Medicinski center Iatros

Medenično dno in inkontinenca

Na podlagi vaših težav ter slikovne in funkcionalne diagnostike kot so kolonoskopija, ultrazvočne preiskave (endoanalni ali perinealni UZ), anorektalna manometrija, ki jih lahko opravite pri nas in rentgensko slikanje z označevalci ter klasična in MR defekografija,

lahko v Medicinskem centru Iatros  pomagamo na poti do zdravja, dobrega počutja in zadovoljstva, ko se soočate z izzivi kot so kot so:

 

 • inkontinenca,
 • zaprtje,
 • zdrs organov male medenice,
 • sindrom obstruktivnega odvajanja
 • bolečina v medeničnem obroču,
 • bolečina pri spolnih odnosih,
 • inkontinenca v nosečnosti in po porodu
 • napenjanje in vetrovi,
 • poporodna diastaza rektusov (trebušnih mišic).

V okviru rehabilitacije medeničnega dna ob fizioterapevtski obravnavi vam pomagamo z nasveti, učenjem pravilnih vaj za mišice medeničnega dna, manualnimi tehnikami, tehnikami kinezioterapije, analno in vaginalno elektrostrimualacijo, biofeedbackom, tibialno stimulacijo in drugimi podpornimi terapijami.

V kolikor s tako imenovano konzervativno terapijo nismo uspešni, v izbranem številu primerov pride v poštev operativno zdravljenje.

 

Anorektalna manometrija

včasih se zdravnik lahko odloči za dodatne funkcionalne preiskave, ki nam pomagajo pri oceni inkontinence, zaprtja, izpadanja, idr. Anorektalna manometrija je varna in neboleča preiskava, ki kvantificira sposobnost mišic medeničnega dna za krčenje in da dodatno oceno mehanizmov občutka v danki, ki so potrebni za normalno izločanje. Sama preiskava meri pritiske v zadnjiku med poskusom stiskanja ter sproščanja in občutek ob napihovanju balončka.

 

Ambulanta za rehabilitacijo medeničnega dna

Fizioterapevtski pregled (prvi obisk)

Na prvem obisku se bomo podrobno pogovorili o vaših težavah, željah glede obravnave in vašemu končnemu cilju. Naredili bomo fizioterapevtsko oceno, ki vključuje opazovanje, pregled ter fizioterapevtske ocenjevalne teste. S tem bomo pridobili pomembne informacije, ki nam bodo pomagale ugotoviti pravi vzrok težav in skupaj z vami pripraviti učinkovit načrt. Tako bomo lahko že ob prvem obisku začeli z izvajanjem načrta in napredovanjem proti vašemu cilju.

Fizioterapevtsko svetovanje

Na posvetu vam bomo z veseljem svetovali glede težav, ki vas pestijo. Dobili boste informacije, kako si lahko sami pomagate, kako vam lahko pomagamo mi oz. na koga se lahko obrnete.

Fizioterapevtska obravnava

Kombinirana fizioterapevtska obravnava je prilagojena vašim izzivom, željam in ciljem ter je osnovana na strokovni presoji fizioterapevtke. Vključuje kombinacijo fizioterapevtskih metod. Z različnimi manualnimi tehnikami vzpostavimo usklajeno delovanje mišično skeletnega, živčnega in hormonskega sistema, s pravilno izvedbo ustreznih vaj izboljšamo biomehaniko telesa, držo, gibanje in dihanje, s podpornimi terapijami okrepimo učinek ostalih metod in vas opremimo s potrebnim znanjem, kaj lahko za izboljšanje vašega zdravja in počutja storite sami.

Vaginalna/analna elektrostimulacija

Vaginalna oz. analna elektrostimulacija je vrsta terapije, ki ima glede na nastavitve posameznih parametrov stimulacije različne terapevtske učinke. V kombinaciji z aktivnimi vajami vam pomaga pri zavedanju mišic medeničnega dna, izboljša njihovo jakost in vzdržljivost, vpliva na prekomerno aktivnost sečnega mehurja in tako pomaga pri težavah zaradi šibkih mišic medeničnega dna, ki se kažejo kot fekalna in urinska inkontinenca, zdrs organov male medenice in drugo.

Biofeedback mišic medeničnega dna

Biofeedback ali biološka povratna zveza vam da vidno (in lahko tudi) slušno povratno informacijo o pravilnosti krčenja mišic medeničnega dna, njihovi jakosti in vzdržljivosti in vam tako pomaga učinkovito izvajati vaje za mišice medeničnega dna.

Elektrostimulacija tibialnega živca (PTNS)

Stimulacijo tibialnega živca izvajamo z igelno ali samolepilno elektrodo na področju za gležnjem. Dražljaj, ki ga elektrostimulator ustvarja potuje navzgor proti hrbtenjači in tam vpliva na živce, ki nadzirajo odvajanje blata in urina. Tako izboljša težave z uhajanjem blata pa tudi urina pri prekomerno aktivnem sečnem mehurju.

