Medicinski center Iatros

Proktologija

Kaj je proktologija?

Koloproktologija je veja kirurgije, ki se ukvarja s strukturo, težavami in boleznimi perianalnega področja, zadnjika, danke ter širokega črevesa.

V naši ustanovi izvajamo diagnostične posege ter konzervativno in kirurško zdravljenje številnih stanj in obolenj, med drugim:

Hemoroidi

Kaj so hemoroidi?

Hemoroidi so eden najpogostejših vzrokov krvavitve iz zadnjika. Hemoroidalni venski pletež je normalen preplet žil v zadnjiku, ki omogoča najbolj fino kontrolo zadnjika – zadrževanje vetrov in sluzi. Težave nastanejo, kadar se te žile povečajo. Tako kot se povečajo krčne žile na nogah, se lahko povečajo tudi žilni vozli v zadnjem črevesu. V obeh primerih obstaja zelo pogosta dedna nagnjenost za te težave, stanje pa poslabšajo tudi sedeči in stoječi poklici, zaprtje ter povečan trebušni pritisk pri prekomerni telesni teži. Včasih pride do nastanka tromboze – strdka v zunanjem pletežu. Pacienti v tem primeru ob zadnjiku nenadoma zatipajo bolečo zatrdlino.

Anamneza in klinični pregled

Povečani notranji hemoroidni vozli lahko povzročajo težave kot so občutek nepopolne izpraznitve, močne neboleče krvavitve v školjko ali pa v skrajni fazi izpadanje vozlov iz zadnjika. Izpadli vozli se lahko v črevo vrnejo sami ali pa jim mora pacient pri tem pomagati. Zdravnik najprej pogleda kožo okrog zadnjika in zadnjik. Včasih se hemoroidi pokažejo, če bolniku naroči naj se napne, kot da bi šel na blato.

Diagnostika

Nato sledi pregled s proktoskopom (kratko cevko z lučko), s katero zdravnik lahko pogleda tudi v zadnji del širokega črevesa. Pri prvem pregledu običajno naredi tudi rektoskopijo (pregled z nekoliko daljšim inštrumentom) in se tako prepriča, da so vzrok za krvavitev res hemoroidi.

Zdravljenje

Pomembno je, da vzrok krvavitve pred zdravljenjem vedno razjasnimo in se nikoli ne zdravimo na pamet!

Hemoroidi, ki še niso močno povečani, vendar delajo težave in pacienta motijo, se odpravijo z ligaturami. Vozel skozi proktoskop zažamemo z drobno elastiko, hemoroid pa nato čez nekaj dni odpade. Pri izpadajočih vozlih svetujemo operacijo ali zdravljenje z laserjem.

Pomembno je tudi, da pacient skrbi za redno in mehko odvajanje ter dovolj gibanja. Če je specialist s kliničnim pregledom potrdil, da gre res le za hemoroide in se pacient ne želi zdraviti, lahko simptome lajša z različnimi svečkami in mazili.

Za naročanje na proktološki pregled:

 • Pokličite na 01/236-43-70 (vsak delovnik med 8.00 in 12.00) ali
 • Pišite na narocanje@iatros.si

Tromboza

Kaj je tromboza?

Včasih hemoroidi trombozirajo – pride do nastanka strdka v zunanjem pletežu.

Anamneza in klinični pregled

Bolnik običajno pove, da je ob zadnjiku zatipal zelo bolečo zatrdlino, ki je nastala nenadoma, pogosto po kolesarjenju, v nosečnosti itd. Če bolnik ne pride k zdravniku takoj, lahko pride do spontanega razpoka tromboze. V tem primeru pacient teden ali dva po pojavu bolečine opazi kri, bolečina pa se ob tem umiri.

Diagnostika

Za postavitev diagnoze običajno zadošča že klinični pregled.

