Kaj naj naredim, če …

Kaj naj naredim, če se mi je nenadoma pojavila boleča zatrdlina ob zadnjiku?

Ne ustrašite se. Obiščite zdravnika. Največkrat gre za t.i. analno trombozo, pri kateri se je naredil krvni strdek v zunanjem hemoroidnem vozlu, lahko pa so vzroki tudi drugačni. Če je bolečina huda, vzemite kako zdravilo proti bolečinam in se naročite na pregled pri svojem zdravniku, ki vas bo napotil k nam.

Kaj naj naredim, če imam izboklino v dimljah – kilo?

Ne ustrašite se. Verjetno gre za dimeljsko kilo, ki jo bo treba morda nekoč operirati. Pri osebnem zdravniku se oglasite na pregled in dobili boste napotnico za pregled pri kirurgu. Pri nas boste natančno pregledani, da se ugotovi, kako velika je kila in ali je “reponibilna”, torej, ali se lahko potisne nazaj v notranjost. Kila je sicer bočenje črevesa skozi odprtino, ki nastane z razmikanjem vezivnih tračkov in ligamentov, najpogosteje se to dogaja v dimljah, lahko pa tudi v popku, na mestu operativnih brazgotin in drugje. ZAPOMNITE SI: V primeru, da se vam zgodi, da kile nikakor ne morete reponirati – potisniti nazaj, in da se na tem mestu prične huda bolečina ter občutek slabosti in mrzlica, je potreben čim prejšnji pregled pri kirurgu, najbolje kar na urgenci.

Kaj naj naredim, če sem opazil kri na blatu?

Ne ustrašite se. Najprej je treba oceniti, koliko je bilo te krvi. Ali je bila vsa školjka krvava? Ali je bila vidna le sled krvi na blatu? Ali ste opazili sled krvi na papirju po tršem odvajanju? Ali je bila ob tem prisotna driska ali trdo blato? Ali vas je v zadnjiku tudi nekoliko zabolelo ali zapeklo, zaskelelo? Ali je bilo blato pomešano s krvjo? Če vas je peklo ali bolelo v zadnjiku, poskusite s prstom nežno izmasirati pekoči/boleči predel v zadnjiku. Pri tem uporabite olivno olje ali druga mastna naravna mazila čim večkrat dnevno. Sicer pa svetujemo, da obiščete osebnega zdravnika, ki vas bo napotil k proktologu, ki bo najbolje vedel, za kaj gre in kaj je najboljša terapija za vas. Najbolj pomembno je, da se ne zdravite na pamet in poiščete nasvet od specialista proktologa, ki taka stanja največkrat vidi in najbolje pozna.

Kaj naj naredim, če me boli v zadnjiku?

Pomembno je, koliko časa se ta bolečina že pojavlja. Ali se je bolečina pojavila, ko je bilo blato nekoliko trše? Ali pa se je pojavila, ko ste odvajali velikokrat na dan tekoče blato? Ali je bolečina hujša pri odvajanju? Ali imate bolečo zatrdlino ob zadnjiku? Ali ste opazili gnojni izcedek iz te zatrdline? Ali je ta zatrdlina nastala nenadoma, ali jo imate že dalj časa? Imate vročino, mrzlico, ali se drugače dobro počutite? Ali se to pojavlja že dalj časa, v zagonih? Ali iz te zatrdline krvavite? Ali vas sredi noči zbujajo krči v zadnjiku? V vsakem primeru je najbolje, da vse svoje dvome in težave prekinete ter poiščete najboljšo pomoč – pomoč specialista proktologa. Osebni zdravnik vas bo z napotnico napotil k nam. Ne pretiravajte z umivanjem zadnjika, raje se namažite z mastnim naravnim mazilom.

Kaj naj naredim, če me srbi v zadnjiku?

Prenehajte s pretiranim umivanjem in vlaženjem zadnjika, z uporabo vlažilnih robčkov in se čim večkrat dnevno namažite z mastnim naravnim mazilom (olivno olje, ognjičeva mast, šentjanževo olje … ), kar bo kožo regeneriralo in zaščitilo. Če to ne pomaga, se oglasite na pregled pri svojem zdravniku in nato eventualno pri proktologu ali dermatologu (specialistu za kožne bolezni). Če ob srbečici opažate tudi bolečine v zadnjiku, gnojni izcedek, mozoljčke, mehurčke, krvavitev in podobno, je pregled pri zdravniku res nujen, vendar brez panike.

Kaj naj naredim, če mi izpada črevo?

