Medicinski center Iatros

Težave z odvajanjem in prebavo

Zaprtje in sladkorna bolezen

Stara sem 58 let. Zadnje tri leta imam starostno sladkorno bolezen, odtlej imam tudi težave pri odvajanju blata. Blato je zelo trdo, včasih imam občutek, da ne morem odvajati. Za zdaj te težave skušam reševati z naravnimi sredstvi. Ali je težava povezana z jemanjem inzulina?

Spoštovani, zaprtje je pogosta težava, ki se največkrat pojavi v starosti, nekateri ljudje pa se k zaprtju nagibajo že od mladosti. Običajno si ljudje pomagajo sami, po nasvetih znancev in prijateljev. Običajno se izkaže, da izbor sredstev, ki jih ljudje uporabijo, ni pravilen in da največkrat najprej uporabijo močna odvajala. Tudi vi omenjate naravna sredstva, med katere mnogi prištevajo predvsem odvajalni čaj, ki je resda “zeleno zdravilo”, vendar vsebuje močno dražilne snovi. Tak čaj v resnici pomaga, vendar je njegova raba dolgoročno lahko škodljiva. Raje začnite s preprostimi sredstvi, med katera štejemo tudi mineralno vodo Donat, ki vsebuje magnezij. Če liter Donata na dan ne pomaga, je treba razmišljati o drugih sredstvih ali o kombinaciji mineralne vode in dodatnega sredstva (grenka sol). V zadnjem času so priljubljeni sirupi, ki vsebujejo slabo prebavljive sladkorje (portalak) in praški, ki vsebujejo posušene vlaknine, ki so neprebavljive in v črevesju nabreknejo. Vlaknine lahko zaužijemo tudi z izbrano vrsto hrane (črn kruh, zelenjava, sadje …). Zelo pomembno je, da ta sredstva jemljemo vsak dan. Če jih začnemo jemati šele takrat, ko je že prišlo do zaprtja, bo izkušnja slaba. Blato v danki je že zapečeno; sredstva na ta del črevesa ne morejo več vplivati. V takem primeru bi pomagala kvečjemu močna odvajalna svečka ali klizma (klistir). Raba inzulina praviloma ne povzroča zaprtja, vprašanje pa je, kako izrazita je pri vas sladkorna bolezen. Zaprtje se lahko pojavi zato, ker bolnika močno žene na vodo in postaja izsušen, voda pa se iz telesa nabere, kjer je le mogoče, tudi iz blata, ki se zato zasuši. Menim, da je zdaj vaša sladkorna bolezen urejena in da nimate več poliurije (velike količine urina).Od predlaganih odvajal bi vam odsvetoval le sirupe, ki sicer vsebujejo slabo prebavljive sladkorje, do določene mere pa vendarle lahko vplivajo na raven sladkorja v krvi. Ker ste mlajša oseba, bi vam priporočil tudi samoklistiranje, s katerim bi spodbudili delovanje danke. Pravzaprav vsa odvajala delujejo tako, da vzdražijo danko, bodisi s povečano količino blata, ki danko raztegne, ali pa z vzdraženjem živčevja in mišičja v steni črevesa. Raztegnitev z vodo je najmanj škodljiva, opravite jo hitro in v času, ki vam najbolj ustreza.

Zaprtje in bolečine v trebuhu

Star sem 45 let in imam dokaj urejeno prebavo. Pred tremi tedni se je pojavilo zaprtje, hkrati pa me je začelo boleti na desni strani trebuha. Poskusil sem z domačimi recepti, a se moje stanje ni znatno izboljšalo. Ali je to stanje resno?

Spoštovani gospod M. K.,navajate nekaj podatkov, ki pa ne zadoščajo za kak resen zaključek. Vznemirja samo vaša navedba, da ste imeli vse do starosti 45 let urejeno prebavo. Nenadna sprememba v prebavi je vedno resen znak, ki nam pomaga, da se takoj odločimo za konkretne preiskave. Poskusi s samozdravljenjem samo odlagajo končni rezultat – potrditev bolezni ali izvid, ki pove, da je vse v redu. Vam svetujem prav to: čimprej opravite potrebne preiskave. V poštev bi prišel pregled celotnega črevesa – koloskopija in proktološki pregled. S tem pregledom bi potrdili ali izključili resno bolezen – in prav na to moramo v prvi vrsti misliti. Obenem bi lahko odkrili kake druge spremembe, denimo divertikulozo, ki jo omenjate, a jo v vaši starosti zasledimo zelo redko, saj je to predvsem bolezen starejših ljudi, ki so poleg tega nagnjeni k zaprtju.Želim vam, da zberete pogum in se čimprej odločite za temeljit pregled.

