi, da s prstom masirate oteklino po operaciji, ki je sicer normalen pojav. V primeru mrzlice in vročine, se morate oglasiti na pregled prej. Ob kontrolnem pregledu bomo ocenili, kakšne so operativne rane, morda odstranili kak šiv, ki bi čez nekaj dni tudi sam razpadel. Zadnjik si bomo otipali s prstom in ocenili, ali je oteklina tako močna, da bi vam svetovali uporabo Dilatan čepov, katerih uporaba je razložena drugje na tej spletni strani. V vsakem primeru pričakujemo, da bo stanje vsak dan boljše.

Kaj me čaka, če sem naročen pri vas na operacijo v lokalni anesteziji?

Vsa navodila, tako pisna kot ustna, ste dobili že na pregledu. Preberite tudi izvid. Pridite ob tisti uri, kot smo vam napisali na izvid. Ni potrebno biti tešč. Poseg bo kratek, prejeli boste lokalni anestetik, da vas ne bo bolelo, čutili pa boste, da se nekaj dogaja. Vsa navodila za nego zadnjika in nasvete po tej mali operaciji boste prejeli, preden vas medicinska sestra odpusti domov. Potrebujete svoje spremstvo. Na izvidu bo pisalo, kdaj morate priti na kontrolo. Po potrebi vzemite analgetike, ki smo vam jih predpisali na recept. V primeru kakih komplikacij, kar se sicer zgodi redko, nas nemudoma obvestite.

Kaj me čaka, če sem naročen na operacijo pilonidalnega sinusa?

Vsa navodila, tako pisna kot ustna, ste dobili že na pregledu. Preberite tudi izvid. Pridite ob tisti uri, kot smo vam napisali na izvid. Če smo se odločili, da je sinus tako majhen, da bi operacijo naredili v lokalni anesteziji, ni potrebno biti tešč. Če je sinus velik, je predvidena operacija v regionalni anesteziji – v spinalnem bloku, zato bodite tešč. Pred operacijo se boste pogovorili z anesteziologom, nato pa bo kirurg sinus odstranil. Nekaj ur po posegu morate ležati, da anestezija popusti in greste normalno na vodo. Po posegu v lokalni ali regionalni anesteziji boste poležali toliko časa, da smo prepričani, da se je krvavitev iz rane umirila, in nato boste odpuščeni z vsemi navodili, kako rano negovati. Za domov potrebujete svoje spremstvo. Na prvo kontrolo boste naročeni čez teden dni. Zelo pomembno je, da rano razpirate, da se ne bi prehitro zlepila skupaj. Najbolje se bo zacelila, če se z novim tkivom zapolni od spodaj navzgor, da se tvori brazgotina. Smrdeči izloček iz rane in majhna krvavitev sta v začetku normalna pojava. Če pa se pojavi močna krvavitev ali vnetje okolne kože, se morate oglasiti na pregled prej. Po operaciji je potrebno mirovanje, rano je potrebno umivati, vendar ne pretiravajte. Tudi posebnih drugih mazil ni potrebno uporabljati. Morda vam bomo ob naslednjih kontrolah predpisali mazilo Dermazin, sicer pa bomo skrbeli, da se rana pravilno celi, okolico obrili itd. Zdravljenje je v večini primerov končano v kakih dveh mesecih, vendar je odvisno od upoštevanja navodil in sposobnosti vašega telesa za celjenje ran.

Kaj me čaka, če ste me naročili na EMG preiskavo ali defekografijo v Klinični center?