Zdravljenje

Pomembno je, da vzrok krvavitve pred zdravljenjem vedno razjasnimo in se nikoli ne zdravimo na pamet!

Trombozo je smiselno z enostavnim posegom odpreti in odstraniti strdek, saj tako hitro in učinkovito odpravimo bolečino. Če tromboze ne zdravimo, bolečina vztraja do 14 dni, nato pogosto pride do spontanega razpoka, kar pacienti opazijo kot strjeno kri, pogosto pa nato na tem mestu ostane kožna guba.

Za naročanje na proktološki pregled:

 • Pokličite na 01/236-43-70 (vsak delovnik med 8.00 in 12.00) ali
 • Pišite na narocanje@iatros.si

Fisura ali črevesna razpoka

Črevesna ali analna razpoka je boleča ranica v zadnjiku in je eden od pogostejših vzrokov za krvavitev.

Anamneza in klinični pregled

Kri se največkrat pokaže na papirju po koncu odvajanja tršega blata, običajno pa jo spremlja ostra bolečina ali zbadanje. Razpoko običajno lahko vidimo že, če razmaknemo krajca.

Diagnostika

Pregled s proktoskopom (kratko cevko) zaradi bolečine običajno ni mogoč in ga v akutni fazi ne izvajamo.

Zdravljenje

Pomembno je, da vzrok krvavitve pred zdravljenjem vedno razjasnimo in se nikoli ne zdravimo na pamet!

Zdravljenje je lahko dolgotrajno. Pomembna je skrb za redno in mehko odvajanje ter dobra nega kože zadnjika. Kožo je dobro namazati pred in po odvajanju. Pri dolgotrajni bolezni včasih pomagajo injekcije botulina ali operativni poseg.

Za naročanje na proktološki pregled:

 • Pokličite na 01/236-43-70 (vsak delovnik med 8.00 in 12.00) ali
 • Pišite na narocanje@iatros.si

Gnojni procesi

Absces

Kadar se pod kožo zaradi vnetja nakopiči večja količina gnoja, to imenujemo absces. Do abscesov v področju zadnjika pride zaradi vnetnih procesov v analnem kanalu. Redkeje so vzrok vnetne bolezni črevesja kot sta Crohnova bolezen ali ulcerozni kolitis.

Anamneza in klinični pregled

Absces se največkrat kaže kot boleča zatrdlina na koži, ki jo spremlja močna, utripajoča bolečina.

Diagnostika

Za postavitev diagnoze praviloma zadostuje klinični pregled. Včasih si pri kompleksnejših abscesih lahko pomagamo tudi z ultrazvokom.

Zdravljenje

Absces je potrebno odpreti in tako omogočiti, da gnoj izteče. Po abscesih pogosto ostanejo gnojni kanali oz. fistule.

Fistula

Fistula je kanalček, ki nastane kot posledica gnojnega procesa. Pogosto povezuje analni kanal z gnojno votlino ali kožo.

Anamneza in klinični pregled

Pacient lahko pove, da je opazil izcedek ali da je imel predhodno absces. Pri kliničnem pregledu skušamo najti ustje fistule (začetek kanalčka) v analnem kanalu in s posebno sondo (tankim inštrumentom) določiti potek kanala.

Diagnostika

Za jasnejšo predstavo o tem kje točno poteka fistula, si pogosto pomagamo z endoanalnim ultrazvokom.

Zdravljenje

Običajno je fistulo potrebno operirati. Včasih vanjo vstavimo posebno nitko (seton), ki omogoča čiščenje kanalčka in preprečuje nastanek abscesa. Pri fistulah, ki so posledica vnetne črevesne bolezni, običajno skušamo biti čim bolj konzervativni.

Pilonidalni sinus

Sinus je gnojno vnetje nad trtico. Največkrat nastane zaradi prodiranja dlak v podkožje, kjer nato povzročijo vnetje.

Anamneza in klinični pregled

Pacient lahko opaža spremembe nad trtico, včasih tudi izcedek. Ob natančnem pregledu lahko poleg gnojnega vnetja, ki se kaže z bolečo zatrdlino, najdemo tudi drobne luknjice vzdolž sredinske črte. Takšne luknjice lahko najdemo tudi pri asimptomatskih pacientih.

Diagnostika

Za postavitev diagnoze zadostuje klinični pregled.

Zdravljenje

Zdravljenje je operativno. Rano običajno pustimo odprto in tako preprečimo oz. zmanjšamo možnost, da bi se bolezen ponovila. Do zacelitve odstranjujemo dlake v okolici rane. Kadar slučajno naletimo na asimptomatske spremembe (samo luknjice brez vnetja), jih ne odstranjujemo.

Hidradenitis suppurativa (HS) ali inverzne akne

HS je kompleksna bolezen. Gre za kronično gnojno vnetje ob zadnjiku, ki nima nobene povezave med črevesom in gnojno votlino, prav tako pa ni na tipičnem mestu za pilonidalni sinus. Podobno trdovratno vnetje se pogosto razvije tudi v pazduhi. Zaradi bolezni pride do nastanka abscesov in fistulnih kanalov, posledica pa je nastanek brazgotin, ki so lahko moteče tako z estetskega kot funkcionalnega vidika.

Anamneza in klinični pregled

Pacienti sprva opažajo manjše, omejene spremembe v področju dimelj ali pazduh, lahko tudi drugje. Spremembe se nato lahko širijo in zajemajo vedno večje področje. Spremembe so boleče, lahko jih spremlja tudi srbečica. K nastanku lahko pripomorejo kajenje, prekomerna teža in HS v družini.

Diagnostika

Diagnozo postavimo na podlagi kliničnega pregleda in anamneze, kadar najdemo boleče spremembe na tipičnih mestih za HS in se je bolezen ponovila vsaj dvakrat v zadnjega pol leta.

Zdravljenje

Zdravljenje bolezni je zahtevno. Prilagodimo ga za vsakega pacienta, glede na stanje njegove bolezni. Sprva lahko poskusimo z zdravili in lokalnim zdravljenjem, pri napredovali bolezni je potrebna kirurška terapija. Priporočamo tudi zdrav življenjski slog – primerna telesna teža in dovolj gibanja, uravnotežena prehrana in opustitev kajenja.

Za naročanje na proktološki pregled:

 • Pokličite na 01/236-43-70 (vsak delovnik med 8.00 in 12.00) ali
 • Pišite na narocanje@iatros.si

Analne bradavice, rak zadnjika – HPV

Okužba s Humanimi virusi Papiloma (HPV)

Tekom življenja pride v stik z virusom več kot dve tretjini populacije, vendar se zdravstvene težave ne razvijejo pri vseh. Ti virusi se prenašajo z direktnim stikom, običajno predvsem preko spolovil, lahko pa tudi z drugimi stiki. Okužba s HPV je izjemno razširjena, sram ob okužbi je odveč. Bradavice v perianalnem predelu povzroča prek 60 različnih vrst virusov. Nekateri izmed teh med drugim povzročajo tudi raka na materničnem vratu in raka zadnjkia.

Pred okužbo z najpogostejšimi sevi se lahko zaščitimo s cepljenjem, ki je priporočljivo tako za moške kot za ženske.

NIJZ: več informacij o cepljenju

Analne bradavice

Genitalne bradavice so spremembe na koži ob zadnjiku, ki jih povzročajo humani papiloma virusi (HPV). Okužba je pogostejša pri osebah, ki so hkrati okužene še z drugimi spolno prenosljivimi boleznimi. Pri HIV pozitivnih osebah ima lahko okužba s HPV še posebej buren potek.

Anamneza in klinični pregled

Pacienti običajno pridejo, ker jih zmotijo izrastki na koži ali težave zaradi srbenja, včasih tudi krvavitve. Za diagnozo zadostuje klinični pregled s proktoskopijo. Bradavice lahko segajo v analni kanal, zato je ob njihovem odkritju nujen tudi temeljit pregled analnega kanala.

Diagnostika

Lahko napravimo bris analnega kanala. Vzorce spremenjenega tkiva je včasih smiselno poslati na histopatološke preiskave.

Zdravljenje

Če pride do nastanka bradavic, jih je potrebno odstraniti, saj se lahko hitro močno razrastejo, nekatere pa se lahko tudi maligno spremenijo. Prav tako je potrebno skrbno spremljati in odstranjevati vse spremembe v analnem kanalu. Spremembe lahko odstranjujemo tudi z zamrzovanjem, elektrokoagulacijo, laserjem ali operativno.V izbranih primerih je možno zdravljenje z različnimi topikalnimi pripravki. Po končanem zdravljenju je zelo pomembno, da bolnika še nekaj časa spremljamo.

Analna intraepitelijska neoplazija (AIN)

O AIN govorimo, kadar so se zaradi okužbe s HPV okužene celice že spremenile. V grobem razlikujemo med blago in močno spremenjenimi celicami. Pri slednjih je verjetnost, da bo prišlo do nastanka raka večja.

Diagnostika

Odvzame se citološki bris. Pri sumljivih spremembah vzamemo vzorček tkiva za preiskave. Mesto za odvzem določimo s pomočjo visokoločljivostnega anoskopa, ki ga imamo kot eni redkih.

Zdravljenje

Spremembe visoke stopnje skrbno spremljamo in zdravimo.

Analni karcinom (rak zadnjika)

Je relativno redek rak, ki se pojavi v analnem kanalu, po navadi kot posledica okužbe z določenimi sevi HPV. Pogosteje ga najdemo pri imunokompromitiranih bolnikih. Običajno se širi lokalno in le redko zaseva v oddaljene predele telesa.

Anamneza in klinični pregled

Pacienti običajno povedo, da so opazili kri na toaletne papirju ali v blatu. Spremembo včasih lahko tudi sami zatipajo.

Diagnostika

Bolezen potrdimo z odvzemom in pregledom koščka tkiva.

Zdravljenje

Bolezen zdravimo s kemoradioterapijo. Če sprememb ne uspemo povsem odstraniti ali če pride do ponovitve, bolno tkivo odstranimo kirurško.

Za naročanje na proktološki pregled:

 • Pokličite na 01/236-43-70 (vsak delovnik med 8.00 in 12.00) ali
 • Pišite na narocanje@iatros.si

Anorektalna bolečina

Bolečina v področju zadnjika ima lahko različne vzroke. Pomembno je, da ugotovimo kaj bolečino povzroča in se nato zdravljenja lotimo usmerjeno. Bolečina je najpogosteje posledica nastanka strdka v hemoroidu oz. tromboze, fisure ali abscesa. Povzroča jo lahko tudi utesnitev pudendalnega živca ali pa je posledica nenadnega krča in drugih stanj.

Utesnitev pudendalnega kanala

Težave povzroči utesnitev živca v medeničnem dnu. Največkrat nastane kot posledica poškodbe, pri ženskah običajno obporodnih.

Anamneza in klinični pregled

Utesnitev povzroča močno, globoko bolečino v področju spolovila, spremlja pa jo lahko inkontinenca za vodo in/ali blato. Pri digitalnem rektalnem pregledu je značilna bolečina ob pritisku na stranske stene analnega kanala.

Diagnostika

Običajno zadostuje klinični pregled.

Zdravljenje

Težave skušamo največkrat omiliti z blokado živca v poteku kanala. Sprostitev živca z operacijo je zaradi skrite lege pudendalnega kanala izjemno zahtevna in jo izvajajo le v za to specializiranih centrih.