Ne bojte se in naj vam ne bo nerodno, temveč to povejte svojemu osebnemu zdravniku, ki vas bo napotil na pregled k proktologu. Ta bo določil, za kakšno izpadanje črevesa gre, in vam priporočil najbolj ustrezno terapijo; morda sploh ne gre za izpadanje črevesa, temveč za izpadanje t.i. analne papile ali polipa, ki jih lahko odstranimo; morda gre za izrazito povečane hemoroidalne vozle, ko je indicirana kirurška terapija; morda bo elastična ligatura ohlapne sluznice – prolapsa že dovolj, morda pa bodo bolj ustrezne manjše (Delorme) ali večje operacije, s katerimi vam bomo kar se da bolje povrnili stanje medeničnega dna (in organov v njem) v normalni položaj. Pri izpadanju črevesa gre vedno tudi za nekoliko povešene druge organe v medenici, torej maternico, sečni mehur, sečnico, kar je treba prav tako popraviti. S tem se ukvarjajo uroginekologi. Ničesar od tega ne moremo vedeti zagotovo ali vam pomagati brez pregleda, najbolj nespametno pa je zdraviti se sam, po navodilu prijatelja, soseda, ki “je imel enake težave” itd., zato se oglasite ne pregled pri nas.

Kaj naj naredim, če imam vse življenje zaprtje?

Najprej pomislite, zaradi česa se to dogaja. Ali si morda nikoli ne vzamete dovolj časa za odvajanje v miru; ali vas zmeraj tišči na blato takrat, ko nimate možnosti iti na blato; koliko tekočine spijete tekom dneva; koliko vlaknin, sadja in zelenjave pojeste; koliko fizične aktivnosti si privoščite dnevno; s čim ste do sedaj poskusili uravnati blato, da bi bilo čim bolj mehko? Zavedati se je treba, da črevo potrebuje svoj ritem, ki mu ga boste dali vi z omenjenimi ukrepi. Donat Mg in magnezijeve šumeče tablete same po sebi spodbujajo delovanje črevesa. Pri nas vam bomo ponudili omenjene nasvete, nato pa vam bomo morda predpisali sirup Lactecon, Portalac, Prorectal ipd., ki mehčajo blato, brez da bi naredili škodo črevesu, kot jo druga odvajala. S pregledom bomo seveda ugotovili tudi morebitne mehanske vzroke, ki vam povzročajo zaprtje, nato pa vam bomo svetovali ustrezno terapijo. Samoklistiranje je način varnega čiščenja črevesa in je priporočljiv pri vseh oblikah zaprtja. Z njim črevo izpraznite in ga navadite na reden ritem, saj se boste klistirali v poskusni dobi dva do tri tedne ob približno isti uri. Naše medicinsko osebje vam bo vse razložilo in poskusilo pomagati, kolikor se bo dalo. Ne obupajte, vse se da razrešiti.

Kaj naj naredim, če opažam ob zadnjiku bradavičaste izrastke?

Ne ustrašite se. Preventivno bi bilo dobro, da se vzdržite spolnih odnosov, sicer pa je najpametneje pokazati spremembe svojemu osebnemu zdravniku, ki vas bo napotil na pregled k dermatologu ali k proktologu – zdravniku specialistu, ki se ukvarajo s takimi spremembami in ki jih največ vidijo, tako da bodo z zagotovostjo vedeli, za kaj gre in kakšna je najboljša terapija. Bradavičasti izrastki, ki nastanejo v kratkem času, so lahko nenevarne kožne spremembe, lahko pa so nalezljivi kondilomi, ki jih povzročajo HPV virusi in jih je nujno dokončno pozdraviti, da vam ne bi kasneje povzročali težav.

Kaj naj naredim, če mi uhaja blato?

Temu se strokovno reče fekalna inkontinenca, vendar ni nujno, da je stanje hudo. V vsakem primeru vam bo proktolog najbolje pomagal. Najprej je treba razčleniti, koliko vam blata uide in kdaj. Lahko da vam se zgodi, da opazite sled blata na spodnjem perilu, brez da bi opazili, kdaj se je to zgodilo. Takrat gre lahko za prolaps črevesne sluznice, ki pri izpadanju povleče nekaj blata za seboj. Glede na proktološki pregled in morda še kako preiskavo, kot je defekografija ipd., se bomo odločili, kakšna je najustreznejša terapija za vas. Lahko da vam blato uide le zelo redko in šele takrat, kadar je zelo tekoče. Pomembno je tudi, ali opažate tudi uhajanje vode, saj je urinska inkontinenca povezana s fekalno. Pomisliti je treba na prejšnje poškodbe mišic zapiralk, morda tudi ginekološke ali urološke operacije v tem predelu, če ste bili operirani na hrbtenici, je vaša prejšnja bolezen lahko privedla tudi do okvare živčevja. V naštetih primerih gre ali za okvaro mišic ali živčevja, kar ugotovimo z analno manometrijo (merjenjem tlaka v zadnjiku), endoanalnim ultrazvokom, preiskavo PNTML, EMG preiskavo mišic medeničnega dna itd., na katere vas bomo morda napotili v za to pristojne ustanove. Vsa navodila vam bomo dali v pisni in ustni obliki. Vsekakor se je smiselno oglasiti pri specialistih, ki se ukvarjajo predvsem s to tematiko. Brez pretiranega strahu in dvomov se naročite na pregled, pomagali vam bomo, kolikor se bo najbolje dalo.

