Medicinski center Iatros

Novi prostori za koloskopijo in gastroskopijo

V mesecu avgustu smo uredili nove prostore za izvajanje koloskopij in gastroskopij. Novi, večji prostori bodo udobnejši tako za paciente, kot tudi za osebje.

 

Kaj je koloskopija?

Koloskopija (tudi kolonoskopija) je pregled s koloskopom. To je upogljiv inštrument (endoskop), ki omogoča vizualni pregled celotnega debelega črevesa (kolona), od danke do cekuma (slepega črevesa). Preiskava je varen in učinkovit način ugotavljanja bolezenskih sprememb na debelem črevesu, kot so na primer vneta sluznica, polipi ali morebitne rakaste tvorbe.

Cilj je, da odkrijemo spremembe še preden postanejo nevarne. Zato svetujemo preiskavo pri vseh svojcih bolnikov, ki so imeli raka ali polipe na debelem črevesu, pri nejasni krvavitvi ali sledovih krvi v blatu.

Naši zdravniki se bodo potrudili, da bo preiskava za vas čim manj naporna in da bodo z njo ugotovili, kakšno je vaše črevo ter kaj je potrebno narediti, da bi bilo ali ostalo zdravo.

Kaj je gastroskopija?

Gastroskopija je pregled požiralnika, želodca in dvanajstnika s posebno kamero. S preiskavo lahko raziščemo vzroke za nepojasnjene bolečine v trebuhu, težave s požiranjem, krvavitve in drugo. Če je potrebno, lahko med pregledom zdravnik gastroenterolog tudi odvzame delček tkiva za nadaljnje preiskave, odstrani polipe ali zaustavi krvavitev.

Pri nas se je mogoče naročiti tudi na ambulantni pregled k specialistu gastroenterologu.

Omenjeno področje se izvaja v okviru samoplačniške dejavnosti.