Medicinski center Iatros

doc. dr. Darija Šćepanović

Leta 1993 je zaključila študij fizioterapije na Višji šoli za zdravstvene delavce v Ljubljani. Izobraževanje je še istega leta nadaljevala na magistrskem študiju na University of East London v Angliji. Leta 2000 je v Angliji uspešno opravila specializacijo s področja Kontinence. Leta 2020 je pridobila doktorat znanosti s področja Menedžmenta kakovosti z doktorsko disertacijo Gradniki modela nacionalnega programa primarne preventive urinske inkontinence v Sloveniji.

Svojo poklicno kariero je začela na tedanjem Inštitutu RS za rehabilitacijo-Soča in jo od leta 1998 nadaljevala na sedanji Zdravstveni fakulteti, Univerza v Ljubljani na Oddelku za fizioterapijo. Od leta 2011 je kot fizioterapevtka specialistka zaposlena na Ginekološki kliniki, Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, trenutno opravlja funkcijo vodje.

Področje njenega strokovnega in raziskovalnega dela je disfunkcija medeničnega dna, predvsem urinska in fekalna inkontinenca ter zdravljenje mišično skeletnih težav v nosečnosti in po porodu. V obdobju 2006 do 2008 je bila članica raziskovalne skupine v evropskem projektu Asia-Link EU Programme – URO Project. Je članica raziskovalne skupine v terciarnih razvojnih projektih Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Je raziskovalka pri projektih in programih Javne agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Sodeluje v projektih Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za zdravje.

Na dveh dodiplomskih študijskih programih fizioterapije je nosilka predmetov s področja fizioterapije za zdravje žensk in disfunkcije medeničnega dna.

Njena bibliografija obsega tako strokovne in znanstvene prispevke kot tudi avtorstvo poljudno strokovnih člankov in priročnikov s področja zdravja žensk. Je soavtorica slovenskih priporočil za telesno dejavnost v nosečnosti. Je vabljena predavateljica na številnih domačih in tujih kongresih.

V letu 2019 je kot soavtorica prejela prvo nagrado za najboljši poster s področja fizioterapije za zdravje žensk, ki je bil predstavljen na svetovnem kongresu združenja fizioterapevtov v Švici.

Je članica številnih znanstvenih in strokovnih združenj doma in v tujini. Bila je predsednica Sekcije fizioterapevtov za zdravje žensk, združenja fizioterapevtov Slovenije. Združenje fizioterapevtov Slovenije ji je leta 2019 podelilo zlato plaketo za strokovno organizacijske dosežke na področju fizioterapije. Dva mandata je bila podpredsednica Mednarodnega združenja fizioterapevtov za zdravje žensk in članica Razširjenega strokovnega kolegija za fizioterapiji pri Ministrstvu RS za zdravje.

Je članica uredniškega odbora strokovne revije Fizioterapija Združenja fizioterapevtov Slovenije. Je recenzentka za ameriško revijo Journal of Women’s Health Physical Therapy.

Spletna stran uporablja piškotke.
Dovoli
Zavrni