Težave z iztrebljanjem

Po histerektomiji (odstranitvi maternice), ki so mi jo naredili pred dvema letoma, imam hude težave z odvajanjem blata. Če ne jemljem odvajal, sploh ne čutim potrebe po iztrebljanju. Ali mislite, da moram na kolonoskopijo?

Spoštovani !Težave z zaprtjem so ene od najpogostejših s katerimi se srečujemo v ambulantah. Lahko se pojavljajo že v mladosti, vendar običajno postanejo nadležne v starejših letih. Tu ljudje delajo največ napak, ker takoj pričnejo z uporabo najmočnejših odvajal, ki so na razpolago. Danes si prizadevamo, da bi vzroke zaprtja bolj natančno opredelili. Včasih gre za zaprtje, ko je leno celo črevo, zelo pogosto pa vidimo, da se blato ustavi povsem na koncu. Takšno stanje je takrat, ko gre za povešeno medenično dno in začetno izpadanje črevesa, ki se natlači nad mišico zapiralko in preprečuje, da bi lahko blato izločili. Svetujemo, da se prijavite na pregled, kjer bi lahko s preiskavami ugotovili za kakšne vrste zaprtja gre. Ne moremo reči, da je pri vas zaprtje posledica ginekološke operacije, lahko pa je bila tudi maternica odstranjena zaradi popuščanja medeničnega dna, ki se lahko kaže na različnih organih (mehur, maternica, črevo). Lep pozdrav!

Neredno odvajanje

Imam vprašanje glede odvajanja blata. Sem dokaj zaprta in me napihuje. V sezoni sadja se pojavi mehko blato in včasih tudi občutek, da mi malo uide. Naredila sem tudi test blata v okviru programa Svit. Sem pa že v menopavzi.

Na vsak način bi me zanimal izvid blata, ki ste ga poslali na Svit. Tudi ne vem kakšna je vaša starost. Glede na menopavzo bi predlagal, da vseeno opravite koloskopijo, ki bi natančno pokazala morebitne spremembe na črevesu. V starosti se seveda pojavljajo težave z zadrževanjem blata, posebej pri ženah, ki so večkrat rodile. Zato pri nas naredimo nekatere preiskave, ki več povedo o stanju črevesa in mišice zapiralke (UZ analnega kanala, manometrija). Seveda je važen tudi klinični pregled.Predlagam, da najprej napravite koloskopijo in se z izvidom prijavite na pregled. Izvid vsekakor prinesite s seboj. Ponavadi ga vsi pozabijo in samo povedo, da so preiskavo naredili. Lep pozdrav!

Driska takoj po obroku

Sin ima 19 let in je aktivni športnik. Pogosto takoj po obroku oziroma že med njim hodi na blato, ki je velikokrat driska. Krvi na blatu ni videti, tudi bolečin nima. Drugače je zdrav. Ali je to normalno?

Pozdravljeni ! Pri takih težavah bi bil najpametnejši posvet z internistom gastroenterologom. Vprašanje je seveda ali so težave morda stresno pogojene, lahko pa bi šlo tudi za preobčutljivost na določena hranila (nutritivna alergija, celiakija ?). Vsekakor ne gre za kirurške težave. Lep pozdrav!

Stalno tiščanje na blato in bolečine v tem predelu

Imam težave s stalnim občutkom pritiskanja na blato in bolečine v tem predelu. V mesecu marcu sem bila na pregledu, na katerem so ugotovili, da imam hemoroide in obilno sluznico analnega kanala. Zdravnik mi je naredil ligature in tudi dvignil črevesje. Po dvigu črevesja me še bolj boli in tišči, blato pa je zelo ozko. Zanima me kaj pomeni dvig črevesja? Prosim za nasvet, kako omiliti občutek stalnega pritiskanja in tiščanja na blato.

