Medicinski center Iatros

prim. Valentin Sojar

dr. med, specialist splošne kirurgije, MBA, FEBS, svetnik

Strokovna področja: 3D UZ, inkontinenca, oslabelost medeničnega dna (prolaps), fistule, medenična bolečina, poporodne poškodbe presredka, kirurgija rakavih bolezni debelega črevesa in danke ter raka zadnjika, splošna proktologija, splošna kirurgija.

Medicinsko fakulteto je zaključil leta 1988 v Ljubljani. Specialistični izpit iz kirurgije je opravil aprila 1995. Delal je na Kliničnem oddelku za abdominalno kirurgijo, UKC Ljubljana. Kmalu po zaključeni specializaciji je končal tudi študij menedžmenta v poslovni šoli IEDC Bled in pridobil naziv MBA. V letu 2009 je pridobil naziv FEBS (Fellow European Board of Surgery, UEMS). V letu 2013 je bil imenovan v naziv svétnik, ki ga podeljuje Minister za zdravje. Leta 2016 je bil s strani Ministrstva za zdravje imenovan v naziv primarij zaradi dosežkov na strokovnem, pedagoškem, organizacijskem in širšem družbenem področju. Prim. Sojar je tudi dejaven član Zdravniške zbornice Slovenije in je bil v letih 2012-2016 njen podpredsednik.

Primarij Sojar od januarja 2017 vodi MC Iatros kot strokovni in poslovni direktor. S prihodom v MC Iatros je svojo strokovno pot povsem posvetil obvladovanju zahtevnejših koloproktoloških bolezni. V sodelovanju z nekaterimi zavodi (Onkološki inštitut, SB Izola) je v MC Iatros pričel s sistematičnim pristopom k obvladovanju rakavih bolezni debelega črevesa in danke ter raka zadnjika. Skupno s sodelavci nadaljuje razvoj obravnave bolnikov z inkontinenco in oslabelostjo medeničnega dna.