Medicinski center Iatros

Težave po operativnih posegih

Kemoterapija in zdravilišče

Moj brat je bil v začetku lanskega leta operiran na črevesju, imel kemoterapijo, jeseni še eno operacijo na jetrih, spet kemoterapijo. Čaka ga še 5 kemoterapij, počuti se dobro. Za rojstni dan bi mu rada poklonila oddih v zdravilišču, pa me zanima, če se lahko kopa v termalni vodi, dobi kakšno sprostitveno masažo…

Spoštovani !Vaš brat je bil prav gotovo zelo resno bolan in je imel kasneje tudi zahtevno zdravljenje. Vsekakor je vaša velikodušnost glede zdravilišča razveseljiva. Če bi sklepal na daleč, bi mu zdravljenje vsekakor koristilo. Morda bi bilo bolje, če ne bi bil čisto sam. Vsekakor pa vam svetujem, da se preje posvetujete z njegovim lečečim zdravnikom, ki najbolje pozna njegovo trenutno zdravstveno stanje in tudi plan dodatnih kemoterapij. Lep pozdrav!

Zarastline v trebuhu

Imela sem večjo ginekološko operacijo, po kateri sicer nimam težav. Lansko leto so se pojavile bolečine v spodnjem levem delu trebuha, abdominalni kirurg mi je določil diagnozo Diverticulitis sigme. Po opravljeni kolonoskopiji je zdravnik predlagal še pregled pri ginekologu in laparoskopijo, kjer bi se ugotovilo ali imam morda vraščeno črevo v zarastline. Trenutno nimam bolečin. Zanima me kakšno je vaše mnenje – kaj narediti v primeru, da imam črevo res vraščeno?

Pozdravljeni!Zarastline v trebuhu so pogosta težava, ki lahko nastane po vsakem operativnem posegu v trebušni votlini. Hude so takrat, kadar gre za resna vnetja v trebuhu (npr. razlit slepič, počen želodec, itd.). Endometrioza povzroča vnetne spremembe ne zaradi okužbe, ampak zaradi ponavljajočih krvavitev, ki jih mora telo pozdraviti, pri tem pa se delajo brazgotinaste spremembe, ki črevo zlepijo. Zlepljanje je organizmu v pomoč, vendar lahko povrzoči tudi škodo, ker se lahko črevesne vijuge stisnejo ali zapletejo. Takrat nastane črevesna zapora. To je pravzaprav redka komplikacija, ki je ni težko prepoznati in jo je včasih potrebno tudi operirati. Ker je črevo sicer prosto gibljivo po trebušni votlini, je v primeru takšnih zarastlin to onemogočeno, zato je lahko tudi težje uvajanje koloskopa ob preiskavi. Svetujem vam, da si zaradi teh zarastlin ne delate prehudih skrbi posebej še, če so vam odstranili jajčnike. Na ta način je prekinjeno tudi delovanje hormonov na endometriozno tkivo in s tem prekinjene tudi krvavitve, ki so ob menstruacijah nastajale. Ob morebitnih težavah se obrnite na svojega zdravnika, ki bo vedel, kako ukrepati naprej.Lep pozdrav!

Bolečine v črevesju

Letos sem bila operirana, hernioplastica z mrežico ventralex. Po skoraj dveh mesecih imam vedno večje bolečine v spodnjem desnem predelu debelega črevesja, ki se širi od spodaj navzgor, vedno po obroku. Kadar krči minejo imam še zmeraj prisotne bolečine.

Danes je običajni način operiranja dimeljskih kil operacija z mrežico (po opisu verjetno gre za dimeljsko kilo).Težave, ki jih navajate pa za tak poseg niso običajne. Naredili so vam že zelo veliko preiskav, ki niso pokazale nič pametnega. Nasveti glede odvajanja so bolj splošni, ne vem sicer zakaj so vam svetovali pitje parafinskega olja, ker je na razpolago več drugih, bolj prijetnih stvari.Bolečine, ki jih opisujete, so neznačilne. Najprej bi morda pomislil, da so v zvezi z morebitnim popuščanjem hernioplastike, tako da se del črevesa uščipne v trebušni steni, ki popušča. Morda bi koristila ponovitev UZ preiskave, ki je od vseh narejenih preiskav še najcenejša. Če delate takšno preiskavo pri istem zdravniku, bi morda zaznali kake spremembe v smeri, o kateri razmišljam sam (ponovitev kile). Zelo redko bi zaradi takšne operacije prišlo do zarastlin v trebušni votlini, ki bi lahko predstavljale oviro prehajanju črevesne vsebine. Mogoče ne bi bilo narobe, če se osebno vidiva in bi si lahko s kliničnim pregledom in pregledom dokumentacije ustvaril boljšo sliko. Pripovedujete mi predvsem o težavah, ki bi jih lahko pripisali debelemu črevesu, zato morda ne bi bilo narobe, če opravite še koloskopijo. Prav težave, ki jih omenjate na koncu (občutek nepopolnega izpraznjevanja) bi govorile za prebavne težave – še najprej za hemoroide ali spuščeno črevo.Naš kontakt je info@iatros.si. Če se boste prijavljala omenite, da sva govorila preko Vivinega portala in da želite, da vas pregledam jaz.Lep pozdrav doc.dr. Pavle Košorok

Odpri vse
Zapri vse