Na pregledu pri nas boste prejeli napotnico in številko, na katero se lahko naročite, oziroma dogovorite glede tega, kako jim dostaviti napotnico. Nato boste kot naročeno prišli na preiskavo v Klinični Center v Ljubljani. EMG preiskavo opravljajo na Inštitutu za nevrofiziologijo v pritličju, defekografijo pa na Inštitutu za radiologijo v prvem nadstropju. Potek obeh preiskav Vam bodo tam natančno razložili. Načeloma gre pri EMG medeničnega dna za to, da bodo s pomočjo igelnih elektrod na koži ob zadnjiku merili odziv mišic medeničnega dna in povezavo med mišicami in živčevjem, ki oživčuje te mišice. Tako bomo vedeli, ali gre pri Vas za okvaro živčevja, ki je že dalj časa prisotna ali pa sveža, ter ali so tudi mišice poškodovane. Pri defekografiji Vam bodo v črevo skozi zadnjik vbrizgali mehko umetno maso, ki bo služila kot kontrast in kot lažno blato. Nato bodo posneli rentgensko sliko, medtem ko boste odvajali to maso v posebni kabini. Iz slik bo razvidno, kako se Vaše črevo oblikuje in premika pri odvajanju. Na podlagi teh izvidov in mnenja zdravnika nevrofiziologa, oziroma radiologa bomo na nadaljnjih kontrolah pri nas prilagodili terapijo Vaše urinske ali fekalne inkontinence, zaprtja, oziroma izpadanja črevesa.

Kaj me čaka, če imam diagnozo Crohnova bolezen ali ulcerozni kolitis (kronične vnetne črevesne bolezni)?

Proktolog Vam bo bolezen razložil, predpisal terapijo in Vas najverjetneje poslal tudi na koloskopijo (pregled celotnega debelega črevesa s kamero) ter k specialistu gastroenterologu, ki se s temi boleznimi ukvarja bolj podrobno. Načeloma te bolezni potekajo v zagonih, torej se obdobja zdravja in ponovitve menjavajo v različnih časovnih intervalih. Predvsem pride do poslabšanja pri stresnih življenjskih obdobjih. Lahko da boste terapijo (tablete, svečke, klizme Salofalk in podobno) lahko potrebovali le nekaj časa, nato pa se odmerek postopoma zmanjša. Pomembno je, da redno hodite na kontrole, kot Vam jih bomo svetovali. Vsekakor pa je občasno ponovno potrebna koloskopija, saj v zelo majhnem odstotku obstaja večja verjetnost, da ljudje s kronično vnetno črevesno boleznijo razvijejo spremembe na sluznici črevesa. Ulcerozni kolitis se najpogosteje kaže s krvavitvami na blatu, hujšanjem, driskami, vnetje sluznice pa je najpogostejše v zadnjem delu črevesa, torej danki. Crohnova bolezen se kaže s podobnimi simptomi, ob tem pa imajo ljudje pogosto še gnojna vnetja ob zadnjiku, zaradi česar se lahko zgodi, da boste kdaj potrebovali tudi kirurško oskrbo gnojenja ob zadnjiku – abscesov in fistul, s čimer se pravzaprav tudi največ ukvarjamo. Za vsa vprašanja smo Vam vedno na voljo.

Kaj me čaka, če imam diagnozo analna fistula?

