Medicinski center Iatros

Bolečine

Zaprtje in bolečine v trebuhu

Star sem 45 let in imam dokaj urejeno prebavo. Pred tremi tedni se je pojavilo zaprtje, hkrati pa me je začelo boleti na desni strani trebuha. Poskusil sem z domačimi recepti, a se moje stanje ni znatno izboljšalo. Ali je to stanje resno?

Spoštovani gospod M. K.,navajate nekaj podatkov, ki pa ne zadoščajo za kak resen zaključek. Vznemirja samo vaša navedba, da ste imeli vse do starosti 45 let urejeno prebavo. Nenadna sprememba v prebavi je vedno resen znak, ki nam pomaga, da se takoj odločimo za konkretne preiskave. Poskusi s samozdravljenjem samo odlagajo končni rezultat – potrditev bolezni ali izvid, ki pove, da je vse v redu. Vam svetujem prav to: čimprej opravite potrebne preiskave. V poštev bi prišel pregled celotnega črevesa – koloskopija in proktološki pregled. S tem pregledom bi potrdili ali izključili resno bolezen – in prav na to moramo v prvi vrsti misliti. Obenem bi lahko odkrili kake druge spremembe, denimo divertikulozo, ki jo omenjate, a jo v vaši starosti zasledimo zelo redko, saj je to predvsem bolezen starejših ljudi, ki so poleg tega nagnjeni k zaprtju.Želim vam, da zberete pogum in se čimprej odločite za temeljit pregled.

Boleče odvajanje

Star sem 45 let, zadnje 3 mesece imam boleče odvajanje s krvjo v školjki in na papirju. Zatipam si tri bulice, bolečina je taka, da skoraj ne upam iti na veliko potrebo. Proktologa imam šele čez en mesec.

Spoštovani!Kot mi pišete, gre prav gotovo za hude težave, ki jih verjetno ne bo mogoče pozdraviti z mazili ali svečkami. Priporočili bi vam še, da poskusite še z analnimi čepi, ob tem pa bi še uporabljali nitroglicerinsko mazilo. Če to ne bo pomagalo, pa bi bilo pametno razmišljati o operaciji.Glede na to, da omenjate, da kri kaplja tudi v školjko je možno, da gre še za hemoroide in vnetje v zadnjiku, na kar sklepam iz zatrdlin, ki jih tipate (povečane papile?).Vsekakor se lahko oglasite pri nas. Lep pozdrav!

Stalno tiščanje na blato in bolečine v tem predelu

Imam težave s stalnim občutkom pritiskanja na blato in bolečine v tem predelu. V mesecu marcu sem bila na pregledu, na katerem so ugotovili, da imam hemoroide in obilno sluznico analnega kanala. Zdravnik mi je naredil ligature in tudi dvignil črevesje. Po dvigu črevesja me še bolj boli in tišči, blato pa je zelo ozko. Zanima me kaj pomeni dvig črevesja? Prosim za nasvet, kako omiliti občutek stalnega pritiskanja in tiščanja na blato.

Spoštovani !Iz opisanega bi sklepal, da ste imeli povečane izpadajoče vozle oz. ohlapno sluznico zadnjika, ki je silila iz črevesa. Vaš zdravnik se je odločil, da je vozle oz. sluznico “pošil” tako, da je sluznico potegnil bolj v globino črevesa. To je eden od načinov zdravljenja. Ne vem, kako dolgo je od takrat, ko so bili vozli zašiti. Verjetno se stanje še ni povsem umirilo, tako da je v zadnjiku še čutiti otečeno sluznico, ki nastane po takšnem posegu. Vsekakor je pametno, da se posvetujete z zdravnikom, ki vas je operiral. Ni pametno menjavati lečečega zdravnika, preden zdravljenje ni povsem končano. Lep pozdrav, doc. dr. Pavle Košorok

Zbadajoča bolečina v anusu

Pred tremi meseci sem imela TVT operacijo zaradi inkontinence vode in vse od takrat se mi zelo pogosto pojavlja zbadajoča bolečina v anusu, ki jo občutim kot bodice. Blato ni nikoli trdo. Zadnje dni me zelo boli, tako da težko sedim, bolečina pa se pojavlja tudi v postelji, ko se obračam.

Spoštovani!Težko bi sklepali, da so vaše težave z zadnjim črevesom v zvezi z ginekološko operacijo (TVT). Po opisu vaših težav bi najprej pomislil na črevesno razpoko. Vsekakor gre za stanje, ki ga je treba razčistiti s pregledom. Vedno opozarjamo, da je predpisovanje zdravil “na pamet” – tako kot v vašem primeru – napačno. Težave so trdovratne in neprijetne, niso pa nevarne. Toliko, da vas pomirimo! Torej, prijavite se za pregled! Lep pozdrav,!

Bolečine v črevesju in zadnjiku

Stara sem 45 let in imam že dolgo hudo zaprtje. Ta teden pa me je začelo močno boleti v predelu črevesja, opazila sem, da mi na desni strani ”ven gleda” malo danke, kar je zelo boleče. Zelo nerada grem k zdravniku, zato prosim le za kakšen nasvet.

Spoštovani!Vsekakor bi bilo pametno, da tako stvar vidi zdravnik takrat, ko gre zares in, ko so težave najhujše. Pogosto pa je tako kot pri vas, da zaradi nepotrebnega strahu in sramu bolniki zadeve zdravijo po svoje in jih “zapacajo”. Iz napisanega bi lahko sklepal, da je ob hudem zaprtju prišlo do razpoke ali celo do strdka v enem od hemoroidov. Pričakujem, da se boste opogumili in se odločili za pregled. Lep pozdrav!

Hemoroidi, zaprtost in napihnjenost

Stara sem 37 let in imam že od otroštva težave z zaprtostjo. Hemoroidi pa so se mi pojavili po nekaj letih. Kar se tiče napihnjenosti, sem v tistem trenutku, ko me napihne, kot nosečnica v petem mesecu. Kaj bi mi vi svetovali ?

Spoštovani !Mislim, da so bili posegi, ki so bili dosedaj napravljeni upravičeni. Po porodih imajo mnoge ženske težave s hemoroidi. Večkrat pa potem ostanejo tudi povečane kožne gube. Če so zaradi tega težave s higieno, vnetji, ipd., res večkrat predlagamo operativno odstranitev, kar pomeni pravzaprav preoblikovanje kože ob zadnjiku, tako da je bolj napeta in lažja za negovanje. Vidite tudi na zadnjiku je možno govoriti o lepotni kirurgiji! Glede želodčnih težav in napihjenosti je lahko več razlogov, o njih bi se lahko pogovorili z gastroenterologom. Na televiziji pogosto reklamirajo zdravilo Iberogast. Mislim, da se dobi v prosti prodaji in bi ga veljalo poskusiti. Takšne težave so lahko v zvezi z nepravilno prehrano. Ljudje si ne vzamemo dovolj časa za naše obroke in jemo v naglici. Zadnje čase več pozornosti polagajo tudi na morebitno alergijo na določene sestavine hrane ali na neprebavljivost mlečnega sladkorja (laktozna intoleraca). Na pregled glede alergije na določene sestavine v hrani, se lahko naročite v DC Bled pri dr. Wolfandovi.Lep pozdrav!

Želodčne in črevesne težave

Imam hude želodčne in črevesne težave. Pri vsaki jedi, pa čeprav v majhnih količinah, me boli v želodcu in tišči pod rebri. Imam hude probleme z vetrovi in blatom. Nikdar se ne izpraznim do konca. Zvečer ali takoj zjutraj težko diham in me v prsih tišči. Boli me tudi leva noga. Jemljem tablete za odvajanje vode.

Spoštovani,to kar pišete ima lahko različne vzroke. Svetoval bi najprej temeljite pregled. Morda bi začeli z UZ trebuha, da bi izključili žolčne kamne, kasneje pa bi bil potreben tudi pregled želodca (gastroskopija) in črevesa. Gotovo veliko težav povzroča tudi zaprtje. Hudi vetrovi so lahko posledica slabe prebave, težav z žolčnikom, vsekakor pa bi morali izključiti kako bolj resno zadevo v trebuhu. Razčistiti je treba tudi občutek tiščanja v zadnjiku. Lahko gre samo za vozle, ohlapno sluznico ali tudi kaj več. Potreben je pregled. Vzroki za težko dihanje so prav tako lahko različni. Oglasite se najprej pri svojem zdravniku, ki bo predlagal vrstni red vaših preiskav. Lep pozdrav!

Težave s hemoroidi

Moje težave se vlečejo že skoraj 10 let. Stara sem 42 let in se že od poroda dalje  spopadam s hemoroidi. Najprej sem jih uspela malce ublažiti z vsemi mogočimi kremami iz lekarne in nasveti babic. Imam vsaj en zunanji hemoroid. Ko je vnet, je velik kakšne 3 cm, ker pa včasih tudi zakrvavim iz anusa, je najbrž tudi kakšen notranji. V predelu zadnjika me boli, peče, srbi in ko grem na blato, so bolečine komaj znosne. Kako naj si do pregleda pomagam sama?

Spoštovani !Kot vidim ste ena od številnih pacientov, ki se zdravi “vzorčno” nepravilno, naj kar citiram: “z vsemogočimi kremami iz lekarne in nasveti babic, zdaj pa se me bolečine držijo že več kot 14 dni skupaj in kreme in svečke ne pomagajo več. Sklenila sem, da bo najverjetneje res potrebno iti na pregled in poseg”. To so vaše besede in največkrat je tako, da po več letih težav bolniki le uvidijo, da morajo nekaj narediti in bi bili takrat radi pregledani takoj, po možnosti že včeraj. Tudi, če greste takoj z zdravniku, težave po opravljenem pregledu ne bodo minile same od sebe, ampak boste morali nekaj narediti tudi sami. Po vašem opisu gre najverjetneje za črevesno razpoko, ki v resnici boli, ko se umiri, pa je stanje zopet za nekaj časa boljše. Predlagam, da si pomagate tako, da skrbite za redno in mehko odvajanje. Včasih pomaga tudi, da si v črevo vstavljate koščke domačega masla, ki zmehča zasušeno blato, ugodno pa deluje tudi kot hladen obkladek. Seveda je najbolje, da se prijavite za pregled. Z napotnico so čakalne vrste malo daljše, vendar boste ob misli na več letno vaše čakanje, to lahko dočakala v doglednem času. Vsi zdravniki pa delajo poleg dogovorjenega koncesijskega časa tudi brez napotnice. Brez pregleda bi vam težko svetovali, kaj narediti, ker gre lahko včasih za več stvari naenkrat. Lep pozdrav!

Moteč občutek v okolici danke in mod

Pred nekaj meseci se mi je v okolici danke in mod pojavil moteč občutek. Ta del sem si mazal z različnimi kremami in zanima me ali je možno, da imam občutek pikanja v okolici zadnjika (danke) od kreme? Bil sem na pregledu pri dermatologinji in je rekla, da je vse tako kot mora biti. Bi lahko bilo kaj nevarnega, kakšna bolezen?

Spoštovani!Stanje, ki ga opisujete je morda nekoliko nejasno. Kot pišete. dermatolog na koži ni videl sprememb. Zbadajoče bolečine v zadnjiku in v neposredni bližini se ponavadi pojavijo ob črevesni razpoki, kar pa bi lahko ugotovili s pregledom. Kako obsežne preglede bi svetovali, bi se lahko odločili šele glede na vaša leta. V starosti od 50 do 70 let v Sloveniji vsi dobijo povabilo na pregled blata, na skrito krvavitev, ki ga nudi program SVIT (program za zgodnje odkrivanje kolorektalnega karcinoma). Če ste v tej starosti skupini, se ne pozabite odzvati. Vedno poudarjamo, da preiskava nič ne stane in nič ne boli, negativni izvid pa je zelo veliko vreden. Tudi če je izvid pozitiven, ni rečeno, da gre za raka ampak, da se napravi preiskava, ki razjasni stanje. Ponavadi gre za kake nenevarne polipe, morda tudi vnetne spremembe. Če pa odkrijemo rakasto obolenje, ga odkrijemo prej, kot bi se sicer pokazalo samo in so uspehi zdravljenja zato bistveno boljši. Svetujem, da razmislite o pregledu zadnjika in danke pri ustreznem specialistu. Lep pozdrav!

Črevesna razpoka, krč mišice zapiralke

Stara sem 28 let, zadnjih nekaj let si mi pojavljajo težave pri odvajanju in po njemu, sledijo si epizode diareje in normalnega odvajanja. Opazila sem tudi kri po odvajanju blata in to le na wc papirju. Zadnji mesec se mi je pa naredila tudi ragada na zadnjiku, zdravnik mi je predpisal mazilo, vendar mi to ne pomaga dosti, po odvajanju čutim bolečino v zadnjiku in komaj sedim, prisoten je tudi krč mišice zapiralke. Kaj po vašem mnenju se še da narediti?

Spoštovani !Vidim, da ste imeli z vašim zadnjim črevesom že veliko težav. Narejene so bile tudi preiskave, ki bi jih svetoval sam. Trenutno navajate težave kot jih srečujemo pri črevesni razpoki. Pri vas je še posebej poudarjen krč mišice zapiralke. O tem si lahko več preberete na naši spletni strani iatros.si oz. v mojih odgovorih na Vivinem portalu. Vsekakor je potrebno pogledati, ali se da pomagati brez operacije, ki je sicer majhna, jo pa predlagamo le izjemoma. Ponavadi težave lahko rešimo konservativno, predvsem z dilatatorji in nitroglicerinskim mazilom, ki sprosti krč mišice zapiralke. Predlagam, da se prijavite za pregled. Na pregledu pa nam omenite, da smo vam na Vivinem portalu že odgovorili.Lep pozdrav!

Bolečine v spodnjem predelu trebuha, krči in napihnjenost

Stara sem 55 let in pred dvema dnevoma se mi je pojavila precej huda bolečina v trebuhu desno spodaj. Je močna, konstantna, povečana po uživanju hrane. Spremljajo jo občasni krči, trebuh je napihnjen, napet, sem utrujena, pojavile so se rahle bolečine predvsem v kolenih. Bolj ali manj vse življenje imam težave z zaprtostjo. Diagnoza po koloskopiji je bila zelo razdraženo (iritirano) črevo. Pred časom sem imela težave s hemoroidi (dvakrat odščipnjeni z zanko). Zadnje leto me spremlja nenehni stres v službi.

Spoštovani !Pri vaši starosti sklepam, da ste dobili poziv programa SVIT, ki nič ne boli in nič ne stane, je pa v veliko pomoč zdravnikom, ko pridejo na posvet bolniki s težavami, kot jih imate vi. Če je izvid negativen smo veliko bolj mirni. Pri bolečini v spodnjem delu trebuha desno bi lahko prišla v poštev tudi vnetje slepiča ali vnetje jajčnika (oz. jajcevoda) na desni strani. Če bi osnovne preiskave pri vašem zdravniku (pregled krvi, levkociti, sedimentacija) izključile vnetno obolenje, je vsekakor potrebno misliti na nadaljno diagnostiko.Kot pišete ste gastroskopijo in koloskopijo že opravila. Izvid, da je črevo iritirano pravzaprav ne pomeni nič hudega. Iritacija je lahko prehodna. Če zdravnik, ki je preiskavo delal meni, da bi bila potrebna ponovitev in razmislek ali je draženje napredovalo oz. se umirilo, bi bilo pametno preiskavo ponoviti. Posvetujete se z zdravnikom, ki je preiskavo opravil! Če ne gre za vnetno dogajanje na slepiču, jajcevodu ali črevesu, bi bilo morda pametno opraviti še preiskave za morebitno nutritivno alergijo (preobčutljivost na določena hranila). V zadnjem času opisujejo tudi težave zaradi slabega prebavljanja mlečnega sladkorja (laktozna intoleranca). Glede hemoroidov ste napisali, da ste bili zaradi tega zdravljeni. Tudi krvavitev ne opisujete, zato menim, da s te strani ni težav. Mnogokrat tudi stres zares lahko povzroči zoprne težave, kjer kljub vsemogočim preiskavam ne najdemo nič oprijemljivega. Verjamem pa, da vam ni vseeno. Obrnite se najprej na vašega osebnega zdravnika, naslednji primerni zdravnik pa bi bil specialist gastroenterolog. Lep pozdrav!

Ostra bolečina v spodnjem delu trebuha

Stara sem 55 let in danes sem začutila ostro bolečino v spodnjem delu trebuha, malo nad sramno kostjo, ki seva do prsnega koša. Januarja sem imela bolečino v spodnjem levem delu, takrat sem opravila ginekološki pregled, kjer so mi pregledali tudi maternico, vodo, ultrazvok trebušnih organov in gastroskopijo. Vse v redu. Letos sem na začetku leta oddala blato na SVIT. Izvid b.p., blato odvajam redno.

Spoštovani!Težave, ki jih opisujete so res nenavadne, saj so bili vsi izvidi normalni. Vsekakor bi se oglasil pri svojem zdravniku ali na urgenci. Morda bi kaj pokazala preiskava krvi, sedimentacija? Bolečina za sramno kostjo bi še najprej govorila za kakšne težave z mehurjem ali rodili. Glede na moje ožje področje, me najprej zanima prebava, če je redna in po izvidih programa SVIT brez primesi krvi. Lahko bi rekli, da s te strani ni pričakovati kakih zapletov oz. težav. Vsekakor se zaupajte vašemu zdravniku, če težave ne bodo minile. Lep pozdrav!

Težave z zadnjikom

Ob analnem obroču imam dve miniaturni fisurici (razpoki), tako je videl proktolog, vendar imam občutek pikanja že dolgo časa in to tudi medtem, ko sem se zdravil in to že kar dolgo, saj traja nekje 8 mesecev. Proktolog mi je dal kremo Xylocaine gel. Ali je ta krema res nevarna? Zanima me tudi ali je to res tako dolg in občutljiv postopek zdravljenja?

Spoštovani!Ne vem. kateri proktolog vam je to svetoval. Med proktologi to zdravilo ni prvo po izboru za težave, ki jih navajate vi. Če ste bili res strokovno pregledali in je postavljena prava diagnoza, bi morda poskusili s katerimi od zdravil, ki jih sicer lahko dobite samo na recept. Zdravila brez recepta so ponavadi blažja in jih smatramo bolj kot negovalne kreme, ki pa lahko težave vseeno malo ublažijo. V zadnjem času so priporočljive tudi kreme, ki vsebujejo nitroglicerin in delujejo podobno kot pršilo, ki ga uporabljajo bolniki ob napadu angine pektoris. Zbadanje, ki ga omenjate nastaja, ko blato odvajate preko ranice, reagira pa tudi mišica zapiralka, ki je zaradi ranice razgaljena in nadražena. Prav krč mišice zapiralke je lahko vzrok bolečine, ki traja lahko še po odvajanju, včasih celo več ur. Pogosto svetujemo bolnikom s takšnimi bolečinami in težavami uporabo analnih dilatatorjev. Če se težave ne bodo umirile, svetujemo pregled, lahko tudi pri nas.Lep pozdrav!

Kri na blatu

Že nekaj časa opažam, da je blato zelo gosto in zato s težavo opravim veliko potrebo, takrat opazim malo krvi na papirju. Danes sem po opravljanju potrebe opazila kar nekaj krvi v školjki. Imela sem zelo gosto blato in sem se precej napenjala, čutila sem bolečino in pekoč občutek. Slabokrvna nisem, ker sem imela prejšnji teden pregled krvi.

Spoštovana! Težave ste zelo lepo opisali. Ob trdem blatu se bolj napenjate, takrat vam črevo poči. Takšna razpoka boli. Krvavitve se ob novem odvajanju ponavljajo. O tem sem na Vivinem portalu že večkrat pisal in svetujem, da si nasvete glede črevesne razpoke preberete. Vsekakor vam svetujem, da skrbite za redno in mehko odvajanje. Svetujem tudi masažo zadnjega črevesa z naravnimi mazili s čimer odstanjujete umazanijo iz rane in poživite krvni obtok, kar vse pripomore k boljšemu celjenju. Če se težave v kratkem ne bi pomirile, pa bi vsekakor svetovali bolj temeljit pregled. Lep pozdrav!

Pregled črevesja, prehranska motnja in tesnobnost

Stara sem 44 let in se mi že eno leto pojavlja občutek napetosti v črevesju na levi strani pod rebri. Lani se je pojavila še prehranska motnja, zato sem pri jedi bolj nervozna. Poskušam se umiriti, ampak vem, da teh čustvenih težav ne morem rešiti čez noč. Gastroskopijo sem sicer dobro prenesla, vendar je krajša. Brala sem o možnosti genske analize in preiskave s kapsulo, je tudi to morda alternativa?

Spoštovani!Povedali ste toliko, da je kar težko zaobjeti naenkrat in svetovati enostavno. Res so časi slabi, vendar nikoli ni tako slabo, da se ne bi na koncu pokazala tudi rešitev. Objektivno gledano bi bilo pri vas pametno opraviti koloskopijo, ki bi verjetno ovrgla vaše skrite strahove in skrbi. Koloskopija sama ni nič posebnega – tudi sam sem jo opravil, predvsem zato, da lahko bolnikom verodostojno povem kakšne občutke imaš pri tem. Seveda je sedaj zelo moderna preiskava v sedaciji kot pravite vi oz. s pomirjevali, vendar je tak način lahko tudi dvorezen. Ker je bolnik bolj odsoten oz. ga manj boli, lahko to zdravnika zavede in kljub morebitni oviri ali ovinku bolj energično uvaja inštrument, zato je lahko večja verjetnost, da se črevo poškoduje. Tudi občutljive točke in manjša bolečnost so lahko dobro vodilo za zdravnika, da je tam bolj pazljiv. Glede kapsule lahko povem, da je njena večja vrednost pri preiskavi tankega črevesa, ki je za ostale inštrumentalne preiskave slabše dostopno. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da smo imeli bolnika, ki je bil tako pregledan, pa se je na koncu vseeno izkazalo, da je imel raka na črevesu. Imel je odpor do tega, da bi ga kdor koli tipal “tam zadaj”, vendar bi prav pregled s prstom v hipu rešil težave glede diagnoze. Pravite, da se gastroskopijo že imeli kar je pametno pri težavah, ki jih opisujete – gre za napenjanje v zgornjem delu trebuha. Vsekakor opravite koloskopijo. Če bi se pokazalo, da je vse v redu, kar skoraj ne dvomim, bi ob nadaljevanju težav morda pogledali še, če ne gre morda za preobčutljivost na hrano ali laktozo. Morda vas bodo takšne preiskave pomirile, bojim pa se, da se vam takšna razmišljanja motajo po glavi tako močno, da bi morda rabili specialista, ki bi vam pomagal presekati ta začaran krog. Škoda bi bilo, da se izgubite v takih neoprijemljivih skrbeh. Prepričan sem, da se bodo vaše težave razrešile in boste spet našli smisel življejnja v delu in svojih bližnjih. Pomislite samo koliko ljudem bi vaša pomoč lahko polepšala življenje. Lep pozdrav!

Menstrualni krči ali kaj narobe s črevesjem?

Od februarja letos me vsak dan zvija v spodnjem delu trebuha, stara sem 32 let. Zvijanje je zelo podobno tistemu med menstruacijo. Ginekolog mi je po opravljenih preiskavah rekel, da to ni ginekološko. Aprila sem imela analno trombozo, ki so mi jo rezali. Ni važno kaj jem, imam vedno smrdljive vetrove. Zakaj? Zdravnica me je sedaj poslala na kolonoskopijo, vendar se tako bojim, saj tudi trpim za anksioznostjo in paničnimi napadi. Katere so preiskave, ki bi jih lahko opravila pred tem?

Spoštovani !Zares veliko vprašanj naenkrat. Očitno eni strahovi porajajo druge in se stanje lahko samo poslabšuje. Izgleda, da imate v zadnjiku težave s kakšnim vnetjem ali razpokami (če trdo odvajate še posebej), zato so se žilice že ponovno vnele, kar ni nič nevarnega, prijetno pa tudi ni. Mislim, da smo vam zadnjič pomagali, čeprav vsaj nekaj neprijetnosti ob takem posegu vedno je – vsaj zbadanje, da z injekcijo omrtvimo operativno področje. Glede zavijanja ste opravili že številne preiskave. Včasih je razlog za to lahko tudi preobčutljivost na hrano ali slabo prebavljanje mlečnega sladkorja (laktozna intoleranca). Verjetno bi lažje razčiščevala vaše težave, če pridete na pogovor, kar bi lahko naredili istočasno z oskrbo vaše tromboze. Razmislite o tem, da bi se videla in pogovorila. Zaradi tromboze vas bodo pri nas vzeli prednostno, tako da lahko pridete čim preje (morda jutri ali v začetku naslednjega tedna). Povejte, da sva kontaktirala preko Vivinega portala. Vsekakor mislim, da pri vaši starosti kaj hudega ni pričakovati. Bilo bi pa prav, da se pomirite, ker bi bilo življenje potem vsekakor lepše. Lep pozdrav!

Zarastline v trebuhu

Imela sem večjo ginekološko operacijo, po kateri sicer nimam težav. Lansko leto so se pojavile bolečine v spodnjem levem delu trebuha, abdominalni kirurg mi je določil diagnozo Diverticulitis sigme. Po opravljeni kolonoskopiji je zdravnik predlagal še pregled pri ginekologu in laparoskopijo, kjer bi se ugotovilo ali imam morda vraščeno črevo v zarastline. Trenutno nimam bolečin. Zanima me kakšno je vaše mnenje – kaj narediti v primeru, da imam črevo res vraščeno?

Pozdravljeni!Zarastline v trebuhu so pogosta težava, ki lahko nastane po vsakem operativnem posegu v trebušni votlini. Hude so takrat, kadar gre za resna vnetja v trebuhu (npr. razlit slepič, počen želodec, itd.). Endometrioza povzroča vnetne spremembe ne zaradi okužbe, ampak zaradi ponavljajočih krvavitev, ki jih mora telo pozdraviti, pri tem pa se delajo brazgotinaste spremembe, ki črevo zlepijo. Zlepljanje je organizmu v pomoč, vendar lahko povrzoči tudi škodo, ker se lahko črevesne vijuge stisnejo ali zapletejo. Takrat nastane črevesna zapora. To je pravzaprav redka komplikacija, ki je ni težko prepoznati in jo je včasih potrebno tudi operirati. Ker je črevo sicer prosto gibljivo po trebušni votlini, je v primeru takšnih zarastlin to onemogočeno, zato je lahko tudi težje uvajanje koloskopa ob preiskavi. Svetujem vam, da si zaradi teh zarastlin ne delate prehudih skrbi posebej še, če so vam odstranili jajčnike. Na ta način je prekinjeno tudi delovanje hormonov na endometriozno tkivo in s tem prekinjene tudi krvavitve, ki so ob menstruacijah nastajale. Ob morebitnih težavah se obrnite na svojega zdravnika, ki bo vedel, kako ukrepati naprej.Lep pozdrav!

Občutek neizpraznjenosti in bolečine v predelu trtice

Spoštovani, stara sem 23 let in imam prvič v življenju probleme s črevesjem. Prejšnjo nedeljo sem imela drisko (cel dan), v ponedeljek pa se je stanje umirilo, vendar odvajam pogosteje in imam občutek neizpraznjenosti, napihnjenosti in bolečine v predelu trtice.

