Medicinski center Iatros

Drugo

Preventivni pregled za polipozo?

V naši družini imajo vsi črevesne polipe. Oče je pred štirimi leti umrl zaradi črevesnega raka. Jaz sem edini, ki še nisem bil na pregledu zaradi črevesja. Slišal sem, da je družinska polipoza dedna in da se pogosto sprevrže v črevesnega raka, zato so potrebni redni preventivni pregledi. Star sem 39 let, je smiselno, da grem na pregled? Kaj bo z mojimi otroki? Kdaj naj jih, če sploh, odpeljeva na pregled črevesja?

Dragi Ivo,vprašanje, ki ste ga zastavili je zelo smiselno. Pametno je, da ukrepate takoj. Družinska polipoza je redka bolezen in ni rečeno, da morajo biti prizadeti vsi potomci. Bolj verjetna je polipoza, ki se v nekaterih družinah pojavlja pogosteje. Vsekakor bi natančno diagnozo lahko postavil le strokovnjak. Najprimernejši pregled je koloskopija. Preiskava resda ni prijetna, vendar vam bo odvzela hude skrbi. Dejstvo, da je vaš oče zbolel za rakom širokega črevesa, je vsekakor razlog za pozornost vsega sorodstva. V očetovi liniji so morda še živi njegovi bratje ali sestre, ki bi jih bilo pametno preventivno pregledati. V drugi vrsti svetujemo pregled potomcev bolnika, med katere spadate tudi vi. Pri sorodnikih vedno iščemo spremembe, ki niso rakaste, vendar bi utegnile pozneje pripeljati do resne bolezni. S presejalnimi preiskavami (koloskopija) ponavadi v družini najdemo nekaj posameznikov s polipoznimi spremembami, za druge pa se izkaže, da niso podedovali nagnjenja do sprememb na sluznici. Otroke sorodnikov, pri katerih zdravnik najde spremembe, je treba opozoriti, naj gredo na pregled ob morebitni krvavitvi na črevo, po štiridesetem letu starosti pa tudi v primeru, da so brez znakov bolezni.Zelo vesel bi bil, da bi pri pregledu pri vas ugotovili, da ste zdravi. Ko je bil oče bolan, so s tumorskimi markerji sledili morebitni ponovitvi bolezni. Ne bi vam priporočal, da čakate tako dolgo, da bi tumorski markerji postali pozitivni tudi pri vas. Boljši je preventivni pregled, ki vam bo omogočil mirno življenje. Pogumno se čimprej odločite za pregled!

Hemoroidi in spolni odnosi

Ali je mogoče, da hemoroidi nastanejo zaradi spolnih odnosov?

Vprašanje je verjetno postavil spolni partner. Težko si predstavljamo, da bi pri analnih spolnih odnosih prišlo do povečanih hemoroidalnih vozlov. Bolj verjetno je, da so nastale poškodbe (fisure), ki so tudi trdovratne in se celijo dalj časa; res pa je, da oteklina na zunanjem anusu včasih spominja na hemoroide. Zaradi take razpoke bi lahko prišlo do nenadnega zapleta, tromboze zunanjega vozla, ki ga najenostavneje rešimo z manjšim kirurškim posegom. V  proktološki praksi ne opažamo veliko homoseksualnih partnerjev, ki bi imeli proktološke težave.Lep pozdrav!

Težave z odvajali

Precej let sem jemala odvajalne tablete, zlasti na potovanjih in pri občasnih zaprtjih. Še pomislila nisem, da so škodljive. Naredili so mi koloskopijo, kjer k sreči niso našli nič nenavadnega, zdravnica pa mi je rekla, da imam potemnjeno sluznico zaradi zlorabe odvajal. Ta misel mi ne da miru. Rada bi vedela, ali je to nevarno. Je ozdravljivo? Blato je kašasto, poleg tega imam vedno občutek, da se nikoli ne iztrebim dovolj. Tudi če grem na stranišče več kot enkrat na dan, mi v črevesju ostane precej blata. Zaradi vsega tega sem začela uporabljati klistir, ki omili vnetje v črevesju, čeprav je potem razdraženo in me boli. Zaradi vseh naštetih težav sem obupana, zato vam bom hvaležna za odgovor.

