Dimeljske kile

Kila je bočenje črevesa skozi odprtino, ki nastane z razmikanjem vezivnih tračkov in ligamentov. Najpogosteje se to dogaja na trebušni steni,še posebno v dimljah (ingvinalno), lahko pa tudi v popku, na mestu operativnih brazgotin in drugje. Kila se najpogosteje kaže z izboklino v podkožju. Pri pregledu, se ugotovi, kako velika je in ali je “reponibilna”, torej, ali se lahko potisne nazaj v notranjost. Zaradi možnih resnih komplikacij, ki se lahko pojavijo ko kile ne moremo več potisniti v notranjost in ker se kila navadno s časom povečuje, svetujemo operacijo.

Izvajamo operacije dimeljskih kil po nenapetostni metodi (z mrežico), to je danes najpogostejši način operiranja te vrste kil. Uspehi so bistveno boljši kot pri klasičnem načinu operiranja (ponovitev v 1 – 2 %) in bolniki se veliko prej rehabilitirajo. Skozi kožni rez si prikažemo strukture v predelu kile in jih zašijemo ter vstavimo posebno mrežico ali čep, ki ohlapno odprtino v trebušni steni učvrsti, da ne bi več prihajalo do izpadanja tkiv. Poseg traja približno pol do ene ure.

Glede na vaš čas in naše možnosti se bomo po pregledu dogovorili za datum operacije. Prejeli boste navodila za pripravo na operacijo ter list s preiskavami, ki jih boste pred tem opravili pri svojem zdravniku (laboratorij, EKG,…). Na dan operacije se boste pogovorili z anesteziologom, s seboj imejte spisek zdravil, ki jih redno jemljete ter še kake druge pomembne izvide (npr. kardiološki). Najverjetneje boste prejeli t.i. spinalni blok, to je anestezijo v hrbtenični kanal, da ne boste čutili bolečin. Pri taki anesteziji ste pri popolni zavesti. Po operativnem posegu boste ležali v sobi za počitek, kjer boste pod skrbnim nadzorom anesteziologa in medicinskih sester. Nekaj ur po posegu, ko prvič odvajate vodo (kar je znak, da je spinalni blok popustil), boste z analgetiki odpuščeni v domačo oskrbo. Potrebujete nekoga od domačih za spremstvo. Zvečer ali naslednji dan zjutraj vas bomo poklicali, da preverimo, kako se počutite. V naslednjih dneh smo v navezi z vami preko telefona, čez teden dni pa pridete na redno kontrolo. Načeloma večina pacientov nadaljnjih kontrol ne potrebuje. Čez kake pol leta vas bomo poklicali za povratno informacijo, kako se počutite in kakšno je stanje v predelu kile.

POMEMBNO: V primeru, da se vam zgodi, da kile nikakor ne morete reponirati – potisniti nazaj, in da se prične na tem mestu huda bolečina ter občutek slabosti in mrzlica, je potreben čim prejšnji pregled pri kirurgu, najbolje kar na urgenci.

Navodila za operacijo kile (datoteka v .doc formatu)