Skupinske vadbe – s poudarkom na stabilizaciji in izboljšanju delovanja medeničnega dna

Nosečnice, mamice po porodu, osebe z inkontinenco in ženske ne glede na leta pa v svoje zdravje in dobro počutje vlagajo s tedenskim obiskom strokovno vodenih vadb v majhnih skupinah šestih oseb.

Vadba za nosečnice

Nosečnost je obdobje v življenju, ko se ženska telesno in duševno spreminja in tako pripravlja na porod. K ugodnemu poteku nosečnosti in poroda precej prispeva skrb, ki jo nosečnica nameni zdravemu načinu življenja. Sem sodijo ustrezna prehrana, gibanje, miselna naravnanost in splošno počutje. Nosečnost in porod zahtevata primerno telesno pripravljenost. Medenično dno je skupaj z globoko trebušno mišico in stabilizatorji hrbtenice izpostavljeno večjim obremenitvam, zato jih je potrebno ustrezno okrepiti. Tako nosečnica sebi olajša vsakdan in porod, dojenčku pa prihod na svet.

V vadbeni skupini je do šest nosečnic, vendar je tako vrsta vaj kot zahtevnost in intenziteta prilagojena posameznici. Vadba vključuje ogrevanje, vaje za krepitev celega telesa s poudarkom na dihanju, stabilizaciji in krepitvi mišic medeničnega dna, zaključi pa se z nežnim raztezanjem in sproščanjem.

Vadba poteka v 8 tedenskih ciklih enkrat na teden po 45 minut.

Vadba za mamice po porodu

Po rojstvu dojenčka se mamici življenje močno spremeni, kar od nje zahteva precej energije in prilagajanja. Dogajajo se hormonske spremembe, telo se vrača v prejšnjo obliko. Nosečnost in porod sta raztegnila in oslabila medenično dno, včasih pri porodu pride do poškodbe presredka (raztrganje ali epiziotomija), lahko se pojavi bolečina v medeničnem obroču, uhajanje urina, vetrov in blata … Ti izzivi niso neizogibna posledica nosečnosti in poroda. Čeprav so pogosti, s primerno pozornostjo in vadbo niso nujno tudi trajni. Pomembno je, da se v telesu zopet vzpostavi ravnovesje in da se mamica zaveda, da bo dojenčku lahko nudila, kar potrebuje, le če se bo sama dovolj dobro počutila.

V vadbeni skupini je do šest mamic po porodu, vendar je tako vrsta vaj kot zahtevnost in intenziteta prilagojena posameznici in njenim potrebam. Vadba vključuje ogrevanje, vaje za krepitev celega telesa s poudarkom na dihanju, stabilizaciji in krepitvi mišic medeničnega dna, zaključi pa se z raztezanjem in sproščanjem.

Vadba poteka v 8 tedenskih ciklih enkrat na teden po 45 minut.

Splošna vadba za ženske

Vsako obdobje v življenju ima svoj čar. Ženska je lepa, če je zadovoljna in če se v svoji koži dobro počuti. Zato pa se je potrebno nekoliko potruditi, vložiti nekaj časa in moči, saj je slej ko prej jasno, da se primerna naložba vase dolgoročno izplača.

Na vadbi se srečuje do šest žensk, ki želijo narediti nekaj za svoje zdravje in dobro počutje ter preživeti čas v prijetni družbi, vendar je tako vrsta vaj kot zahtevnost in intenziteta prilagojena posameznici in njenim željam. Vadba vključuje ogrevanje, vaje za krepitev celega telesa s poudarkom na dihanju, stabilizaciji in krepitvi mišic medeničnega dna, zaključi pa se z raztezanjem in sproščanjem.

Vadba poteka v 8 tedenskih ciklih enkrat na teden po 45 minut.

Vadba za osebe z inkontinenco

Inkontinenca predstavlja izziv, s katerim se srečuje vsaka 2–3 ženska po 50. letu, prizadene pa tudi moške, vendar v manjši meri. Je pogosta težava, s katero se je mogoče s pravilno vadbo, miselno naravnanostjo in življenjskim slogom precej uspešno soočiti. Telesna dejavnost s poudarkom na treningu mišic medeničnega dna in ustreznem gibanju telesa, je zato bistvenega pomena, še posebej ko poteka v prijetnem vzdušju.

V vadbeni skupini je do šest oseb, ki si želijo izboljšati kakovost življenja in vsaj omiliti, če ne odpraviti težave z inkontinenco. Tako vrsta vaj kot zahtevnost in intenziteta sta prilagojeni posamezniku/-ci in njegovim/njenim potrebam. Vadba vključuje ogrevanje, vaje za krepitev celega telesa s poudarkom na dihanju, stabilizaciji in krepitvi mišic medeničnega dna, zaključi pa se z raztezanjem in sproščanjem.

Vadba poteka v 8 tedenskih ciklih enkrat na teden po 45 minut.

