Medicinski center Iatros

Koloskopija

Koloskopija (tudi kolonoskopija) je pregled s koloskopom. To je upogljiv inštrument (endoskop), ki omogoča vizualni pregled celotnega debelega črevesa (kolona), od danke do cekuma (slepega črevesa). Preiskava je varen in učinkovit način ugotavljanja bolezenskih sprememb na debelem črevesu, kot so na primer vneta sluznica, polipi ali morebitne rakaste tvorbe.

Kako poteka preiskava?

Pacient se mora na preiskavo ustrezno pripraviti oz. izčistiti črevesje s pomočjo posebnih pripravkov. Nato v ambulanti vstavimo endoskop skozi zadnjik in si ob napihovanju s plinom ogledamo stene črevesa od znotraj. Preiskava je lahko nekoliko neprijetna, navadno pa ni boleča. Sluznico pregledamo z videokamero, ki je povezana z računalnikom in prikazuje barvno sliko. Koloskop ima tudi vodila, skozi katera lahko uvedemo inštrumente za odvzem tkiv za preiskave, odstranjevanje polipov ali prekinitev krvavitve. Pomagamo si lahko z vpihovanjem zraka, vode in črpanjem, da si jasno prikažemo vidno polje. Morebitno odstranjeno tkivo pošljemo na histološko preiskavo, kjer se ugotovi kakšne celice se nahajajo v vzorcu.

Kaj so cilji kolonoskopije?

Cilj je, da odkrijemo spremembe še preden postanejo nevarne. Zato svetujemo preiskavo pri vseh svojcih bolnikov, ki so imeli raka ali polipe na debelem črevesu, pri nejasni krvavitvi ali sledovih krvi v blatu. Zaradi vse večjega števila  rakastih obolenj na debelem črevesu pa je priporočljiva preventivna koloskopija po 50 letu starosti.

Zdravnik vam lahko preiskavo priporoči tudi zaradi drugih vzrokov, kot so nepojasnjena slabokrvnost, nepojasnjene bolečine v trebuhu, motnje odvajanja, napenjanje, hujšanje, anemija … Na koloskopijo vas lahko napoti zdravnik tudi na podlagi izvidov presejalnega programa SVIT, saj je preiskava tudi del državnega presejalnega programa, ki se izvaja tudi pri nas, z namenom zgodnjega odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki.

Kar brez skrbi. Naši zdravniki se bodo potrudili, da bo preiskava za vas čim manj naporna in da bodo z njo ugotovili, kakšno je vaše črevo ter kaj je potrebno narediti, da bi bilo ali ostalo zdravo.

V našem centru nudimo tudi možnost koloskopije v sedaciji.

Za naročanje na kolonoskopijo:

  • Pokličite na 01/236-43-70 (vsak delovnik med 8.00 in 12.00)
  • Pišite na narocanje@iatros.si ali
  • Kliknite na gumb spodaj: