Medicinski center Iatros

Nuhalna svetlina z zgodnjo morfologijo ploda

NOVO: Pregled nuhalne svetline na napotnico izbranega ginekologa

Z novim pravilnikom Ministrstva za zdravje so do preventivnega pregleda meritve nuhalne svetline upravičene vse nosečnice. Na pregled se lahko naročite tako, da pokličite na 01/236-43-70 (vsak delovnik med 8.00 in 12.00) ali pišete na narocanje@iatros.si.

Lahko se naročite tudi prek obrazca na naši spletni strani – izberete termin za samoplačnike in na pregled prinesete napotnico.

Kaj je nuhalna svetlina?

Pri tem pregledu merimo debelino nabrane tekočine med kožo in podkožnimi tkivi v področju zatilja ploda. To meritev imenujemo nuhalna svetlina. V tej višini nosečnosti je normalno prisotne nekaj tekočine v zatilju. Če je te tekočine veliko (povečana nuhalna svetlina), to predstavlja povečano tveganje za kromosomske in druge razvojne nepravilnosti ploda.

Na osnovi strogih kriterijev izvedemo meritev nuhalne svetline. Z natančnim ultrazvočnim pregledom ugotovimo večino večjih razvojnih napak pri plodu.

Z ultrazvočno meritvijo nuhalne svetline, starostjo nosečnice, višino nosečnosti in plodovim srčnim utripom odkrijemo več kot 80% plodov z Downovim sindromom.

Posebej ocenjujemo tudi prisotnost nosne kosti v obraznem profilu. Pri 60 % plodov z Downovim sindromom je nosna kost odsotna ali slabo razvita. Odsotno nost kost opažamo tudi pri 3 % normalnih nosečnosti. Če je nosna kost lepo razvita, to dodatno zniža tveganje za Downov sindrom.

Kdaj merimo nuhalno svetlino in kako poteka?

Ultrazvočni (UZ) presejalni test z meritvijo nuhalne svetline izvajamo med 11. in 14. tednom nosečnosti (do 13 tednov in 6 dni). Je neinvazivna ultrazvočna preiskava.

Dvojni hormonski test (DHT)

Pri oceni tveganja za rojstvo otroka s kromosomsko napako lahko nuhalni svetlini dodamo še dvojni hormonski test. To je krvna preiskava, ki se lahko opravi od 8. do 14. tedna nosečnosti. V periferni krvi nosečnice določamo vrednosti dveh hormonov: prostega beta hCG-ja in PAPP-A. Pri nosečnosti z Downovim sindromom je vrednost prostega beta hCG-ja običajno višja, PAPP-A pa nižja. Določitev teh dveh hormonov doprinese dodatnih 10-15% verjetnosti odkritja Downovega sindroma.

Downow sindrom

Najpogostejša kromosomska okvara otroka je Downov sindrom, pri katerem ima otrok en dodaten 21. kromosom, zato ime trisomija 21, tudi mongolizem.

Downov sindrom je povezan z duševno in telesno zaostalostjo. Tveganje za rojstvo otroka z Downovim sindromom se povečuje s starostjo ženske. Lahko pa se otrok s kromosomsko okvaro rodi v katerikoli starostni skupini žensk.

Kaj je zgodnja morfologija ploda?

Pri pregledu morfologije ploda z ultrazvokom določimo število plodov, trajanje nosečnosti in natančno pregledamo organe pri plodu: glavica, obraz, prsni koš, trebušno votlino z želodcem, mehurjem in vstopiščem popkovnice, obe roki, obe nogi in hrbtenico.

 

 

Za naročanje na pregled:

  • Pokličite na 01/236-43-70 (vsak delovnik med 8.00 in 12.00) ali
  • Pišite na narocanje@iatros.si