Spoštovani !Iz opisanega bi sklepal, da ste imeli povečane izpadajoče vozle oz. ohlapno sluznico zadnjika, ki je silila iz črevesa. Vaš zdravnik se je odločil, da je vozle oz. sluznico “pošil” tako, da je sluznico potegnil bolj v globino črevesa. To je eden od načinov zdravljenja. Ne vem, kako dolgo je od takrat, ko so bili vozli zašiti. Verjetno se stanje še ni povsem umirilo, tako da je v zadnjiku še čutiti otečeno sluznico, ki nastane po takšnem posegu. Vsekakor je pametno, da se posvetujete z zdravnikom, ki vas je operiral. Ni pametno menjavati lečečega zdravnika, preden zdravljenje ni povsem končano. Lep pozdrav, doc. dr. Pavle Košorok

Težave z zaprtjem in napihnjenost

Imam izrazite težave z zaprtjem (temu pravim “leno črevo”). To se vleče še iz časa, ko sem bila v bolnicah in težave se še kar nadaljujejo. Šla sem tudi na kolonoskopijo, kjer na srečo niso našli nič slabega. Sedaj imam poleg zaprtja še izjemno neprijetno napihnjenost. Ali sem lahko napihnjena zaradi velike količine vode, čeprav hodim normalno na vodo?

Spoštovana!Leno črevo je pogosta težava sodobnih ljudi. Pomagajo si na različne načine. Mislim, da vaša dieta ni nič napačnega, je pa vendarle nekoliko nenavadna. Če kljub dieti ne bi prišlo do izboljšanja, bi bilo pametno narediti nekaj preiskav, npr. analno manometrijo (merjenje pritiskov v zadnjiku ob odvajanju). Upam, da ste se odzvali na program SVIT in oddali vzorce blata. Pri vaših letih je pametno, da se pregleda tudi celo črevo, kar ste vi že naredili. Če bi bilo zaprtje še prisotno oz. bi se poslabševalo, bi predlagal pregled pri gastroeterologu (morebitna pasaža črevesa, ugotovitev o morebitnem spuščenem črevesu) in po potrebi ustrezno zdravljenje. Vaše vprašanje je izredno obsežno. Upam, da sem odgovoril na vaše glavne težave. Morda se drugič bolj zberete in izpostavite najbolj bistveno misel. Lep pozdrav!

Hemoroidi, zaprtost in napihnjenost

Stara sem 37 let in imam že od otroštva težave z zaprtostjo. Hemoroidi pa so se mi pojavili po nekaj letih. Kar se tiče napihnjenosti, sem v tistem trenutku, ko me napihne, kot nosečnica v petem mesecu. Kaj bi mi vi svetovali ?

Spoštovani !Mislim, da so bili posegi, ki so bili dosedaj napravljeni upravičeni. Po porodih imajo mnoge ženske težave s hemoroidi. Večkrat pa potem ostanejo tudi povečane kožne gube. Če so zaradi tega težave s higieno, vnetji, ipd., res večkrat predlagamo operativno odstranitev, kar pomeni pravzaprav preoblikovanje kože ob zadnjiku, tako da je bolj napeta in lažja za negovanje. Vidite tudi na zadnjiku je možno govoriti o lepotni kirurgiji! Glede želodčnih težav in napihjenosti je lahko več razlogov, o njih bi se lahko pogovorili z gastroenterologom. Na televiziji pogosto reklamirajo zdravilo Iberogast. Mislim, da se dobi v prosti prodaji in bi ga veljalo poskusiti. Takšne težave so lahko v zvezi z nepravilno prehrano. Ljudje si ne vzamemo dovolj časa za naše obroke in jemo v naglici. Zadnje čase več pozornosti polagajo tudi na morebitno alergijo na določene sestavine hrane ali na neprebavljivost mlečnega sladkorja (laktozna intoleraca). Na pregled glede alergije na določene sestavine v hrani, se lahko naročite v DC Bled pri dr. Wolfandovi.Lep pozdrav!

Želodčne in črevesne težave

Imam hude želodčne in črevesne težave. Pri vsaki jedi, pa čeprav v majhnih količinah, me boli v želodcu in tišči pod rebri. Imam hude probleme z vetrovi in blatom. Nikdar se ne izpraznim do konca. Zvečer ali takoj zjutraj težko diham in me v prsih tišči. Boli me tudi leva noga. Jemljem tablete za odvajanje vode.

