Medicinski center Iatros

Trebušne kile

Kaj je kila?

Kila (hernia) je bočenje črevesa skozi nenaravno odprtino v trebušni steni, najpogosteje v dimljah, v popku ali po posegu na trebuhu. Nastane z razmikanjem vezivnega tkiva v trebušni steni. Kila je pogosteje pridobljena, lahko je tudi prirojena. Najpogosteje se kaže z izboklino. Kila ni nevarna bolezen, lahko pa povzroča neprijetnosti in zaradi zapletov tudi hude težave in nevarne zaplete.

Dimeljske kile v MC Iatros operiramo tudi na laparoskopski način.

Anamneza in klinični pregled

Pri pregledu kirurg ugotovi mesto nastanka kile, velikost kile in ali se vsebina kile lahko potisne nazaj v notranjost. Zaradi možnih resnih zapletov ob pojavu kile vedno svetujemo operacijo.

Zdravljenje kile

Zdravljenje kile je kirurško. Operacija poteka v anesteziji z vstavitvijo oporne mrežice z zunanje strani ali laparoskopsko z vstavitvijo mrežice z notranje strani. Kile operiramo v okviru dnevne bolnišnice in je pacient še isti dan odpuščen v domačo oskrbo.

Laparoskopske operacije kil, kjer kirurg skozi tri majhne odprtine namesti mrežico z ‘notranje’ strani, imajo določene prednosti. Pacienti po takem posegu hitreje okrevajo, imajo manj pooperativnih bolečin, kozmetični učinek je zaradi manjših rezov boljši.

Laparoskopsko operacijo še posebej priporočamo pri bolnikih z obojestransko kilo, pri ponovitvah kil po predhodnih operacijah ter pri ženskah.

Laparoskopske operacije kil v MC Iatros izvajamo samoplačniško.

POMEMBNO: V primeru, da kile nikakor ne morete potisniti nazaj (reponirati), in da se ob tem pojavi huda bolečina ter občutek slabosti in bruhanja, je potreben čim prejšnji pregled pri kirurgu.

Diastaza preme trebušne mišice (diastaza rektusov)

Diastaza preme trebušne mišice (diastaza rektusov) je najpogosteje posledica nosečnosti. Kaže se lahko kot izboklina ali vdolbina trebušne stene. Poleg motečega estetskega izgleda, lahko povzroča tudi bolečine ledveno, motnje odvajanja urina in blata ter bolečine v medenici. Pogosto je smiselna kirurška korekcija.

Kirurško zdravljenje diastaze rektusov – operacija

V naši ustanovi izvajamo laparo-endoskopske operacije diastaze rektusov, ki so primerne za vse bolnice pri katerih ni v ospredju odvečna/povešena koža.

Za naročanje na pregled:

  • Pokličite na 01/236-43-70 (vsak delovnik med 8.00 in 12.00)
  • Pišite na narocanje@iatros.si ali
  • Kliknite na gumb spodaj: