Medicinski center Iatros

Operativni posegi

Hemoroidi in kolesarjenje

20 let sem že rekreativni kolesar, pojavili pa so se mi hemoroidi. Sedaj se zelo težko vozim s kolesom Ali moram na operacijo (če bi moral na operacijo, koliko časa traja okrevanje, saj mislim, da dolgo časa brez kolesarjenja sploh ne bi mogel zdržati)?

Če ste tako dolgo kolesar, verjetno poznate tudi mehkejše silikonske sedeže. Načeloma pa hemoroidi med vožnjo ne trpijo, saj se sedež opira na spodnji medenični lok. Če hemoroidi izpadajo jih je treba operirati, ponavadi traja okrevanje 2 do 3 tedne, v tem času bi odsvetovali kolesarjenje.

Odvečna koža anusa

Po porodu sem imela težave z zaprtjem in pojavom manjše temne bulice, ki se je čez čas izpraznila, ostala pa je odvečna koža, ki me iz estetskega vidika moti. Zanima me, kako se lahko odstrani ta odvečna koža?

Spoštovani!Kožne gube so bolj estetska težava. Morda včasih delajo težave zaradi higiene. Podvezovanje bi bilo zelo boleče, zato take gube vedno le operiramo. Če bi se za kaj takega odločili, se javite na pregled. Lep pozdrav!

Hemoroidi po operaciji in kolesarjenje

Pred mesecem sem imel operacijo, kjer so mi odstranili zunanji hemoroid. Sedaj sem opazil, da mi ponovno izstopajo manjši vozli. Koliko časa po operaciji bi lahko prišel na pregled in opravil morebitno ligaturo ali kaj podobnega? Zanima me ali je za nastanek hemoroidov lahko krivo tudi prekomerno kolesarjenje na trdih sedežih in koliko časa po operaciji naj ne bi sedel na kolo?

Spoštovani !Vneti zunanji vozli so pogosta težava, ki jo z manjšo operacijo odpravimo. Očitno imate težave tudi z notranjimi vozli. Vsekakor bi morali opraviti pregled, da se ugotovi za kakšne težave v resnici gre. V vsakem primeru pa svetujemo čimprejšni pregled, če se pri vas pojavljajo krvavitve. Populacija od 50 do 70 leta je zajeta v programu SVIT, ki ga zelo podpiramo, vendar odziv še vedno ni tak, kot bi si ga želeli. Povabilo SVIT-a v pisni obliki je prijazen dopis na katerega se vsekakor spodobi odgovoriti v vsakem primeru. Če je izvid negativen ste lahko mirni, vse ostale težave lahko rešujemo takrat, ko se pojavijo. Velikokrat me bolniki sprašujejo v zvezi s kolesarjenjem. Kolesarski sedež se opira na kosti medenice in ne pritiska na zadnjik (bolj na sečnico pri moškem). Težave z zadnjikom bi občutili takrat, ko bi šlo za kako resno spremembo na samem zadnjiku ali ob njem (tromboza vozla, absces). Lep pozdrav!

Hemoroidi, zaprtost in napihnjenost

Stara sem 37 let in imam že od otroštva težave z zaprtostjo. Hemoroidi pa so se mi pojavili po nekaj letih. Kar se tiče napihnjenosti, sem v tistem trenutku, ko me napihne, kot nosečnica v petem mesecu. Kaj bi mi vi svetovali ?

Spoštovani !Mislim, da so bili posegi, ki so bili dosedaj napravljeni upravičeni. Po porodih imajo mnoge ženske težave s hemoroidi. Večkrat pa potem ostanejo tudi povečane kožne gube. Če so zaradi tega težave s higieno, vnetji, ipd., res večkrat predlagamo operativno odstranitev, kar pomeni pravzaprav preoblikovanje kože ob zadnjiku, tako da je bolj napeta in lažja za negovanje. Vidite tudi na zadnjiku je možno govoriti o lepotni kirurgiji! Glede želodčnih težav in napihjenosti je lahko več razlogov, o njih bi se lahko pogovorili z gastroenterologom. Na televiziji pogosto reklamirajo zdravilo Iberogast. Mislim, da se dobi v prosti prodaji in bi ga veljalo poskusiti. Takšne težave so lahko v zvezi z nepravilno prehrano. Ljudje si ne vzamemo dovolj časa za naše obroke in jemo v naglici. Zadnje čase več pozornosti polagajo tudi na morebitno alergijo na določene sestavine hrane ali na neprebavljivost mlečnega sladkorja (laktozna intoleraca). Na pregled glede alergije na določene sestavine v hrani, se lahko naročite v DC Bled pri dr. Wolfandovi.Lep pozdrav!