Kaj naj naredim, če me pri uporabi Dilatan čepa močno boli?

Načeloma ste pred pregledom že nekaj časa imeli bolečine pri odvajanju, zato se morate zavedati, da se rana v zadnjiku, ki je nastala zaradi trdega blata ali morda po operaciji v zadnjiku, ne bo zacelila tako zelo hitro ter da je v začetku že v osnovi boleča. S čepom boste to rano, ki vam dela težave, zacelili, če se boste potrudili. V začetku lahko uporabljate čep v ležečem položaju, vendar je najbolj priporočljivo pričeti uporabljati čep po navodilih, dokler je rana še sveža in voljna za pravilno celjenje. Na čepu morate sedeti na trdi podlagi 10 min dva do trikrat dnevno. V prvih minutah bo mišični krč, ki bolečino že sam po sebi povečuje, popustil, predvsem če uporabljate ob tem tudi mazilo Percutol, ki vsebuje nitroglicerin, ki bo mišico sprostil. V prvih nekaj dneh se bo bolečina precej zmanjšala. Če se vam je od pregleda, ko smo vam svetovali Dilatan čep, naredila boleča zatrdlina ob zadnjiku ali pa bolečina v zadnjiku kljub pravilni uporabi čepa noče ponehati, se oglasite na pregled urgentno, po predhodnem naročilu po telefonu.

Kaj naj naredim, če mislim, da imam raka na debelem črevesu?

Takšne diagnoze ne more nihče postaviti, brez da bi to spremembo videl in potrdil s pregledom in histološkim izvidom. Odzovite se na vabilo programa SVIT, ki ste ga dobili, če ste starejši od 50 let, ali pa se naročite na pregled pri proktologu, oziroma na koloskopijo. Rak debelega črevesa sicer dolgo časa ne kaže nobenih znakov, v poznejših fazah pa lahko povzroči nenamerno hujšanje, slabokrvnost, krvavitev na blatu, zaprtje, menjavanje zaprtja in drisk, tanko blato brez kakega drugega vzroka in podobno, vendar gre za preprečljivo bolezen, zato jo poskušamo s skupnimi močmi preprečiti. Če imate v družini še koga, ki je imel raka na debelem črevesu ali pa morda polipe, ki so mu jih odstranili, je priporočljivo, da tudi vi opravite pregled črevesa. Pogovorite se s svojim osebnim zdravnikom in kirurgom. Brez strahu. Z odločnostjo boste pregnali dvome in poskrbeli za svoje zdravje.

Kaj naj naredim, če ste mi svetovali izpeljavo črevesa – stomo?

Navadno stomo svetujemo pri ljudeh z rakom na debelem črevesu ali pa pri ljudeh, katerih inkontinenco na blato ne moremo drugače popraviti. V prvem primeru rakaste spremembe odstranimo, da se ne bi širile na okolico. V drugem primeru boste s pomočjo nekaj vaje s stomo rešeni zadreg ob uhajanju blata. Stoma je potrebna začasno ali pa za stalno, odvisno od lokalizacije. Uporaba stome terja nekaj vaje, vendar je medicinski razvoj omogočil kvalitetne pripomočke, da to ne bo težko. Izpeljavo črevesa vam svetujemo, ker je to najboljša rešitev za vaše bolezensko stanje, da bi vam izboljšali kvaliteto življenja in vas morda pozdravili. Če ste v dvomih, se vedno lahko posvetujete še s kakšnim specialistom kirurgom. Naše osebje je vedno na voljo za vaša vprašanja. Takih operacij pri nas ne delamo, ker smo dnevna bolnišnica.