Najprej vam svetujem, da si ničesar ne očitate. Bolniki z zaprtjem zelo pogosto uporabljajo odvajalne čaje, ki so močno odvajalo, vendar ga nikoli ne priporočamo za dolgotrajno rabo. Pogost stranski učinek jemanja odvajal je temneje obarvana sluznica črevesa (melanoza). Pojav ni nevaren; lahko si ga razlagamo kot nekakšno tetovažo črevesa s snovmi odvajalnega čaja.V vašem primeru, zlasti zaradi mladosti, bi bilo primerno temeljito pregledati črevo, predvsem ker je možno, da gre za posebne vrste obolenje (Hierschprungova bolezen), pri katerem je del črevesa brez pravega oživčenja in na tem mestu blato zastaja. Z operacijo je mogoče težavo primerno urediti. V novejšem času so pogoste tudi encimske motnje, ki povzročajo počasno gibanje črevesa (pomanjkanje citokromoksidaze – COX). Vse te preiskave bi zahtevale preiskave v bolnišnici. Vsekakor si lahko pomagate na številne načine, predvsem z dieto, pitjem Donata in z drugimi mehčali, včasih tudi z močnejšimi odvajali, ki pa jih za daljšo uporabo odsvetujemo. Neškodljivo in spodbujajoče za črevo je tudi klistiranje, ki se ga lahko brez težav naučite. Vaše slabo počutje je morda povezano tudi s skrbmi, saj je znano, da duševnost močno vpliva na vsakodnevno življenje. Priporočam, da najprej poskusite s preprostimi nasveti, če pa se stanje po približno pol leta ne bi uredilo, se posvetujte z zdravnikom za morebitno diagnostiko zgoraj navedenih, vendar redkih bolezni.Pogum velja!

Sum na Crohnovo bolezen

Mojemu 35-letnemu partnerju so po preiskavah ugotovili sum na Crohnovo bolezen. Ob tem je dobil veliko zdravil. Zdravil ga je strah, ne želi jih jemati. Kako to, da še niso potrdili ali ovrgli suma na to bolezen po kolonoskopiji? Zanima me, koliko je na bolezen mogoče vplivati s prehrano?

Crohnova bolezen je v resnici neprijetno obolenje, zato je pametno upoštevati nasvete izkušenih praktikov – ljudi, ki takšno bolezen pogosto zdravijo. Pri koloskopiji so gotovo vzeli tudi vzorce tkiva za histološko preiskavo. Morda izvida še ni. Velikokrat se zgodi, da iz tkiva ni mogoče z gotovostjo potrditi bolezni, ker se klinična slika še ni razvila v celoti. Vsekakor je na obolelo črevo mogoče vplivati s prehrano, saj bi hrana ki draži prav gotovo povzročila poslabšanje. Vem, da je treba jemati ob tej bolezni precej zdravil, svetujem vam, da upoštevate navodila vašega lečečega zdravnika.

Ponavljajoči se hemoroidi

Pogosto se mi pojavljajo hemoroidi, je to morda simptom kake hujše/druge bolezni, kot je na primer rak debelega črevesa?

Hemoroidi niso povezani z rakom, le redko bi bili lahko v povezavi s kako drugo boleznijo – npr. ciroza jeter. Nekateri ljudje so bolj nagnjeni k tem težavam. Pogosto je v isti družini več primerov. Opažate, da prehrana tudi vpliva na to, predvsem zaprtje. Ob dietnih prekrških (pikantna hrana, alkohol) pa so težave prav gotovo povečajo. Hemoroide zdravimo najprej konzervativno, če pa izpadajo pomaga le operacija.