Spoštovani,to kar pišete ima lahko različne vzroke. Svetoval bi najprej temeljite pregled. Morda bi začeli z UZ trebuha, da bi izključili žolčne kamne, kasneje pa bi bil potreben tudi pregled želodca (gastroskopija) in črevesa. Gotovo veliko težav povzroča tudi zaprtje. Hudi vetrovi so lahko posledica slabe prebave, težav z žolčnikom, vsekakor pa bi morali izključiti kako bolj resno zadevo v trebuhu. Razčistiti je treba tudi občutek tiščanja v zadnjiku. Lahko gre samo za vozle, ohlapno sluznico ali tudi kaj več. Potreben je pregled. Vzroki za težko dihanje so prav tako lahko različni. Oglasite se najprej pri svojem zdravniku, ki bo predlagal vrstni red vaših preiskav. Lep pozdrav!

Želodčne in prebavne težave

Že od 16 leta pa vse do sedaj (stara sem 34 let) imam težave z želodcem. Večkrat so bile ugotovljene razjede na dvanajstniku in želodcu. Včeraj v službi pa me je zgrabila topa bolečina v desnem ledvenem predel, ki je segala vse do jajčnikov. V glavi sem začutila pritisk, postala sem vsa bleda in potna, omotična, čutila sem slabost in težje dihala. Bolečina se večkrat pojavi, ko moram odvajati blato ali grem samo na malo potrebo.

Spoštovani !Težave, ki jih navajte nikakor niso kirurške, manj tudi koloproktološke, razen v zadnjem delu, ko omenjate, da imate hude bolečine tudi pri napenjanju ob odvajanju. Kot pišete vse te težave urejate z vašim lečečim zdravnikom. Pametno bi bilo, da bi se odločila za resen pregled in verjetno tudi zdravljenje pri internistu gastroenterologu. Vse težave z želodcem in požiralnikom zdravijo predvsem ti. Tesnoba, omotičnost in slabost, z težkim dihanjem, izgledajo bolj kot panična reakcija ob težavah, ki ste jih navedli. Mislim, da je internist gastroenterolog najboljši naslov za začetek urejanja težav, ki jih omenjate. Lep pozdrav!

Težave z odvajanjem po porodu

Imam težave z odvajanjem blata, sem 5 mesecev po porodu. Blato se ne drži skupaj kot običajno blato, ampak so nekakšni koščki. Med odvajanjem sem opazila, da se mi zadnjik izboči navzven, v nožnici se mi naredi nekakšna bula. Če to bulo stisnem nasproti, je odvajanje lažje. Pri ginekologu sem naročena drugo leto, zato vas prosim, če mi lahko podate nasvet, kaj bi to lahko bilo in ali je potreben kakšen ukrep. Keglove vaje delam redno, kaj še lahko naredim?

Spoštovana!Sprememba, ki jo opisujete je prav gotovo nastala v času poroda. Takrat se pogosto zgodi, da se zadnja stena nožnice močno raztegne. Zaradi te raztegnitve tkivo popusti, pri odvajanju se zato črevesna stena izbuhne navspred, kjer je čvrstost tkiva popustila. Težava se imenuje rektokela. Stanje ni nevarno, je pa neprijetno. Lahko ste brez strahu. Skrbite, da boste hodili mehko na stran. Blato kot ga opisujete je lahko posledica jemanja zdravil, verjetno je blato tudi bolj črno zaradi prisotnosti železa, ki ga jemljete. Ko boste šli k ginekologu, mu omenite kaj sem vam svetoval. Večinoma te težave popravljajo ginekologi, tako da učvrstijo zadnjo steno nožnice z manjšo operacijo. Vprašanje je kolikokrat ste že rodili oz. ali nameravate še roditi. Morda bi bilo pametno tako operacijo narediti potem, ko novih nosečnosti ne boste več planirali. Ob novih porodih bi se lahko operirana zadnja stena nožnice spet raztegnila. Lep pozdrav!

Napenjanje in napihnjenost

Pred približno pol leta se je kar naenkrat pojavila huda napihnjenost z napenjanjem. Temu seveda sledi spuščanje plinov, ki so pogosto zelo neprijetnega vonja. Sem vegetarijanka, pojem veliko sadja in zelenjave.

Spoštovani!Glede na vašo prehrano bi lahko sklepali, da v hrani dobivate veliko vlaknin oz. celuloze, ki se razkraja v širokem črevesu in vsekakor tudi povzroča vetrove. Nič mi ne poveste kakšna je vaša starost. Glede na starost bi prav gotovo morali razmišljati o nujnosti in obsegu nadaljnih preiskav. Ali ste že opravili kake preiskave (koloskopija?). Če ste stari od 50 do 70 let, so vam prav gotovo poslali povabilo programa SVIT. Ali ste odgovorili? Kakšen je bil rezultat? Za izključitev resnega obolenja, bi bilo potrebno vse te podatke poznati in se pogovoriti o nadaljnjem ukrepanju. Predlagam, da o tem razmislite in podvzamete ustrezne korake! Predvsem pa nobene panike!Lep pozdrav!

Menstrualni krči ali kaj narobe s črevesjem?

Od februarja letos me vsak dan zvija v spodnjem delu trebuha, stara sem 32 let. Zvijanje je zelo podobno tistemu med menstruacijo. Ginekolog mi je po opravljenih preiskavah rekel, da to ni ginekološko. Aprila sem imela analno trombozo, ki so mi jo rezali. Ni važno kaj jem, imam vedno smrdljive vetrove. Zakaj? Zdravnica me je sedaj poslala na kolonoskopijo, vendar se tako bojim, saj tudi trpim za anksioznostjo in paničnimi napadi. Katere so preiskave, ki bi jih lahko opravila pred tem?

Spoštovani !Zares veliko vprašanj naenkrat. Očitno eni strahovi porajajo druge in se stanje lahko samo poslabšuje. Izgleda, da imate v zadnjiku težave s kakšnim vnetjem ali razpokami (če trdo odvajate še posebej), zato so se žilice že ponovno vnele, kar ni nič nevarnega, prijetno pa tudi ni. Mislim, da smo vam zadnjič pomagali, čeprav vsaj nekaj neprijetnosti ob takem posegu vedno je – vsaj zbadanje, da z injekcijo omrtvimo operativno področje. Glede zavijanja ste opravili že številne preiskave. Včasih je razlog za to lahko tudi preobčutljivost na hrano ali slabo prebavljanje mlečnega sladkorja (laktozna intoleranca). Verjetno bi lažje razčiščevala vaše težave, če pridete na pogovor, kar bi lahko naredili istočasno z oskrbo vaše tromboze. Razmislite o tem, da bi se videla in pogovorila. Zaradi tromboze vas bodo pri nas vzeli prednostno, tako da lahko pridete čim preje (morda jutri ali v začetku naslednjega tedna). Povejte, da sva kontaktirala preko Vivinega portala. Vsekakor mislim, da pri vaši starosti kaj hudega ni pričakovati. Bilo bi pa prav, da se pomirite, ker bi bilo življenje potem vsekakor lepše. Lep pozdrav!

Razdražljivo črevo

Že nekaj časa me muči napihnjenost v jutranjih urah, ko za malico pojem kakšen košček kruha. Kolegica mi je priporočila uporabo napitka Herbalife, pa me zanima kakšno mnenje imate glede tega praška. Sicer imam probleme z razdražljivim črevesjem, zaprtostjo in drisko. Pogosto tečem, zdi se mi, da to zelo pripomore k boljši prebavi. Sedaj so mi v lekarni priporočili, da naj preizkusim 3 mesečno kuro s kapsulami, ki naj bi ublažile moje težave.

Spoštovani!Težave, ki jih omenjate so zelo splošne in prav v takšnih primerih sem resnično žalosten, da ljudje ne pomislijo na pregled pri zdravniku, ampak prisluhnejo vsem mogočim nasvetom samo, da ne bi bilo treba na temeljit pregled. Samo pomislite kaj bi bilo, da bi napihovanje zaradi razraščanja rakaste spremembe na črevesu zdravili s čaji ali kapsulami! Seveda ne mislim, da se pri vas kaj takega dogaja, saj niti ne vem vaše starosti, vaših predhodnih težav ali morebitnih spremljajočih bolezni. Glede na to, da ste omenjali težave po obroku, ko ste jedli kruh, bi najprej pomislil na preobčutljivost na gluten (prikrita celiakija) ali preobčutljivost na kako drugo sestavino hrane. Danes je zelo “moderna” težava tudi laktozna intoleranca, vendar kakih tipičnih znakov ne navajate. Vseeno bi bilo pametno najprej pomisliti na takšne vzroke. Posvetujte se s svojim zdravnikom ali internistom gastroenterologom, nikakor pa se ne “zdravite na pamet”.Bolnikom pogosto polagam na srce prvi odstavek iz knjižice, ki sem jo napisal prav zaradi tega, ker se pogosto srečujem z bolniki, ki včasih v resnici zapravijo življenje po neumnosti. Zato morda ne bo odveč, če vam ta odstavek citiram: “Krvavitev na blato je zelo pogosto opažanje, na katero se različni ljudje zelo različno odzovejo. Nekatere prestraši in se podajo na vsemogoče preiskave, ki naj jih prepričajo, da niso neozdravljivo bolni. Spet drugi pričnejo živeti s strahom in včasih nerazumljivo dolgo odlašajo s pregledom, ki naj razjasni vzrok krvavitve. Nekateri pa vzamejo to kot nepomembno, posebno takrat, kadar jih ob tem še nič ne boli. Morda se včasih celo zdravijo sami; večinoma po nasvetih “izkušenih” znancev ali pa si v lekarni nabavijo “zdravila za hemoroide”. Celo zdravniki včasih tej krvavitvi ne posvečajo dovolj pozornosti in zgodi se, da tudi v splošni ordinaciji bolnik včasih celo brez pregleda dobi recept za mazilo ali svečke za hemoroide.”Kot glavni znak je tu navedena krvavitev. Seveda pa na mesto tega lahko vstavite besedico napihovanje, ki je vaš problem. Reagirali ste prav na tak način. Želim vam, da se vaše težave čim prej razčistijo. Na tak način se boste pomirili, kar bo nedvomno pomagalo tudi k vašemu dobremu počutju. Lep pozdrav!

Napihnjenost in smrdeči vetrovi

Stara sem 25 let in sem športno aktivna, že sedem let sem vegetarijanka. Že skoraj eno leto imam probleme z napihnjenostjo in zelo smrdečimi vetrovi. Zaradi težav sem precej pod stresom.

Spoštovani!Navajate številne težave, ki jih je težko rešiti takole mimogrede in na daleč! Že sama ste pomislila na preobčutljivost na določena hranila. Laktozno intoleranco ste s poskušanjem že izključila. Za resno diagnozo v tem smislu je potreben strokoven pregled pri gastroenterologu, ki se posebej ukvarja s temi problemi. Ljudje, ki se odločijo za vegetarijanstvo s tem zelo pogosto preveč komplicirajo. Res je, da smo ljudje po naravi “vsejedci”. Odločitev za vegetarijanstvo pa je velikokrat tudi filozofske narave (nenasilje do živih bitij). Bojim se, da vas kdo od zdravnikov ni vzel čisto zares in vam predpisoval neka zdravila bolj za to, da vas trenutno pomiri. Po mojem je potrebno, da najprej temeljito razmislite o svoji prehrani, ki lahko močno vpliva tudi na ginekološko dogajanje (ali imate urejen ciklus?), pozna pa se tudi pri delovanju drugih organov. Svetujem pregled pri internistu gastroenterologu, ki bi se vam posvetil in bi vaše počutje spremljal dlje časa, tako da bi našla zadovoljivo rešitev. Iz vsega kar mi pripovedujete zaenkrat nimam vtisa, da bi šlo za kako težavo, ki bi zahtevala kirurško zdravljenje, kar je sicer naša osnovna usmeritev. Lep pozdrav!

Občutek neizpraznjenosti in bolečine v predelu trtice

Spoštovani, stara sem 23 let in imam prvič v življenju probleme s črevesjem. Prejšnjo nedeljo sem imela drisko (cel dan), v ponedeljek pa se je stanje umirilo, vendar odvajam pogosteje in imam občutek neizpraznjenosti, napihnjenosti in bolečine v predelu trtice.

