Medicinski center Iatros

Spremembe anusa in okolice

Srbeč anus

Že kar lep čas imam težave s srbečico v anusu: včasih me precej zasrbi in potem srbi dokler se ne popraskam. Ko je anus “napet” pa manjši delček “pade ven” in ga moram s prstom potisniti nazaj. Pred pol leta sem občasno tudi krvavel iz tega dela. Pri zdravniku sem dobil napotnico in nekakšno kremo proti vnetju, ki so mi jo zmešali v lekarni. Kaj menite o vsem vi?

Glede na to, da opisujete izpadanje, je vsekakor pametno, da greste na pregled k specialistu proktologu. Srbenje je lahko spremljajoči znak pri več težavah (razpoka, vneti vozli, gljivice), zato je potreben pregled.Sprememba, ki vam izpada je lahko povečana analna papila ali vozel, redkeje kaj drugega. Mazanje brez prave diagnoze je lahko tudi nevarno, posebej v primerih, ko se za težavami skriva rak (kar pa pri vašem opisu prav gotov ni). Lep pozdrav!

Odvečna koža anusa

Po porodu sem imela težave z zaprtjem in pojavom manjše temne bulice, ki se je čez čas izpraznila, ostala pa je odvečna koža, ki me iz estetskega vidika moti. Zanima me, kako se lahko odstrani ta odvečna koža?

Spoštovani!Kožne gube so bolj estetska težava. Morda včasih delajo težave zaradi higiene. Podvezovanje bi bilo zelo boleče, zato take gube vedno le operiramo. Če bi se za kaj takega odločili, se javite na pregled. Lep pozdrav!

Gnojenje ob zadnjiku

Moj fant ima v predelu anusa ima približno 2cm dolgo, za tanek svinčnik debelo, dvignjeno, napeto kožo, ki ga srbi. Zgodilo se je, da sem na stolu, kjer je sedel, opazila krvav madež. Bilo je na eni strani odprto, iz tega je tekla kri, koža je bila temno vijolične barve in še malo gnoja je bilo zraven, kar grozno za videti. Pravi, da je izginilo, jaz mu pa ne verjamem. Pokazati mi noče več.

Spoštovani!Težava, ki ste jo odkrili pri vašem fantu je vsekakor resna in zahteva temeljit pregled. Po opisu gre najverjetneje za gnojenje ob zadnjiku. Ker omenjate, da ste videli tudi gnoj, je zelo verjetno, da se je vnetje že predrlo. Takšne težave se lahko začasno umirijo, za resno zdravljenje pa je potrebna temeljita kirurška obravnava. Mazanje lahko morda malo in začasno pomaga. Za vrsto zdravljenja bi se lahko odločili, ko bi takšnega bolnika pregledali. Vsekakor svetujem pregled pri ustreznem specialistu. Če ne bo naredil nič, se mu stanje sicer lahko pomiri, vendar lahko pride do ponovnega hudega vnetja čez čas. Lep pozdrav!

Izrastki v anusu

Med umivanjem sem začutila 3 izrastke, ki niso ravno mehki. Kakšni so še znaki bradavic v anusu? Večkrat sem hodila na veliko potrebo in sem si s tem tudi razdražila kožo, malo me je srbelo in občasno je anus vijolične barve-vendar redko. Drugače nimam nobenih težav.

Spoštovani!Vse kar pišete bi bilo treba videti in preveriti. Nič kar ste mi napisali pa ne izgleda nevarno. Svetujem, da se prijavite na pregled. Lep pozdrav!

Hemoroidi pri otroku

Moj sin je star 10 let in ima zunanji hemoroid. Sicer ne krvavi, je pa kar velika bulica. Prosila bi, če mi lahko svetujete, kako jo zmanjšati ali ozdraviti, da bi izginila.

Spoštovani!Po vašem opisu bi šlo verjetno za vnetje zunanjega vozla, ki lahko nastane tudi pri majhnem otroku. Še pogosteje so pri malih otrokih razpoke v zadnjiku. Možno je, da je šlo za kaj takega tudi pri vašem otroku. Skozi takšno razpoko lahko uderejo klice in prizadenejo žilo, kjer se nato naredi krvni strdek. Stanje ni nevarno, je pa neprijetno in celjenje traja malo dalj časa. Če se bolnik javi v prvih parih dneh po nastanku take oteklinice, lahko pomagamo z manjšo operacijo. Za všega sina je verjetno že prepozno. Uporabljajte kakšna naravna mazila ali mazila za nego zadnjika, ki jih dobite v lekarni. Pri odraslem človeku s podobnimi težavami bi svetovali tudi vsekakor bolj temeljit pregled, da bi izključili morebitne druge (predvsem nevarne) bolezni. Lep pozdrav!

Izrastek na anusu

Pred kakšnim tednom sem opazila, da se mi je pojavil izrastek: pol centimetra, trd in boleč, lahko bi rekla, da je podoben hipertrofirani analni papili, vsaj kolikor sem brskala po internetu… Zanima pa me, ali je obisk zdravnika nujen ali je kakšna možnost, da mi to izgine?

Spoštovani!Brskanje po internetu včasih lahko tudi škoduje. Morda bi bilo bolj pametno, če bi brskali po Vivini spletni strani, kjer sem o številnih težavah z zadnjikom že govoril. Kot opisujete, je bolj verjetno, da je zatrdlina nastala nenadoma in gre za trombozo zunanjega hemoroidalnega vozliča. Težavo lahko rešimo z manjšo operacijo. Prav za to težavo je kirurško zdravljenje najbolj priporočljivo. Brez kirurške pomoči pa se takšna težava lahko zakomplicira, kasneje predre in krvavi, seveda pa se lahko po daljšem času tudi umiri.Vsem, ki se jim nenadoma pojavi boleča oteklina ob zadnjiku svetujem, da poiščejo kirurga, ki bo z manjšim posegom odstranil krvni strdek.Lep pozdrav!

Odpri vse
Zapri vse