Srbeči anus

Že kar lep čas imam težave s srbečico v anusu: včasih me precej zasrbi in potem srbi dokler se ne popraskam. Ko je anus “napet” pa manjši delček “pade ven” in ga moram s prstom potisniti nazaj. Pred pol leta sem občasno tudi krvavel iz tega dela. Pri zdravniku sem dobil napotnico in nekakšno kremo proti vnetju, ki so mi jo zmešali v lekarni. Kaj menite o vsem vi?

Glede na to, da opisujete izpadanje, je vsekakor pametno, da greste na pregled k specialistu proktologu. Srbenje je lahko spremljajoči znak pri več težavah (razpoka, vneti vozli, gljivice), zato je potreben pregled.Sprememba, ki vam izpada je lahko povečana analna papila ali vozel, redkeje kaj drugega. Mazanje brez prave diagnoze je lahko tudi nevarno, posebej v primerih, ko se za težavami skriva rak (kar pa pri vašem opisu prav gotov ni). Lep pozdrav!

CT trebuha?

Marca sem imela operacijo žolča, vsake toliko časa čutim nekakšno rahlo bolečino na desni strani. Naredila sem kolonoskopijo – delno, saj mi na desni strani (na ovinku) zdravnik mogel priti čez, do ovinka je bilo vse b.p.. Čez dve leti imam kontrolo. Zdaj me pa vseeno skrbi. Povejte mi prosim, bi bilo dobro, da grem še na CT trebuha?

Očitno je šlo pri vas za zarastline, ki nastanejo v trebuhu zaradi različnih vzrokov. Kolonoskopija je zaradi tega včasih res bolj težavna. Zato je bila pri vas narejana le do polovice črevesa. Mislim, da je zdravnik iz izkušenj sklepal, da kaj hudega ne more biti, saj sicer ne bi svetoval nove preiskave šele čez dve leti. Mislim, da CT v tem primeru ni smiselen, morda bi bilo bolj pametno oddati blato za pregled na skrito krvavitev ali narediti irigografijo. Predvsem pa se pomirite, ker zaenkrat nič ne izgleda, da bi šlo za kako resno obolenje. Lep pozdrav, dr. Košorok

Kaj so hemoroidi?

Zadnje dni se veliko sliši o hemoroidih, sam pa sploh ne vem, kakšna bolezen to je. Prosim, da na grobo razložite za kaj se pri tej bolezni gre.

Pozdravljeni! O hemoroidih bi na spletnih straneh verjetno veliko izvedel. Lahko pogledate geslo “proktologija (zadnja verzija)”, kjer si boste hemoroide lahko ogledali na sliki. Hemoroidi so žilni vozli, tako kot krčne žile in delajo težave kadar se preveč povečajo. Takrat se lahko tudi vnamejo in krvavijo. Pri hemoroidih mora bolnik paziti na redno in mehko odvajanje, saj trdo blato stanje samo poslabšuje. Hemoroidi so nadloga s katero se bolnik spopada dokler se ne odloči za zdravljenje. Odlašanje pač pomeni, da se bolezen razvija naprej, vendar nikoli v rakavo obolenje. Lep pozdrav!

Hemoroidi po operaciji in kolesarjenje

Pred mesecem sem imel operacijo, kjer so mi odstranili zunanji hemoroid. Sedaj sem opazil, da mi ponovno izstopajo manjši vozli. Koliko časa po operaciji bi lahko prišel na pregled in opravil morebitno ligaturo ali kaj podobnega? Zanima me ali je za nastanek hemoroidov lahko krivo tudi prekomerno kolesarjenje na trdih sedežih in koliko časa po operaciji naj ne bi sedel na kolo?

Spoštovani !Vneti zunanji vozli so pogosta težava, ki jo z manjšo operacijo odpravimo. Očitno imate težave tudi z notranjimi vozli. Vsekakor bi morali opraviti pregled, da se ugotovi za kakšne težave v resnici gre. V vsakem primeru pa svetujemo čimprejšni pregled, če se pri vas pojavljajo krvavitve. Populacija od 50 do 70 leta je zajeta v programu SVIT, ki ga zelo podpiramo, vendar odziv še vedno ni tak, kot bi si ga želeli. Povabilo SVIT-a v pisni obliki je prijazen dopis na katerega se vsekakor spodobi odgovoriti v vsakem primeru. Če je izvid negativen ste lahko mirni, vse ostale težave lahko rešujemo takrat, ko se pojavijo. Velikokrat me bolniki sprašujejo v zvezi s kolesarjenjem. Kolesarski sedež se opira na kosti medenice in ne pritiska na zadnjik (bolj na sečnico pri moškem). Težave z zadnjikom bi občutili takrat, ko bi šlo za kako resno spremembo na samem zadnjiku ali ob njem (tromboza vozla, absces). Lep pozdrav!

Biološka zdravila, Crohnova bolezen in cepljenje

Zanima me, če je potrebno pred prvo aplikacijo bioloških zdravil, ki so mi bila predpisana zaradi Crohnove bolezni, opraviti cepljenje proti hepatitisu B?

Spoštovani !Vprašanje je zelo delikatno in bi ga bilo pametno nasloviti na zdravnika, ki vam predpisuje biološko zdravljenje. Cepljenje proti hepatitisu je vsekakor smiselno. Zdravstveni delavci se cepimo proti tej virusni okužbi. Iz sodelovanja s kolegi gastroenterologi pa vemo, da je potrebno pred uvedbo biološkega zdravljenja zdraviti vse gnojne okužbe, ki bi se sicer ob uvedeni terapiji poslabšale. Lep pozdrav!

Zelena barva blata

Že nekaj časa je barva mojega blata zelenkasta, včasih je bilo blato obarvano rjavo. Je takšna barva normalna, zakaj se je začela pojavljati in, če je vse v redu, ali obstaja sum kakšnega obolenja?

Spoštovani !Nič ne pišete koliko ste stari, kar bi včasih pri odgovorih tudi pomagalo. Še najprej bi pomislil na težave v zvezi z žolčnikom, zato bi svetoval UZ pregled trebuha. Znano je, da alkohol dela težave predvsem na zadnjem črevesu in hemoroidih. Glede na leta bi vas bilo potrebno tudi vprašati ali ste opravili preiskave v okviru programa SVIT. Sicer pa svetujem pogovor z vašim osebnim zdravnikom, ki naj vas napoti na nekaj preiskav (laboratorij, UZ trebuha, koloskopija, po potrebi še kaj drugega).Lep pozdrav!

Kandida in druge težave

Že 3-4 leta me pestijo zelo moteči simptomi: zelo slabo počutje, čuden okus v ustih, splošna slabost, napihnjenost skoraj po vsaki jedi, sedaj so se začele bolečine v predelu ledvic, pod desnim rebrom, napadi mrzlice po celem telesu, občutek vročine po licu, čedalje bolj me bolijo ramena, komolci in tudi zapestje, pojavlja se zaprtost in driska, tudi nekakšne bolečine v trebuhu in tudi v prsnem košu, nekakšni napadi tesnobe in še bi se kaj našlo. Na forumih sem zasledila moje simptome in mislim, da bi lahko imela te glivice (ne vem kako naj se izrazim) KANDIDO. Prosila bi vas, da mi poveste kam naj grem na pregled ali testiranje za kandido, saj zdravnici ne upam povedati, ker pravi da so živci.