Kaj naj naredim, če me je strah odzvati se na vabilo programa SVIT

Program SVIT išče krvaveče spremembe v debelem črevesu, ki se lahko kasneje razrastejo v rakasto spremembo, ni pa nujno. Krvavitev je lahko vidna ali pa prikrita. Najbolje je spremembe odstraniti, še preden se le-te tako spremenijo, da bi bile lahko nevarne. Lahko da niti nimate nobenih sprememb na črevesu. Lahko pa imate kako spremembo, ki jo je v vsakem primeru dobro odstraniti; če je take vrste polip, ki bi se čez čas lahko razvil v raka, je to dobro, da ste ga že prej odstranili; če pa polip ali sprememba vsebuje rakaste celice, ga boste odstranili in pozdravili, kot se najbolje da, ter se zaščitili. Če bo izvid blata na kri, ki ga boste oddali, negativen, pomeni, da krvi v blatu ni bilo prisotne, počakali boste, da čez dve leti ponovno dobite vabilo. Če boste oddali blato po navodilih in bo v njem prisotna sled krvi, boste povabljeni na koloskopijo, na kateri bodo vse spremembe odstranjene. Cilj je odkriti spremembe še preden so nevarne, tako da ni razloga za odlašanje ali dvome. Dobro preberite njihovo vabilo in izvid. Ni razloga za strah.

Kaj naj naredim, če opažam gnojni izcedek ob zadnjiku?

Brez strahu to povejte osebnemu zdravniku, ki vas bo napotil na pregled k nam. Na pregledu bomo poiskali predel, od koder se izceja gnoj, in vzrok, zakaj se vam to pojavlja. V vsakem primeru je treba gnojne votline iz telesa odstraniti, saj lahko gnoj v telesu povzroči zastrupitev – t.i. sepso, ki je nevarna za vas. Če imate ob tem mrzlico in hudo bolečino, je pregled pri kirurgu urgenten. Sicer pa vam bomo po pregledu pri nas svetovali terapijo, ki bo za vas najboljša.

Kaj naj naredim, če imam ob zadnjiku velike izrastke?

Ali lahko določite trenutek, ko so se te izrastki pojavili? Pomislite, ali ste te izrastke dobili pri porodu? Ali imate v zadnjiku bolečine? Ali se izrastki pojavijo le občasno, ali so prisotni ves čas? Najbolje je, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom in nato s proktologom, ki bo določil, ali so to le kožne gube – mariske, ali pa kaka druga sprememba, ki je lahko tudi pridružena kakemu bolezenskemu stanju v zadnjiku.

Kaj naj naredim, če ste mi svetovali samoklistiranje?

Za kakršna koli vprašanja smo vam na voljo, sicer pa smo vam uporabo klistirja, ko ste ga pri nas vzeli, zagotovo natančno razložili. Z malo vaje boste postopek obvladali in ugotovili, da je to res dober način za trening črevesa, oziroma dober način za izpraznjene črevesa, ki vam ne bo škodilo, za razliko od redne uporabe odvajal. Če se za samoklistiranje še niste odločili, je morda na mestu, da še enkrat razmislite, saj ni razloga za skrb, da to ne bo zmogli ali pa da bi se črevo po tem polenilo – ravno nasprotno, črevo se bo s stimulacijo s tekočino vsak dan ob isti uri pričelo gibati prav tako samo. NAVODILA ZA KLISTIRANJE IZ HIPOKRATA

Kaj naj naredim, če me po operaciji ali posegu pri vas sredi noči močno boli?

Brez strahu lahko uporabite zdravila, ki smo vam jih predpisali, tudi morfijev preparat, saj je v prvi vrsti treba bolečino prekiniti. Zdravila proti bolečinam je treba vzeti še preden se rana “razboli”. Če je bolečina tako huda, da nič od tega ne pomaga, se oglasite na urgentni pregled na SNMP, ali pa zjutraj pri nas. Vedno vas po posegu pokličemo in smo vam na voljo na tel. številki, ki jo imate napisano na odpustnici

Kaj naj naredim, če sem imel/a komplikacijo po nekem posegu pri vas?

Vedno smo na voljo za vsa vprašanja, če pa ste imeli komplikacijo po posegu ali operaciji pri nas, je toliko bolj nujno, da nam to takoj poveste, oziroma se obrnete na nas v primeru kakršnih koli težav. Bolezni in medicinski posegi vedno nosijo s seboj nekaj tveganja za komplikacije, česar najpogosteje niti ne moremo predvideti. Seveda je nujno prebrati pisna in upoštevati vsa ustna navodila, ki smo vam jih dali ob nekem posegu. Če ste prejeli antibiotik, pa ste imeli alergično reakcijo nanj, prekinite z jemanjem le-tega in se oglasite na urgentni pregled pri svojem osebnem zdravniku.