Proctalgia fugax

Ta vrsta bolečine se največkrat pojavlja ponoči in je posledica nenadnega krča.

Anamneza in klinični pregled

Bolečina v področju zadnjika se pojavi nenadoma, je zelo intenzivna in je najverjetneje posledica stresa.

Zdravljenje

Zdravila običajno niso potrebna, zanje se odločimo redko.

Za naročanje na proktološki pregled:

 • Pokličite na 01/236-43-70 (vsak delovnik med 8.00 in 12.00) ali
 • Pišite na narocanje@iatros.si

Zaprtje

Je simptom in ne bolezen sama po sebi. V ozadju se lahko skriva veliko različnih vzrokov, ki jih je potrebno razjasniti. Dolgotrajno zaprtje in z njim povezano napenjanje sta lahko vzrok za marsikatero težavo. Med najpogostejšimi naj omenimo le nastanek povečanih hemoroidov in fisur.

Anamneza in klinični pregled

Za postavitev diagnoze je potrebna skrbna anamneza. Kako pogosto odvajamo, se razlikuje od posameznika do posameznika. Za koga je lahko normalno odvajanje trikrat dnevno, spet za drugega trikrat tedensko. O zaprtju govorimo, kadar oseba odvaja poredko, poleg tega pa se mora pacient pri tem napenjati in je blato trdo.

Diagnostika

Pri težjih oblikah zaprtja nam različne preiskave lahko pomagajo, da raziščemo vzroke za težave. Glede na vzrok zaprtja, ki ga sumimo, se lahko odločimo za kolonoskopijo, rentgensko slikanje trebuha z označevalci, defekografijo, ultrazvočne preiskave (perinealni UZ), anorektalno manometrijo in druge.

Zdravljenje zaprtja

Zdravljenje prilagajamo glede na vzrok zaprtja. Pomembna je skrb za ustrezno konsistenco blata, ki jo zagotavljamo z zadostnim vnosom vlaknin in tekočine. Včasih pomaga, če v črevo vstavimo košček masla, saj tako pred odvajanjem namažemo analni kanal in nekoliko zmehčamo zasušeno blato. Seveda je pomemben zdrav življenski slog z zmerno telesno aktivnostjo, uživanjem zadostne količine tekočin in hrane bogate z vlakninami. Včasih je potrebno s pomočjo fizioterapevta ali za to usposobljene sestre ozavestiti pravilno delovanje mišic medeničnega dna. Pacientu lahko težave olajšajo tudi različna prehranska dopolnila, odvajala ali klistiranje. Pri hujših oblikah zaprtja se včasih poslužimo tudi operativnega zdravljenja.

Za naročanje na proktološki pregled:

 • Pokličite na 01/236-43-70 (vsak delovnik med 8.00 in 12.00) ali
 • Pišite na narocanje@iatros.si

Inkontinenca oz. uhajanje blata

Kadar oseba ne more zadrževati vetrov ali blata, govorimo o analni inkontinenci. Težave z njo ima približno 4 odstotke ljudi, v starosti pa se ta delež močno poveča. Do težav z inkontinenco pride iz različnih razlogov – zaradi obporodnih poškodb mišice zapiralke, drugih poškodb, spremenjene anatomije zadnjika, ohlapnih mišic medeničnega dna, nevroloških bolezni, alergij, kronične vnetne črevesne bolezni idr. Ljudje zaradi sramu pogosto šele pozno pričnejo iskati pomoč.

Anamneza in klinični pregled

Težave z uhajanjem so lahko različno izrazite, od uhajanja plinov, mazanja spodnjega perila pa vse do uhajanja blata, ki se ga pacient sploh ne zaveda. Ob pregledu lahko najdemo oslabljene mišice medeničnega dna, strukturne nepravilnosti in drugo. Pogosto je koža okoli zadnjika razdražena. Za oceno težav si pomagamo z posebnimi vprašalniki za paciente.