Spoštovani!Pri vaših letih imate kar nekaj težav, ki jih je treba resno jemati. Očitno ste imela do sedaj dobre zdravnike. Občutek nepopolnega izpraznjevanja bolniki s težavami zadnjega črevesa večkrat navajajo. Ponavadi gre za otečeno sluznico ali hemoroidalne vozle, ki v analnem kanalu dajejo občutek, da je tam še nekaj, kar bi bilo treba izločiti. Zato bolniki hodijo ponovno na stran in pritiskajo na blato. Ponavadi nekaj malega vseeno izločijo, slabo pa je, ker pri tem potiskajo tudi samo črevo. Če gre samo za hemoroide se ti pričnejo raztegovati in izpadati. Ob tem lahko tudi krvavijo. Otečena sluznica pa se ponavadi umiri. Zdi se mi, da nekaj težav, predvsem občutek bolečine, izhaja tudi zaradi pomislekov v zvezi z vašo spolno izkušnjo. Dan danes se med pogovori in tudi raznimi “nasveti” pojavljajo vse mogoče prakse, ki jih je treba jemati z zadržkom. Iz poročil o okužbah s humanim papiloma virusom je znano, da je analna sluznica veliko bolj občutljiva in dojemljiva za okužbe. Omenjate, da je šlo pri vas za draženje s prstom in ne za penetracijo. V tem primeru bi prej pričakoval poškodbo z nohtom, vendar kake krvavitve ne omenjate. Iz enega samega dogodka bi si težko razlagal bolečine, ki jih navajate v predelu trtice. Včasih nam na pregledu bolniki povedo o poškodbi tega predela, kot npr. trd padec na zadnjico ali udarec (brca) v ta predel. Za enkrat menim, da ni kakega večjega razloga za strah, predvsem ne v zvezi z vašo operacijo kožnih sprememb. Vsekakor pa ostanite pod kontrolo vašega lečečega zdravnika in se po potrebi oglasite tudi na proktološki pregled. Lep pozdrav!

Kronična zaprtost

Pred enim mesecem sem se začasno preselila v drugo državo (jugo-zahodna Evropa) in od takrat me muči kronična zaprtost. Sprva je bilo odvajanje nekoliko redkejše, zadnji mesec pa brez odvajalnih tablet sploh ne grem na WC. Pred selitvijo teh težav nisem imela, stara sem 21 let in bolezni nimam.

Spoštovani!Zaprtje o katerem pišete je pogosta težava in smo o tem v Vivinem portalu že večkrat govorili. Zato sem vam kopiral spodnje besedilo, kjer se boste prav gotovo “zagledali”:”Zaprtje je pogosta težava v starosti, mnogi pa se s tem spopadajo celo življenje. Pogosto si začnejo ljudje pomagati z odvajalnim čajem, ki je hudo odvajalo in ga nikakor ne priporočam za vsakodnevno rabo. Bolj koristna je uporaba mehčal (Donat, sirupi za odvajanje, grenka sol), kar pa je treba jemati stalno in ne šele takrat, ko do hudega zaprtja že pride. Jemanje probiotičnih jogurtov je vsekakor koristna navada, vendar se ponavadi izkaže, da samo to ni dovolj. Pri nas pogosto svetujemo samoklistiranje, ki naj ga bolnik res dela sam in ne da čaka na nekoga drugega ali pa na patronažno sestro. Na starost pogosto pride tudi do povešanja medeničnega dna, kar je tudi lahko vzrok za težave, če se začne črevo narivati oz. izpadati. V zelo redkih primerih je lahko vzrok za zaprtje tudi rakasta rašča, če se zaprtje pojavi nenadoma in ga prej ni bilo.”Iz vaših podatkov sklepam, da ste mladi in aktivni. Ob potovanjih ali spremenjenem načinu življenja se pogosto zgodi, da prebava zastane in jo je pametno spodbujati. Prva in najenostavnejša spodbuda je hrana z dovolj ostanki, ki “prepričajo” danko, da je črevesno vsebino potrebno izločiti. Drugi način spodbujanja so mehčala, ki ne dražijo črevesa, vseeno pa povzročijo, da se v danki nabere več blata, ki je ob enem tudi zmehčano. Naslednja stvar, ki jo priporočamo je samoklistiranje – aerobika za zadnje črevo. Vse to so neškodljive stvari. Včasih pa je potrebno črevo prisiliti, da odreagira. Že včasih so poznali ricinovo olje, morda najbolj uporabljen pripomoček je odvajalni čaj, pa tudi odvajalne tablete, med drugim tudi takšne, ki ste jih uporabili vi. Takšna odvajala za dolgotrajno uporabo niso priporočljiva. Svetujem tudi, da dosti pijete, če je možno Donat ali podobno vodo, ki vsebuje magnezij. Magnezijev sulfat je znana “grenka sol”, ki se jo dobi v lekarni in jemlje le toliko, da je blato mehko, vendar ne tekoče. Zelo važno je, da mehčala jemljete redno in ne šele po par dnevnem zaprtju. Takrat bodo namreč povzročila napihnjenost, zavijanje in krče po trebuhu. Upam, da vam bodo nasveti pomagali in da boste izbrala pravi način. Lep pozdrav!

Odpri vse
Zapri vse