Medicinski center Iatros

prof. dr. Pavle Košorok

dr. med., specialist kirurg

19. 6. 1944 – 3. 8. 2023

Ustanovitelj in dolgoletni direktor MC Iatros

Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomiral leta 1969. Specializacijo iz splošne kirurgije je zaključil v UKC Ljubljana l. 1976. Magistriral je leta 1979 in doktoriral leta 1992.

Staž je opravil v letu 1970 in bil nato ves čas do leta 1994 zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani na Gastroenterološki kirurški kliniki, od tega 14 let na oddelku v Bolnici dr. Petra Držaja v Šiški. Tam je opravljal delo konzultanta za področje abdominalne kirurgije, proktologije in enterostomalne terapije. V letu 1988 je bil imenovan za mentorja za enterostomalne terapevte.

V Sloveniji je aktivno sodeloval v sekciji za koloproktologijo v Združenju za gastroeterologijo in hepatologijo. Kot predstavnik Slovenije je aktivno sodeloval v Evropskem združenju za koloproktologijo. Dva mandata je bil predsednik Mediteranskega združenja za koloproktologijo. Vključen je bil tudi v druge mednarodne povezave z namenom, da Slovenija aktivno sodeluje v svetovnem dogajanju, ki se tiče koloproktologije (ESCP, ISUCRS, ECTA).

Leta 1989 je bil prvič izvoljen v naziv asistenta pri predmetu kirurgija na Medicinski fakulteti v Ljubljani, 1996 v naziv docenta in nazadnje v izrednega profesorja. V Medicinskem centru Iatros in na Medicinski fakulteti so se tako po njegovi zaslugi in ob pomoči sodelavcev s proktologijo srečale mnoge generacije medicincev.

Od leta 1994 je vodil Medicinski center Iatros, ki je specializiran za zdravljenje na področju proktologije, splošne kirurgije, enterostomalne terapije in inkontinence ter ima tudi licenco učne ustanove.