Diagnostika

Pri pacientu z inkontinenco se pogosto odločimo za preiskavo z endoanalnim ultrazvokom, defekografijo (rentgensko ali MR sliko med odvajanjem), manometrijo (posebna preiskava z balončkom, kjer ocenimo jakost stiska mišic), koloskopijo idr.

Zdravljenje

Zdravljenje je odvisno od pacienta do pacienta. Včasih zadostuje sprememba prehranjevalnih navad ali uvedba zdravil. Pomembna je tudi nega kože zadnjika in zaščita kože pred blatom z mastnimi mazili. V naši ustanovi nudimo tudi stimulacije in fizioterapijo medeničnega dna, ki pomaga pacientom ozavestiti pravilno delovanje mišic. Nekateri pacienti so zelo zadovoljni z učinki samoklistiranja, saj tako pridobijo določen čas v dnevu, ko so lahko mirni, da do uhajanja ne bo prišlo. V nekaterih primerih pride v poštev tudi kirurško zdravljenje.

Za naročanje na proktološki pregled:

 • Pokličite na 01/236-43-70 (vsak delovnik med 8.00 in 12.00) ali
 • Pišite na narocanje@iatros.si

Polipi in rak debelega črevesa in danke

Rak debelega črevesa in danke je eden od pogostejših rakov v naši populaciji. Dobra novica je, da tak rak ne nastane čez noč, ampak se razvije iz benignih sprememb – polipov. Te spremembe lahko pravočasno najdemo in odstranimo, preden bi se maligno spremenile. Tudi če je do spremembe že prišlo, lahko bolezen dobro zdravimo, če bolnik do zdravnika pride dovolj zgodaj. Prej se bolezen ugotovi, učinkovitejše je zdravljenje!

Anamneza in klinični pregled

Pacienti lahko opažajo kri v blatu, vendar ni nujno, da je taka krvavitev obilna ali boleča. Zato je resnično pomembno, da vsako krvavitev vedno temeljito razjasnimo. Posebej skrbno je potrebno spremljati paciente, ki imajo raka debelega črevesja v svoji družinski anamnezi. Pri preprečevanju raka debelega črevesja nam je v veliko pomoč tudi presejalni program SVIT, zato vas vzpodbujamo, da se odzovete na njihovo vabilo.

Diagnostika

Vsako krvavitev iz črevesa je potrebno temeljito raziskati in ugotoviti vzrok. Najprej napravimo klinični pregled s proktoskopijo in rektoskopijo. Pogosto pacienta pošljemo tudi na koloskopijo, kjer s kamero pregledamo celotno debelo črevo, med samo preiskavo pa lahko nekatere spremembe tudi odstranimo. Pri bolnikih z obremenjujočo družinsko anamnezo je dobro koloskopijo prvič opraviti v starosti, ko so pacienti še mlajši od starosti sorodnikov ob odkritju bolezni.

Zdravljenje

Manjše spremembe lahko odstranimo med koloskopijo, večje pa je potrebno zdraviti kirurško.

Za naročanje na proktološki pregled:

 • Pokličite na 01/236-43-70 (vsak delovnik med 8.00 in 12.00) ali
 • Pišite na narocanje@iatros.si

Stoma

Zaradi zdravljenja raka ali drugih bolezni je včasih potrebno odstraniti končni del črevesja v neposredni bližini mišice zapiralke. V takem primeru zadrževanje blata ni več mogoče, zato se črevo izpelje na trebušno steno. Stome so različnih vrst, možne so na vsem poteku prebavne cevi od želodca do konca širokega črevesa. Za dobro delovanje in stanje stome sta pomembna skrb in nega.

Za naročanje na proktološki pregled:

 • Pokličite na 01/236-43-70 (vsak delovnik med 8.00 in 12.00),

 • Pišite na narocanje@iatros.si ali

 • kliknite na gumb spodaj:

Odpri vse
Zapri vse