Fizioterapija – od preobremenjenosti in bolečin do sproščenosti duha in telesa

Poleg tega vam z različnimi manualnimi tehnikami, tehnikami kinezioterapije in podpornimi terapijami pomagamo pri lajšanju in odpravi bolečin vezanih na preobremenitvena stanja, neugodno držo in gibanje telesa. Sem med drugim štejemo

 • bolečino v križu, medeničnem obroču, kolkih, kolenih, stopalih,
 • bolečino v vratu, ramenih, komolcih in zapestjih,
 • glavoboli.

Če ste negotovi glede rešljivosti vaše težave ter kaj oz. kdo vam pri tem lahko pomaga, bomo veseli vašega klica na telefonsko številko 01/236-43-70, elektronskega sporočila na info@iatros.si in obiska na prvem pregledu, kjer se bomo poglobljeno posvetili iskanju pravega vzroka težav ter pripravili vašim izzivom in željam prilagojen načrt rehabilitacije.

Fizioterapevtski pregled (prvi obisk)

Na prvem obisku se bomo podrobno pogovorili o vaših težavah, željah glede obravnave in vašemu končnemu cilju. Naredili bomo fizioterapevtsko oceno, ki vključuje opazovanje, pregled ter fizioterapevtske ocenjevalne teste. S tem bomo pridobili pomembne informacije, ki nam bodo pomagale ugotoviti pravi vzrok težav in skupaj z vami pripraviti učinkovit načrt. Tako bomo lahko že ob prvem obisku začeli z izvajanjem načrta in napredovanjem proti vašemu cilju.

Fizioterapevtsko svetovanje

Na posvetu vam bomo z veseljem svetovali glede težav, ki vas pestijo. Dobili boste informacije, kako si lahko sami pomagate, kako vam lahko pomagamo mi oz. na koga se lahko obrnete.

Kombinirana fizioterapevtska obravnava

Kombinirana fizioterapevtska obravnava je prilagojena vašim izzivom, željam in ciljem ter je osnovana na strokovni presoji fizioterapevtke. Vključuje kombinacijo fizioterapevtskih metod. Z različnimi manualnimi tehnikami vzpostavimo usklajeno delovanje mišično skeletnega, živčnega in hormonskega sistema, s pravilno izvedbo ustreznih vaj izboljšamo biomehaniko telesa, držo, gibanje in dihanje, s podpornimi terapijami okrepimo učinek ostalih metod in vas opremimo s potrebnim znanjem, kaj lahko za izboljšanje vašega zdravja in počutja storite sami.

Manualna terapija

Pri manualni terapiji s kombinacijo različnih manualnih tehnik npr. z miofascialnim sproščanjem, mobilizacijo mehkih tkiv in živčevja, obravnavo mišičnih prožilnih točk (trigger point), prečno frikcijo, mišično energijsko tehniko in sklepno mobilizacijo odpravimo blokade in ponovno vzpostavimo ravnovesje v telesu. S tem mislimo na usklajeno delovanje mišično skeletnega sistema (mišice, mišične ovojnice, kosti, sklepi) ter somatskega in avtonomnega živčnega sistema, ki vpliva tudi na hormonsko ravnovesje.

Terapevtska masaža

Terapevtska masaža ima številne koristne učinke na zdravje človeka. S poznavanjem ustreznih tehnik, človeške zgradbe in delovanja, človeški dotik dobi terapevtski učinek. S terapevtsko masažo sproščamo napete mišice, lajšamo bolečino, izboljšujemo prekrvavitev, spodbujamo prebavo, stimuliramo limfni obtok in izločanje odpadnih snovi, vplivamo na vegetativni živčni sistem, krepimo imunski sistem, sproščamo celo telo in izboljšamo počutje.

Terapevtska masaža obraza

Terapevtska masaža obraza je terapija pri kateri z nežnim pritiskom v ustrezni smeri sproščamo napete obrazne mišice, spodbujamo drenažo limfe, vplivamo na vplivamo na vegetativni živčni sistem, krepimo imunski sitem, sproščamo celo telo in izboljšamo počutje.

Elektroterapija:

Elektroterapija je podporna terapija, ki se glede na nastavitve parametrov lahko uporablja z namenom lajšanja bolečine ali krepitve mišic.

Terapija s kineziološkimi trakovi

Terapija s kineziološkimi trakovi je podporna terapija, ki se uporablja za izboljšanje propriocepcije – zaznavanje položaja telesa, izboljšanje mišične aktivacije ali mišične relaksacije, zmanjšanje bolečine in edemov.

Termo/krioterapija

Terapija s toplimi oblogami sprošča mišice, izboljša prekrvavitev in metabolizem in lajša bolečino, s čimer blagodejno podpira učinke drugih fizioterapevtskih tehnik.

Terapija s hladnimi oblogami se uporablja pri bolj akutnih stanjih, kot so npr. zvin gležnja, da se zmanjša vnetje in z njim povezana bolečina, oteklina, rdečina in povišana temperatura.

Masaža z ledom je terapija pri kateri kratkotrajnemu ohlajanju bolečega mesta, sledi povečana prekrvavitev in pospešen metabolizem, zmanjšanje bolečine in sprostitev mišično vezivnega področja.

Odpri vse
Zapri vse
Spletna stran uporablja piškotke.
Dovoli
Zavrni