Medicinski center Iatros

Ambulanta za rehabilitacijo medeničnega dna in inkontinenco

Na podlagi vaših težav ter slikovne in funkcionalne diagnostike kot so kolonoskopija, ultrazvočne preiskave (endoanalni ali perinealni UZ), anorektalna manometrija, ki jih lahko opravite pri nas in rentgensko slikanje z označevalci ter klasična in MR defekografija, lahko v Medicinskem centru Iatros pomagamo na poti do zdravja, dobrega počutja in zadovoljstva, ko se soočate z izzivi kot so:

 

 • inkontinenca,
 • zaprtje,
 • zdrs organov male medenice,
 • sindrom obstruktivnega odvajanja
 • bolečina v medeničnem obroču,
 • bolečina pri spolnih odnosih,
 • inkontinenca v nosečnosti in po porodu,
 • napenjanje in vetrovi,
 • poporodna diastaza rektusov (trebušnih mišic).

V okviru rehabilitacije medeničnega dna ob fizioterapevtski obravnavi vam pomagamo z nasveti, učenjem pravilnih vaj za mišice medeničnega dna, manualnimi tehnikami, tehnikami kinezioterapije, analno in vaginalno elektrostrimulacijo, biofeedbackom, tibialno stimulacijo in drugimi podpornimi terapijami.

V kolikor s tako imenovano konzervativno terapijo nismo uspešni, v izbranem številu primerov pride v poštev operativno zdravljenje.

Ambulanta za rehabilitacijo medeničnega dna

Fizioterapevtski pregled (prvi obisk)

Na prvem obisku se bomo podrobno pogovorili o vaših težavah, željah glede obravnave in vašemu končnemu cilju. Naredili bomo fizioterapevtsko oceno, ki vključuje opazovanje, pregled ter fizioterapevtske ocenjevalne teste. S tem bomo pridobili pomembne informacije, ki nam bodo pomagale ugotoviti pravi vzrok težav in skupaj z vami pripraviti učinkovit načrt. Tako bomo lahko že ob prvem obisku začeli z izvajanjem načrta in napredovanjem proti vašemu cilju.

Fizioterapevtsko svetovanje

Na posvetu vam bomo z veseljem svetovali glede težav, ki vas pestijo. Dobili boste informacije, kako si lahko sami pomagate, kako vam lahko pomagamo mi oz. na koga se lahko obrnete.

Fizioterapevtska obravnava

Kombinirana fizioterapevtska obravnava je prilagojena vašim izzivom, željam in ciljem ter je osnovana na strokovni presoji fizioterapevtke. Vključuje kombinacijo fizioterapevtskih metod. Z različnimi manualnimi tehnikami vzpostavimo usklajeno delovanje mišično skeletnega, živčnega in hormonskega sistema, s pravilno izvedbo ustreznih vaj izboljšamo biomehaniko telesa, držo, gibanje in dihanje, s podpornimi terapijami okrepimo učinek ostalih metod in vas opremimo s potrebnim znanjem, kaj lahko za izboljšanje vašega zdravja in počutja storite sami.

Vaginalna/analna elektrostimulacija

Vaginalna oz. analna elektrostimulacija je vrsta terapije, ki ima glede na nastavitve posameznih parametrov stimulacije različne terapevtske učinke. V kombinaciji z aktivnimi vajami vam pomaga pri zavedanju mišic medeničnega dna, izboljša njihovo jakost in vzdržljivost, vpliva na prekomerno aktivnost sečnega mehurja in tako pomaga pri težavah zaradi šibkih mišic medeničnega dna, ki se kažejo kot fekalna in urinska inkontinenca, zdrs organov male medenice in drugo.

Biofeedback mišic medeničnega dna

Biofeedback ali biološka povratna zveza vam da vidno (in lahko tudi) slušno povratno informacijo o pravilnosti krčenja mišic medeničnega dna, njihovi jakosti in vzdržljivosti in vam tako pomaga učinkovito izvajati vaje za mišice medeničnega dna.

Zdravje žensk in rehabilitacija medeničnega dna

Fizioterapevtski prvi posveti (60 minut)

 • Urinska inkontinenca – namenjen ženskam, ki opažajo uhajanje urina oziroma imajo težave s prekomerno aktivnim sečnim mehurjem (tudi brez uhajanj)
 • Bolečine v medeničnem dnu – namenjen osebam, ki občutijo akutne ali kronične neonkološke bolečine v predelu medenice in/ali medeničnega dna
 • Bolečine v spolnosti – namenjen ženskam, ki opažajo poslabšanje kakovosti spolnega odziva in doživljanja
 • Rehabilitacija medeničnega dna – namenjen osebam, ki opažajo spremenjeno funkcijo medeničnega dna (med drugim: težave z odvajanjem, spremenjena lega organov)
 • Po abdominalni operaciji, carskem rezu ter operaciji dimeljske kile – namenjen osebam po operacijah

Fizioterapevtska obravnava Visceralna manipulacija abdomna

Kot podporna metoda obravnave brazgotin oziroma zarastlin v trebušni votlini ter vzpostavljanja ravnovesja znotraj trebušne votline. Je nežna, natančna in učinkovita metoda, ki vpliva na več telesnih sistemov in s tem na celotno počutje posameznika. Priporočena metoda po vseh operativnih posegih v predelu trebuha, pri kroničnih bolečinah in težavah s prebavnim sistemom (npr. zaprtje).

Vsak posvet je sestavljen iz strukturiranega pogovora, testiranja, obravnave in predlaganega načrta fizioterapevtske obravnave. Obravnave, ki sledijo, so načrtovane individualno in sledijo rehabilitacijskim ciljem posameznika ob upoštevanju rehabilitacijskega potenciala. Obravnave visceralne manipulacije so načrtovane individualno za odpravo težave ali doseganje dogovorjenih ciljev.

Anorektalna manometrija

Včasih se zdravnik lahko odloči za dodatne funkcionalne preiskave, ki nam pomagajo pri oceni inkontinence, zaprtja, izpadanja, idr. Anorektalna manometrija je varna in neboleča preiskava, ki kvantificira sposobnost mišic medeničnega dna za krčenje in da dodatno oceno mehanizmov občutka v danki, ki so potrebni za normalno izločanje. Sama preiskava meri pritiske v zadnjiku med poskusom stiskanja ter sproščanja in občutek ob napihovanju balončka.

Za naročanje na pregled:

 • Pokličite na 01/236-43-70 (vsak delovnik med 9.00 in 12.00)
 • Pišite na narocanje@iatros.si ali
 • Kliknite na gumb spodaj:
Odpri vse
Zapri vse