Medicinski center Iatros

Dimeljske kile

Kila (strokovno hernia in pogovorno pruh) je bočenje črevesa skozi odprtino, ki nastane z razmikanjem vezivnega tkiva. Najpogosteje se to dogaja na trebušni steni, še posebno v dimljah (ingvinalno), lahko pa tudi v popku, na mestu operativnih brazgotin in drugje. Kila se najpogosteje kaže z izboklino v podkožju.

Anamneza in klinični pregled

Pri pregledu, se ugotovi, kako velika je kila in ali je reponibilna (ali se lahko potisne nazaj v notranjost). Zaradi možnih resnih komplikacij, ki se lahko pojavijo, ko kile ne moremo več potisniti v notranjost in ker se kila navadno s časom povečuje, svetujemo operacijo.

Zdravljenje

Izvajamo operacije dimeljskih kil po nenapetnostni metodi (z mrežico), to je danes najpogostejši način operiranja te vrste kil. Uspehi so bistveno boljši kot pri klasičnem načinu operiranja (ponovitev v 1 – 2 %) in bolniki se lahko hitro vrnejo v normalno življenje.

POMEMBNO: V primeru, da se vam zgodi, da kile nikakor ne morete reponirati (potisniti nazaj) in da se prične na tem mestu huda bolečina ter občutek slabosti in mrzlica, je potreben čim prejšnji pregled pri kirurgu, najbolje na urgenci.

Spletna stran uporablja piškotke.
Dovoli
Zavrni