Spoštovani !Našteli ste mi toliko težav, da sploh ne vem katerega specialista bi svetoval. Najprej vam čestitam, da se tako pogumni in imate 5 otrok. Upam, da vam že začenjajo malo pomagati. Okužba s kandido je zelo “moderna bolezen” in ji morda dajejo celo preveliko težo. Mislim, da je ukvarjanje s tem postalo že malo konjiček alternativne medicine. Ob preveliki teži so razna hujšanja lahko nevarna. Če gre za resen namen, je pametno, da poiščete pomoč v katerem od zdravstvenih domov, ki ponavadi organizira skupino za zdravo življenje in običajno tudi omogoči telovadbo. Redna vadba je vsekakor koristna. Pametno bi bilo razmisliti ali gre pri vas za kake stresne situacije, ki povzročajo slabo počutje. Najbolj bi vam moral poznati vaš zdravnik, zato menim, da se mu le zaupajte. V proktološko ambulanto po mojem nima smisla hoditi na razčiščevanje takih težav. Lep pozdrav!

Kemoterapija in zdravilišče

Moj brat je bil v začetku lanskega leta operiran na črevesju, imel kemoterapijo, jeseni še eno operacijo na jetrih, spet kemoterapijo. Čaka ga še 5 kemoterapij, počuti se dobro. Za rojstni dan bi mu rada poklonila oddih v zdravilišču, pa me zanima, če se lahko kopa v termalni vodi, dobi kakšno sprostitveno masažo…

Spoštovani !Vaš brat je bil prav gotovo zelo resno bolan in je imel kasneje tudi zahtevno zdravljenje. Vsekakor je vaša velikodušnost glede zdravilišča razveseljiva. Če bi sklepal na daleč, bi mu zdravljenje vsekakor koristilo. Morda bi bilo bolje, če ne bi bil čisto sam. Vsekakor pa vam svetujem, da se preje posvetujete z njegovim lečečim zdravnikom, ki najbolje pozna njegovo trenutno zdravstveno stanje in tudi plan dodatnih kemoterapij. Lep pozdrav!

Valjasta izboklina v spodnjem desnem delu trebuha

Star sem 31 let in normale teže. Opravil sem rektoskopijo zaradi notranjih hemoroidov. Pri pregledu je bilo vse ok. Vendar pa sem kmalu po pregledu na spodnji desni strani trebuha začutil valjasto izboklino po operaciji, ki poteka v področju kile. Zanima me ali obstaja možnost, da se na desni strani nahaja kakšen tumor, ki blokira pretok blata ali pa je to res le posledica pomanjkanja gibanja.

Spoštovani !Opisujete, da ste pred kratkim opravili rektoskopijo, iz nadaljnega besedila bi sklepal, da ste bili tudi operirani. Ne da se natančno sklepati ali ste bili operirani zaradi kile. Sprememb v odvajanju in krvavitev niste opažali. Pri suhih ljudeh med katere po podatkih bolj kot ne spadate tudi vi, se desno spodaj v trebuhu tipa začetek debelega črevesa (cekum), ki je ponavadi dobro premakljiv in tipanje ni boleče. Seveda je vedno treba gledati celovito. Opisujete, da je teža stalna. Morda bi bilo primerno napraviti še nekaj enostavnih preiskav krvi (sedimentacija, levkociti). Ali je bila sprememba, ki jo opisujete vidna tudi na ultrazvoku. Opisujete samo, da ni bilo videti kile. Začetni del debelega črevesa je včasih tudi bolj napihnjen, kar rado povzroča krče, napihnjenost se lahko tudi spreminja. Brez pregleda bi težko govorili o resni diagnozi. Tak pregled prav gotovo lahko opravi tudi vaš lečeči zdravnik. Morda vas na hitro malo pomiri tudi ugotovitev, da vsaka tipljiva sprememba v trebuhu še ni rakast tumor. Pametno pa je spremembo opazovati in gledati na to ali se spreminja (velikost, občutljivost, bolečnost, itd.). Lep pozdrav!

Odpri vse
Zapri vse