Vsako gnojenje v notranjosti telesa povzroča težave. Pri Vas gre za gnojni kanalček ob zadnjiku (analna fistula), kanalčke ali morda tudi gnojne votlinice (absces), ki jih je treba z operacijo poiskati, odpreti, kirurško ustrezno oskrbeti in pustiti, da se tako odprte samo zacelijo, pri tem pa se bo gnojni izcedek postopoma zmanjšal, fistula pozdravila in rana zacelila. Če gre za majhno fistulo, Vas je Vaš zdravnik proktolog naročil na kratek operativni poseg v lokalni anesteziji. To pomeni, da prejmete pred operacijo v kožni predel, kjer se fistula nahaja, anestetik, po katerem bolečine ne boste čutili, čutili pa boste, da se nekaj dogaja. Če imate kako znano alergično reakcijo na anestetik, nam to povejte. S kovinsko palčko bo kirurg poiskal kratek gnojni kanalček, ga odprl in oskrbel. Še nekaj časa boste poležali, da bomo prepričani, da ne krvavite več, nato pa boste lahko šli domov v spremstvu nekoga od domačih. Na izvidu bo datum za kontrolo, ki bo kmalu. Če je Vaš proktolog ocenil, da je fistula večja, je potrebna nekoliko večja operacija, zato boste prejeli t.i. spinalni blok, vendar še isti dan po operaciji lahko odšli v spremstvu domov. Več o tem si preberite v odgovoru na vprašanje … Naše zdravstveno osebje Vam bo, preden greste domov, razložilo navodila po operaciji, ki jih boste prejeli tudi v pisni obliki na izvidu. Ob tem prejmete tudi zdravila proti bolečinam, zelo redko pa je potrebno jemati še par dni antibiotik. Načeloma je cilj, da je rana čim dalj odprta in se gnojni izloček izceja in ne prične ponovno kopičiti v globini. Zato boste rano razpirali in nežno masirali. Iz dna rane se bo postopoma pričelo tvoriti novo, zdravo tkivo, ki se bo čez čas spremenilo v brazgotino. V primeru, da smo Vam vstavili drenažno cevko (cevko, ki bo držala globoko votlinice odprte in omogočila pravilno celjenje) ali seton ligaturo (črno nitko za pravilno celjenje fistul, ki potekajo preko mišice), naj Vas ne motijo. Čez čas jih bomo na kontrolah odstranili. V roku nekaj dni do enega tedna boste prišli na prvi pregled po operaciji. Če bi se pojavile pred prvo kontrolo kakršnekoli težave, nas nujno kontaktirajte, da Vam bomo znali svetovati. Sicer pa celjenje fistul traja zelo različno, od nekaj tednov do več mesecev, različno od velikosti in lokacije fistule ter Vašega splošnega zdravja.

Kaj me čaka, če imam diagnozo fisura?

Če je proktolog pri pregledu odkril, da imate razpoko v zadnjiku – fisuro, boste prejeli zelo preprosta navodila, kako se to rano zaceli, torej z masažo s prstom in mazanjem z naravnimi mazili čim večkrat dnevno. Če je rana globlja in je prisotna že dalj časa, bo verjetno za dokončno zacelitev potrebna uporaba Dilatan čepov, ki jih boste kupili pri nas. Čepi so treh različnih debelin, načeloma največji ustreza debelini normalnega blata. Zdravnik se bo odločil, ali bi bilo potrebno uporabljati vse tri čepe, ali le enega. Čep bo služil temu, da se bo rana dokončno zacelila. Ko ga namreč vstavite v zadnjik in se usedete na trdo podlago, kot Vam bomo tudi razložili in pokazali pri pregledu, mišični krč, zaradi katerega Vas zadnjik še toliko bolj boli, popusti, razpoka se razpre in sčisti, kri lahko pride do robov rane in se le-ta prične celiti kot vsaka druga rana na telesu. Ne pretiravajte z umivanjem zadnjika, saj to uničuje zaščito kože in otežuje celjenje. Dilatan čepe je potrebno uporabljati dva do trikrat dnevno do kontrole (prva kontrola čez približno 6 tednov), nato pa se bo zdravnik odločil, kako dolgo jih je še potrebno uporabljati. Načeloma je potrebno čep uporabljati še kak mesec po tem, ko se rana že popolnoma zaceli, to pomeni, ko Vas ne bo niti bolelo niti srbelo, peklo niti ne boste opažali krvi iz tega predela.

Kaj me čaka, če imam diagnozo analna papila?