Zdravljenje spuščenega črevesja

Pozdravljeni. Glede na to, da v prejšnjem odgovoru omenjate zdravljenje spuščenega črevesa, se na vas obračam z vprašanjem, kako se le to ozdravi. Na kolonoskopiji so namreč ugotovili, da imam spuščeno črevesje.

Spoštovani!Spuščeno črevo je velika težava tako za bolnike kot za zdravnike. Gotovo ste slišali za cistokelo, rektokelo, izpadanje maternice in črevesa. Ko popušča medenično dno se pojavijo številne težave. Z nekaterimi operacijami se da kaj pomagati. Če izpada maternica jo v večini primerov odstranijo. Pri spuščenem mehurju in rektokeli ginekologi napravijo operacije s katerimi ojačajo steno nožnice. Kadar izpada črevo se najprej zaviha kot ohlapna podloga v rokavu, kar daje bolniku občutek, da ga tišči na blato, obenem pa se mu zdi, da je zaprt. Če se stanje še naprej slabša, lahko črevo popolnoma izpade, kar se pokaže kot za pest velika, sluzasta kepa na mestu zadnjika. Nobeden od posegov, ki ga napravimo v takih primerih ni lahek niti za bolnika niti za operaterja. Ker je tkivo slabotno tudi ni mogoče garantirati popolnega uspeha. Rezultati so bolj ali manj zadovoljivi. Tisti pri katerih poseg ne uspe najbolje, pa so seveda razočarani. Dobro pa je, da bolniki vedo zakaj imajo težave, predvsem v primeru, če se čutijo zaprti, saj je nesmiselno jemanje močnih odvajal, ki ponavadi stanje samo še poslabšujejo. Težave se ponavadi ne pojavljajo ločeno, ampak popušča bolj ali manj celotno medenično dno. Pri težavah z odvajanjem je pametno opraviti preiskave (proktološki pregled), bolj natančno stanje pa prikaže defekografija (rentgensko slikane zadnjika med izločanjem). Lep pozdrav!

Operacija hemoroidov s postopkom PPH (mehanski spenjalnik)

Izvedel sem, da se pri nas izvajajo tudi posegi PPH (Procedure for Prolapsed Haemorrhoids) za odstranitev notranjih hemoroidov, vendar tega ne krije zavarovalnica? Predvsem me zanima, kako je z okrevanjem. Koliko dni po posegu bi se lahko vrnil v normalni ritem življenja?

Spoštovani!O tem sem pisal že na Vivinem portalu. Morda preberete kaj o tem. Operacija po PPH metodi (Procedure for Prolapsed Haemorrhoids) – samo aparata, ki je za enkratno uporabo zavarovalnica ne krije, sicer pa je sam poseg plačan preko zavarovalnice. Prednost tega posega, ki ga ni mogoče rutinsko delati pri vseh, ampak samo v izbranih primerih, je v tem, da aparat omogoča izrezanje izpadajočih vozlov in istočasno spenjanje sluznice v samem črevesu. Ker ni prizadeta koža in končni del danke, kar so zelo občutljivi predeli, je bolečnost pri celjenju manjša. V resnici bolnik hitreje okreva. Pri nas priporočamo, da si vzamete vsaj teden dni časa, da spoznate, kako se vaše telo odziva, kdaj pričnete normalno odvajati. Seveda pri nas opažamo ljudi, posebno zasebnike, ki pričnejo z delom praktično takoj, kar pa seveda ni pametno.Nič niste napisali o tem, ali vas je že kdo pregledal in ocenil, da bi bil pri vas tak poseg primeren. Izkušen kirurg bo zlahka ocenil, ali se pri vas naredi klasična operacija po Miligan Morganu ali poseg z mehanskim spenjalnikom (PPH). Seveda obstaja še več različnih postopkov. Najboljši je tisti, ki ga naredi izkušen kirurg po metodi, ki jo dobro pozna.Upam, da se boste po tem odgovoru pravilno odločili.Lep pozdrav!

Odpri vse
Zapri vse