Medicinski center Iatros

Splošna kirurgija

Glavnina naše dejavnosti je povezana z boleznimi zadnjika, trebušne stene in prebavnega sistema. Opravljamo pa tudi posege tako imenovane male kirurgije, navadno v lokalni anesteziji v okviru samoplačniške dejavnosti.

Odstranjevanje znamenj

Na koži nastajajo različne spremembe, ene so del staranja druge so lahko nevarne. Gre za benigna ali maligna kožna znamenja, ki se odstranjujejo zaradi praktičnih, estetskih ali zdravstvenih razlogov.

Anamneza in klinični pregled

Gre lahko za različne spremembe v ali nad ravnjo kože. Glede na izgled spremembe se določi verjetnost da gre za nevarno ali nenevarno spremembo. Pozorni moramo biti predvsem na znamenja, ki se hitro spreminjajo. Za diagnozo enega bolj nevarnih kožnih rakov si lahko pomagamo s pravili A-asimetrija, B-border/robovi C- color/barva D- diameter/premer 6mm E- evolution, erosion, elevation / spreminjanje, krvavitev, dvignjenost nad podlago

Diagnostika

Navadno zadostuje klinični pregled, pogosto je pacient prej že pregledan pri dermatologu, ki spremembo lahko natančneje oceni.

Zdravljenje

Spremembo se izreže in kožo zašije, v primeru suma na maligno obolenje se upošteva varnostni rob in vzorec pošlje na pregled pod mikroskopom.

Odstranjevanje lipomov in ateromov

Gre za tvorbe pod ravnjo kože, ki jih občutimo kot izbokline. Navadno nastanejo počasi. Lipom je lokalno povečana količina maščobnega tkiva, navadno mehko na otip. Aterom je cista lojne žleze, ki se kaže z bulico ki ima po navadi vidno tudi žlezno izvodilo in se pogosto pojavlja na glavi, vratu in trupu.

Anamneza in klinični pregled

Za vse spremembe je dobro opredeliti kaj so. V primeru težav ali suma na maligno bolezen svetujemo odstranitev.

Diagnostika

Včasih zadostuje palpacija, lahko se odločimo tudi za ultrazvočni pregled, citološko punkcijo, itd.

Zdravljenje

Spremembe se odstrani prek reza. V primeru dvoma se tkivo pošlje na pregled pod mikroskopom.

Izrezovanje vraščenih nohtov

Vraščen noht

Vraščanje in posledično vnetje ob strani nohta je relativno pogosta težava, ki se pojavlja predvsem na palcih nog, pogosteje v dobi odraščanja. O vraščenem nohtu govorimo takrat, ko noht zaradi deformacije pritiska v obnohtno tkivo. Težava se najpogosteje pojavi na palcu na nogi, lahko pa tudi na drugih prstih. Najpogostejši vzroki so poškode zaradi udarcev, neposreden dolgotrajen pritisk na noht (neprimerna obutev, pretesna obutev), glivične bolezni, lahko tudi nepravilno striženje nohtov.

Anamneza in klinični pregled

Po navadi se težave pojavljajo par mesecev do let, prisotna je bolečina, lahko izcedek in »divje meso«.

Diagnostika

Navadno zadostuje klinični pregled.

Zdravljenje – operacija vraščenega nohta

Začetno zdravljenje, ko ni vidnih znakov okužbe je lahko konzervativno – z obkladki ter dnevnimi kopelmi s krtačenjem obnohtnih tkiv. V kolikor konzervativne metode niso uspešne, svetujemo kirurško odstranitev prizadetega dela nohta, v primeru ponavljanja težav pa še zožanje rastne plošče nohta. V primeru nenadnega poslabšanja vnetja je kirurška terapija potrebna čimprej.

Odpri vse
Zapri vse