Medicinski center Iatros

Preiskave

Preventivni pregled za polipozo?

V naši družini imajo vsi črevesne polipe. Oče je pred štirimi leti umrl zaradi črevesnega raka. Jaz sem edini, ki še nisem bil na pregledu zaradi črevesja. Slišal sem, da je družinska polipoza dedna in da se pogosto sprevrže v črevesnega raka, zato so potrebni redni preventivni pregledi. Star sem 39 let, je smiselno, da grem na pregled? Kaj bo z mojimi otroki? Kdaj naj jih, če sploh, odpeljeva na pregled črevesja?

Dragi Ivo,vprašanje, ki ste ga zastavili je zelo smiselno. Pametno je, da ukrepate takoj. Družinska polipoza je redka bolezen in ni rečeno, da morajo biti prizadeti vsi potomci. Bolj verjetna je polipoza, ki se v nekaterih družinah pojavlja pogosteje. Vsekakor bi natančno diagnozo lahko postavil le strokovnjak. Najprimernejši pregled je koloskopija. Preiskava resda ni prijetna, vendar vam bo odvzela hude skrbi. Dejstvo, da je vaš oče zbolel za rakom širokega črevesa, je vsekakor razlog za pozornost vsega sorodstva. V očetovi liniji so morda še živi njegovi bratje ali sestre, ki bi jih bilo pametno preventivno pregledati. V drugi vrsti svetujemo pregled potomcev bolnika, med katere spadate tudi vi. Pri sorodnikih vedno iščemo spremembe, ki niso rakaste, vendar bi utegnile pozneje pripeljati do resne bolezni. S presejalnimi preiskavami (koloskopija) ponavadi v družini najdemo nekaj posameznikov s polipoznimi spremembami, za druge pa se izkaže, da niso podedovali nagnjenja do sprememb na sluznici. Otroke sorodnikov, pri katerih zdravnik najde spremembe, je treba opozoriti, naj gredo na pregled ob morebitni krvavitvi na črevo, po štiridesetem letu starosti pa tudi v primeru, da so brez znakov bolezni.Zelo vesel bi bil, da bi pri pregledu pri vas ugotovili, da ste zdravi. Ko je bil oče bolan, so s tumorskimi markerji sledili morebitni ponovitvi bolezni. Ne bi vam priporočal, da čakate tako dolgo, da bi tumorski markerji postali pozitivni tudi pri vas. Boljši je preventivni pregled, ki vam bo omogočil mirno življenje. Pogumno se čimprej odločite za pregled!

Težave z iztrebljanjem

Po histerektomiji (odstranitvi maternice), ki so mi jo naredili pred dvema letoma, imam hude težave z odvajanjem blata. Če ne jemljem odvajal, sploh ne čutim potrebe po iztrebljanju. Ali mislite, da moram na kolonoskopijo?

Spoštovani !Težave z zaprtjem so ene od najpogostejših s katerimi se srečujemo v ambulantah. Lahko se pojavljajo že v mladosti, vendar običajno postanejo nadležne v starejših letih. Tu ljudje delajo največ napak, ker takoj pričnejo z uporabo najmočnejših odvajal, ki so na razpolago. Danes si prizadevamo, da bi vzroke zaprtja bolj natančno opredelili. Včasih gre za zaprtje, ko je leno celo črevo, zelo pogosto pa vidimo, da se blato ustavi povsem na koncu. Takšno stanje je takrat, ko gre za povešeno medenično dno in začetno izpadanje črevesa, ki se natlači nad mišico zapiralko in preprečuje, da bi lahko blato izločili. Svetujemo, da se prijavite na pregled, kjer bi lahko s preiskavami ugotovili za kakšne vrste zaprtja gre. Ne moremo reči, da je pri vas zaprtje posledica ginekološke operacije, lahko pa je bila tudi maternica odstranjena zaradi popuščanja medeničnega dna, ki se lahko kaže na različnih organih (mehur, maternica, črevo). Lep pozdrav!

CT trebuha?

Marca sem imela operacijo žolča, vsake toliko časa čutim nekakšno rahlo bolečino na desni strani. Naredila sem kolonoskopijo – delno, saj mi na desni strani (na ovinku) zdravnik mogel priti čez, do ovinka je bilo vse b.p.. Čez dve leti imam kontrolo. Zdaj me pa vseeno skrbi. Povejte mi prosim, bi bilo dobro, da grem še na CT trebuha?

Očitno je šlo pri vas za zarastline, ki nastanejo v trebuhu zaradi različnih vzrokov. Kolonoskopija je zaradi tega včasih res bolj težavna. Zato je bila pri vas narejana le do polovice črevesa. Mislim, da je zdravnik iz izkušenj sklepal, da kaj hudega ne more biti, saj sicer ne bi svetoval nove preiskave šele čez dve leti. Mislim, da CT v tem primeru ni smiselen, morda bi bilo bolj pametno oddati blato za pregled na skrito krvavitev ali narediti irigografijo. Predvsem pa se pomirite, ker zaenkrat nič ne izgleda, da bi šlo za kako resno obolenje. Lep pozdrav, dr. Košorok

Pregled črevesja, prehranska motnja in tesnobnost

Stara sem 44 let in se mi že eno leto pojavlja občutek napetosti v črevesju na levi strani pod rebri. Lani se je pojavila še prehranska motnja, zato sem pri jedi bolj nervozna. Poskušam se umiriti, ampak vem, da teh čustvenih težav ne morem rešiti čez noč. Gastroskopijo sem sicer dobro prenesla, vendar je krajša. Brala sem o možnosti genske analize in preiskave s kapsulo, je tudi to morda alternativa?