Analna papila je pravzaprav nekakšno brazgotinasto tkivo, ki Vam je v nekem daljšem časovnem obdobju nastajalo zaradi verjetno blage razpoke v zadnjiku (te razpoke – fisure so razložene drugje). Analna papila ni nevarna tvorba, vendar je lahko moteča, predvsem takrat ko Vam pri vsakem odvajanju izpada. S proktologom se boste dogovorili, ali je potrebna operativna odstranitev papile (pozor, to ni polip!). Če je, boste prejeli datum, navodila in razlago na pregledu, nato pa boste prišli na ta majhen operativni poseg ob tisti uri, kot ste naročeni. Če imate kako znano alergično reakcijo na anestetik, nam to povejte. V papilo bomo vbrizgali lokalni anestetik proti bolečinam in papilo z električno zanko odščipnili. Krvavitev se s pomočjo majhnega električnega toka ustavi, poseg je dolg kakih 5 – 10 min. Morda bo kirurg poslal tkivo še na histološko preiskavo, da se določi, kakšne celice so v njem. Sicer pa boste še nekaj časa poležali, da smo prepričani, da se dobro počutite in ne krvavite, nato pa se lahko v domačem spremstvu odpravite domov. O potrebi po kontroli se bo odločil Vaš kirurg proktolog.

Kaj me čaka, če imam diagnozo analni polip?

Analni polip je nekoliko spremenjeno tkivo v izrastku, ki se nahaja v zadnjiku. Vsak polip je potrebno odstraniti, ker se nekateri polipi spremenijo v zločeste polipe, te pa v raka. Če Vam je proktolog pri pregledu našel polip v zadnjiku, Vam bo povedal, na kakšen način bi ga bilo dobro odstraniti. Če se je odločil, da operativno, boste naročeni na operacijo pri nas. Verjetno Vas bo naročil tudi na koloskopijo, da se pravočasno odkrije še kak morebiten polip. V vsakem primeru je tkivo treba odstraniti, poslati na histološko preiskavo in ugotoviti, kakšne celice so v tem polipu ter kako so organizirane. Če so spremenjene, gledamo, koliko v globino se širijo in temu prilagodimo terapijo ter nadaljnje kontrole. Za vsa Vaša vprašanja smo vedno na voljo.

Kaj me čaka, če sem na naslednji kontroli naročen na rektoskopijo?

Kaki dve uri pred naslednjo kontrolo si boste v črevo vstavili odvajalno svečko, ki ste jo prejeli pri nas. Svečko poskusite čim dalj časa zadržati, da se dobro izpraznite, vendar ne pijte drugih odvajal. Prehranjujete se lahko normalno. Na pregledu vam bomo naredili preiskavo zadnjega dela črevesa, s katero bomo ugotovili, ali imate v tem predelu, kjer se sicer najpogosteje pojavljajo težave, kakšne spremembe, recimo vneto sluznico, polipe ali eventualno rakaste tvorbe. Med preiskavo vam bomo vpihovali nekaj zraka v črevo, da se le-to razpre. Preiskava je včasih nekoliko neprijetna, predvsem zaradi vpihovanja zraka in anatomije medenice, ni pa nujno. Glede na izvid se bo vaš proktolog odločil, ali morda potrebujete napotitev na koloskopijo.

Kaj me čaka, če sem pri vas naročen/a na operacijo vraščenega nohta, odstranjevanje znamenj, kurjih očes, bradavic, lipomov ali ateromov?

Vsa navodila, tako pisna kot ustna, ste dobili že na pregledu. Preberite tudi izvid. Pridite ob tisti uri, kot smo vam napisali na izvid. Ni potrebno biti tešč. Poseg bo kratek, prejeli boste lokalni anestetik, da vas ne bo bolelo, čutili pa boste, da se nekaj dogaja. Vsa navodila za nego zadnjika in nasvete po tej mali operaciji boste prejeli, preden vas medicinska sestra odpusti domov. Potrebujete svoje domače spremstvo. Na izvidu bo pisalo, kdaj morate priti na kontrolo. Po potrebi vzemite analgetike, ki smo vam jih predpisali na recept. V primeru kakih komplikacij, kar se sicer zgodi redko, nas nemudoma obvestite.