Spoštovani!Pri vaših letih imate kar nekaj težav, ki jih je treba resno jemati. Očitno ste imela do sedaj dobre zdravnike. Občutek nepopolnega izpraznjevanja bolniki s težavami zadnjega črevesa večkrat navajajo. Ponavadi gre za otečeno sluznico ali hemoroidalne vozle, ki v analnem kanalu dajejo občutek, da je tam še nekaj, kar bi bilo treba izločiti. Zato bolniki hodijo ponovno na stran in pritiskajo na blato. Ponavadi nekaj malega vseeno izločijo, slabo pa je, ker pri tem potiskajo tudi samo črevo. Če gre samo za hemoroide se ti pričnejo raztegovati in izpadati. Ob tem lahko tudi krvavijo. Otečena sluznica pa se ponavadi umiri. Zdi se mi, da nekaj težav, predvsem občutek bolečine, izhaja tudi zaradi pomislekov v zvezi z vašo spolno izkušnjo. Dan danes se med pogovori in tudi raznimi “nasveti” pojavljajo vse mogoče prakse, ki jih je treba jemati z zadržkom. Iz poročil o okužbah s humanim papiloma virusom je znano, da je analna sluznica veliko bolj občutljiva in dojemljiva za okužbe. Omenjate, da je šlo pri vas za draženje s prstom in ne za penetracijo. V tem primeru bi prej pričakoval poškodbo z nohtom, vendar kake krvavitve ne omenjate. Iz enega samega dogodka bi si težko razlagal bolečine, ki jih navajate v predelu trtice. Včasih nam na pregledu bolniki povedo o poškodbi tega predela, kot npr. trd padec na zadnjico ali udarec (brca) v ta predel. Za enkrat menim, da ni kakega večjega razloga za strah, predvsem ne v zvezi z vašo operacijo kožnih sprememb. Vsekakor pa ostanite pod kontrolo vašega lečečega zdravnika in se po potrebi oglasite tudi na proktološki pregled. Lep pozdrav!

Bolečine v črevesju

Letos sem bila operirana, hernioplastica z mrežico ventralex. Po skoraj dveh mesecih imam vedno večje bolečine v spodnjem desnem predelu debelega črevesja, ki se širi od spodaj navzgor, vedno po obroku. Kadar krči minejo imam še zmeraj prisotne bolečine.

Danes je običajni način operiranja dimeljskih kil operacija z mrežico (po opisu verjetno gre za dimeljsko kilo).Težave, ki jih navajate pa za tak poseg niso običajne. Naredili so vam že zelo veliko preiskav, ki niso pokazale nič pametnega. Nasveti glede odvajanja so bolj splošni, ne vem sicer zakaj so vam svetovali pitje parafinskega olja, ker je na razpolago več drugih, bolj prijetnih stvari.Bolečine, ki jih opisujete, so neznačilne. Najprej bi morda pomislil, da so v zvezi z morebitnim popuščanjem hernioplastike, tako da se del črevesa uščipne v trebušni steni, ki popušča. Morda bi koristila ponovitev UZ preiskave, ki je od vseh narejenih preiskav še najcenejša. Če delate takšno preiskavo pri istem zdravniku, bi morda zaznali kake spremembe v smeri, o kateri razmišljam sam (ponovitev kile). Zelo redko bi zaradi takšne operacije prišlo do zarastlin v trebušni votlini, ki bi lahko predstavljale oviro prehajanju črevesne vsebine. Mogoče ne bi bilo narobe, če se osebno vidiva in bi si lahko s kliničnim pregledom in pregledom dokumentacije ustvaril boljšo sliko. Pripovedujete mi predvsem o težavah, ki bi jih lahko pripisali debelemu črevesu, zato morda ne bi bilo narobe, če opravite še koloskopijo. Prav težave, ki jih omenjate na koncu (občutek nepopolnega izpraznjevanja) bi govorile za prebavne težave – še najprej za hemoroide ali spuščeno črevo.Naš kontakt je info@iatros.si. Če se boste prijavljala omenite, da sva govorila preko Vivinega portala in da želite, da vas pregledam jaz.Lep pozdrav doc.dr. Pavle Košorok

Odpri vse
Zapri vse