Spoštovani!Povedali ste toliko, da je kar težko zaobjeti naenkrat in svetovati enostavno. Res so časi slabi, vendar nikoli ni tako slabo, da se ne bi na koncu pokazala tudi rešitev. Objektivno gledano bi bilo pri vas pametno opraviti koloskopijo, ki bi verjetno ovrgla vaše skrite strahove in skrbi. Koloskopija sama ni nič posebnega – tudi sam sem jo opravil, predvsem zato, da lahko bolnikom verodostojno povem kakšne občutke imaš pri tem. Seveda je sedaj zelo moderna preiskava v sedaciji kot pravite vi oz. s pomirjevali, vendar je tak način lahko tudi dvorezen. Ker je bolnik bolj odsoten oz. ga manj boli, lahko to zdravnika zavede in kljub morebitni oviri ali ovinku bolj energično uvaja inštrument, zato je lahko večja verjetnost, da se črevo poškoduje. Tudi občutljive točke in manjša bolečnost so lahko dobro vodilo za zdravnika, da je tam bolj pazljiv. Glede kapsule lahko povem, da je njena večja vrednost pri preiskavi tankega črevesa, ki je za ostale inštrumentalne preiskave slabše dostopno. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da smo imeli bolnika, ki je bil tako pregledan, pa se je na koncu vseeno izkazalo, da je imel raka na črevesu. Imel je odpor do tega, da bi ga kdor koli tipal “tam zadaj”, vendar bi prav pregled s prstom v hipu rešil težave glede diagnoze. Pravite, da se gastroskopijo že imeli kar je pametno pri težavah, ki jih opisujete – gre za napenjanje v zgornjem delu trebuha. Vsekakor opravite koloskopijo. Če bi se pokazalo, da je vse v redu, kar skoraj ne dvomim, bi ob nadaljevanju težav morda pogledali še, če ne gre morda za preobčutljivost na hrano ali laktozo. Morda vas bodo takšne preiskave pomirile, bojim pa se, da se vam takšna razmišljanja motajo po glavi tako močno, da bi morda rabili specialista, ki bi vam pomagal presekati ta začaran krog. Škoda bi bilo, da se izgubite v takih neoprijemljivih skrbeh. Prepričan sem, da se bodo vaše težave razrešile in boste spet našli smisel življejnja v delu in svojih bližnjih. Pomislite samo koliko ljudem bi vaša pomoč lahko polepšala življenje. Lep pozdrav!

Menstrualni krči ali kaj narobe s črevesjem?

Od februarja letos me vsak dan zvija v spodnjem delu trebuha, stara sem 32 let. Zvijanje je zelo podobno tistemu med menstruacijo. Ginekolog mi je po opravljenih preiskavah rekel, da to ni ginekološko. Aprila sem imela analno trombozo, ki so mi jo rezali. Ni važno kaj jem, imam vedno smrdljive vetrove. Zakaj? Zdravnica me je sedaj poslala na kolonoskopijo, vendar se tako bojim, saj tudi trpim za anksioznostjo in paničnimi napadi. Katere so preiskave, ki bi jih lahko opravila pred tem?

Spoštovani !Zares veliko vprašanj naenkrat. Očitno eni strahovi porajajo druge in se stanje lahko samo poslabšuje. Izgleda, da imate v zadnjiku težave s kakšnim vnetjem ali razpokami (če trdo odvajate še posebej), zato so se žilice že ponovno vnele, kar ni nič nevarnega, prijetno pa tudi ni. Mislim, da smo vam zadnjič pomagali, čeprav vsaj nekaj neprijetnosti ob takem posegu vedno je – vsaj zbadanje, da z injekcijo omrtvimo operativno področje. Glede zavijanja ste opravili že številne preiskave. Včasih je razlog za to lahko tudi preobčutljivost na hrano ali slabo prebavljanje mlečnega sladkorja (laktozna intoleranca). Verjetno bi lažje razčiščevala vaše težave, če pridete na pogovor, kar bi lahko naredili istočasno z oskrbo vaše tromboze. Razmislite o tem, da bi se videla in pogovorila. Zaradi tromboze vas bodo pri nas vzeli prednostno, tako da lahko pridete čim preje (morda jutri ali v začetku naslednjega tedna). Povejte, da sva kontaktirala preko Vivinega portala. Vsekakor mislim, da pri vaši starosti kaj hudega ni pričakovati. Bilo bi pa prav, da se pomirite, ker bi bilo življenje potem vsekakor lepše. Lep pozdrav!

Odpri vse
Zapri vse